Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου: Έρευνα αντιντάμπινγκ της ΕΕ σχετικά με τις Κινέζικες εξαγωγές αλουμινίου

ευρωπαϊκή

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εξαγωγές αλουμινίου προέλευσης Κίνας.


Η έρευνα ακολουθεί καταγγελία από την European Aluminium, των οποίων οι εταιρείες-μέλη επηρεάζονται αρνητικά από την πρακτική ντάμπινγκ των κινεζικών εξαγωγών αλουμινένιων προϊόντων. Η European Aluminium υποστηρίζει τη δράση της Επιτροπής και προτρέπει για την ταχεία θέσπιση κατάλληλων μέτρων αντιντάμπινγκ.

«Οι αυξανόμενες ποσότητες υποτιμημένων κινεζικών εξαγωγών αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην αγορά της ΕΕ, με επιβλαβείς συνέπειες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς αλουμινίου. Κατά το περασμένο έτος, οι γραμμές παραγωγής και ολόκληρες εγκαταστάσεις έκλεισαν, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Ζητούμε από την ΕΕ να είναι πιο ενεργή και όχι να περιμένει μέχρι να είναι πολύ αργά – χρειαζόμαστε επειγόντως μέτρα αντιντάμπινγκ», λέει ο Gerd Götz, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου.

Οι κινεζικές εξαγωγές προς την ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εξωθήσεις.

«Οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν ακολουθούν τους κανόνες και δεν δείχνουν κανένα σημάδι αλλαγής της προσέγγισής τους. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το ντάμπινγκ θα συνεχιστεί εάν η ΕΕ δεν προστατεύσει την αγορά της. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, η κινεζική παραγωγή θα υποκαταστήσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή παραγωγή και η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει μια στρατηγική αλυσίδα αξιών που είναι ζωτικής σημασίας για πολλές εφαρμογές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», καταλήγει ο Gerd Götz .

Η ΕΕ παραμένει μια από τις τελευταίες μεγάλες αγορές που δεν προστατεύονται από τις κινεζικές εξαγωγές αλουμινίου με ντάμπινγκ. Οι εξωθήσεις αλουμινίου από την Κίνα υπόκεινται σήμερα σε δασμούς αντιντάμπινγκ στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βιετνάμ.

Στην έκθεση ορόσημο «Μέτρηση των στρεβλώσεων στις διεθνείς αγορές: Η αλυσίδα αξιών αλουμινίου», ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπογραμμίζει ότι οι Κινέζοι παραγωγοί λαμβάνουν τεράστιες ποσότητες κρατικών επιδοτήσεων, οι οποίες τους παροτρύνουν να αυξήσουν την παραγωγή και επιτρέπουν να προσφέρουν προϊόντα κάτω του κόστους παραγωγής στη διεθνή αγορά. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παγκόσμιες εταιρείες αλουμινίου έλαβαν μέχρι 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες μορφές στήριξης για την περίοδο 2013-2017. Συγκεκριμένα, το 85% των τεκμηριωμένων επιδοτήσεων μεταφέρθηκαν σε πέντε κινεζικές επιχειρήσεις.

*Nadine Bloxsome

Απάντηση