Εξοικονομώ & Πολυκατοικίες: Η έκδοση ΑΦΜ & οι όροι των φορολογικών αρχών

πολυκατοικίες

Όπως έχει αναλυθεί ήδη, το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι» δίνει ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας για την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά των μεμονωμένων κατοικιών και των κοινόχρηστων χώρων τους.


Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 60% έως 90% ανεξαρτήτως εισοδηματικού κριτηρίου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περιπτώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μονοκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων. Για τις πολυκατοικίες οι αιτήσεις στην πλατφόρμα θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τις 11 Ιανουαρίου του 2021.

Διαβάζοντας το κείμενο της προδημοσίευσης του οδηγού του νέου προγράμματος, διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων πως για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α ή τύπου Β, θα πρέπει η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας» (και στην Τύπου Β να έχει επιπλέον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένο με τον ΑΦΜ). Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν είναι το τι απαιτείται για εκείνες τις πολυκατοικίες που δεν έχουν εκδώσει ΑΦΜ μέχρι σήμερα.

Απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα έλαβε μηχανικός ο οποίος επικοινώνησε και έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στην τοπική Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Η τοπική ΔΟΥ λοιπόν, σημείωσε πως για να εκδοθεί τέτοιου είδους ΑΦΜ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προηγηθεί σύσταση νομικού προσώπου που αφορά στην πολυκατοικία, ενώ επιπλέον, θα πρέπει να προβλέπεται κάτι τέτοιο και από τον κανονισμό της ίδιας της πολυκατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, εφόσον η απάντηση της ΔΟΥ περιγράφει με ακρίβεια το τι απαιτείται για την έκδοση ΑΦΜ από τις πολυκατοικίες, ίσως ενόψει της έκδοσης του επίσημου οδηγού να πρέπει να εξεταστεί από το ΥΠΕΝ το κατά πόσο η κάλυψη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης για την υποβολή αίτησης θα δυσκολέψει μεγάλο πλήθος πολυκατοικιών, προνοώντας και δίνοντας λύση.

Τέλος, σημειώνουμε πως από την προδημοσίευση του οδηγού και μετά & εξετάζοντας τις επιμέρους λεπτομέρειες, προκύπτουν θέματα τα οποία το ΥΠΕΝ θα πρέπει να τα εξετάσει και να δώσει λύση πριν την έκδοση του οριστικού κειμένου του οδηγού. (Δείτε σχετικά: Κίνδυνος αποκλεισμού πολλών διαμερισμάτων από το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»).

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση