Εξοικονομώ: Ανακοινώθηκαν τα νέα κριτήρια για επιδότηση

κριτήρια-Εξοικονομώ

Το φθινόπωρο, πιθανότατα αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, για το οποίο θα ισχύσει νέο σύστημα υποβολής και αξιολόγησης.


Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός περιβάλλοντος, παρότι η συνολική δαπάνη του νέου προγράμματος θα είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, λόγω καλύτερης στόχευσης και προετοιμασίας θα αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων αλλά και ο στόχος εξοικονόμησης.

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων θα αυξηθεί κατά 38% και θα φτάσει τις 50 χιλιάδες (από 36364) ενώ η δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 632 εκατ. ευρώ (από 908,5 εκατ. ευρώ η προηγούμενη).

Το πρόγραμμα θα είναι καλύτερα στοχευμένο και αποδοτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος σε ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα μειώνεται κατά 43% στα 0,47 ευρώ/κιλοβατώρα. Συνολικά μέσω του προγράμματος αναμένεται να μοχλευτεί πάνω από 1 δις ευρώ.

Το νέο Εξοικονομώ, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας θα έχει νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων και καταργείται η χρονική προτεραιότητα που ίσχυσε στο προηγούμενο πρόγραμμα. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύπτει η βαθμολογία κα η κατάταξη θα είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και μακροχρόνια ανέργους), νοικοκυριά με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν ως εξής:

  • κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%
  • υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%
  • βαθμοημέρες θέρμανσης 7%
  • παλαιότητα κατασκευής 3%
  • ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15%
  • πλήθος εξαρτώμενων τέκνων 5%
  • μονογονεϊκή οικογένεια 5%
  • μακροχρόνια άνεργος 5%
  • ΑΜΕΑ 5%.

Κύρια χαρακτηριστικά

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ, έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ και τέλος για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα.

Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από 45 και φτάνει έως 70% ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ για την ίδια συμμετοχή σχεδιάζεται ένα ασφαλές χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε αυτή να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες έχουν κοπεί κάποιες από εκείνες που ίσχυσαν στον προηγούμενο κύκλο (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών, μπαταριών, ανελκυστήρων) καθώς θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για αυτές.

Νέο σύστημα υποβολής αίτησης

Προκειμένου να αποφευχθεί η χρονική προτεραιότητα, στο νέο πρόγραμμα οι αιτούντες θα έχουν ένα μήνα χρονικό περιθώριο να κάνουν την αίτηση της, η οποία θα αξιολογηθεί στο τέλος με βάσει συγκεκριμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων με βαθμολογία και κατάταξη βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων σε πλατφόρμα του υπουργείου που θα είναι ανοιχτή για έναν μήνα. Αναλυτικότερα, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 1 μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια. Η υπαγωγή αιτήσεων θα γίνεται με την μέθοδο της Συγκριτικής Αξιολόγησης και μετά την υποβολή θα ανακοινώνεται η βαθμολογία του κάθε αιτούντα. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής και αφού εκδοθούν και οριστικοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης θα καταρτίζεται ο πίνακας υπαγωγής αιτήσεων, βάσει των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος ανά νομό.

Τα ποσά επιδότησης:

εξοικονομώ-ανακοινώθηκαν-τα-νέα-κριτήρια

Πηγή: news247.gr

Απάντηση