Εξοχική κατοικία στην Μύκονο με θέα στο Αιγαίο

Οι αρχιτέκτονες Ανδρέας Σουλιώτης και Ισμήνη Κουρούνη σχεδίασαν μία εξοχική κατοικία που επιχειρεί να εναρμονιστεί με τα στοιχεία του μυκονιάτικου τοπίου και να εκμεταλλευτεί την ειδυλλιακή θέα στο Αιγαίο που εκτείνεται από τη Νάξο στα ανατολικά έως την Τήνο στα δυτικά.


Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επηρεάζεται τόσο από το δομημένο περιβάλλον της Χώρας της Μυκόνου με τις πυκνές συνθέσεις των απλών στενομέτωπων κτιρίων κατά μήκος των σοκακιών όσο και της ειδυλλιακής θέας στο Αιγαίο.

Η κύρια κατοικία συντίθεται από μια τέτοια διαδοχή όγκων, ομοίως και οι ξενώνες που βρίσκονται σε απόσταση προκειμένου να πλαισιώσουν τους ενδιάμεσους υπαίθριους καθιστικούς χώρους και την πισίνα.

Ο πέτρινος όγκος αποτελεί τον πυρήνα της σύνθεσης και συγκεντρώνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Καθιστικοί χώροι που διαχωρίζονται από το ανοικτό τζάκι, τραπεζαρία και ανοικτή κουζίνα και η είσοδος μαζί με τους λοιπούς βοηθητικούς χώρους ολοκληρώνουν τον σχεδόν ενιαίο χώρο ημερήσιας διαβίωσης.

κατοικία-Αιγαίο

Στην κύρια κατοικία υπάρχουν τέσσερα υπνοδωμάτια, ενώ για μεγαλύτερη αυτονομία ένας ξενώνας αναπτύσσεται στην απέναντι πλευρά της κύριας κατοικίας απέναντι από την πισίνα, με δύο ακόμη υπνοδωμάτια.

κατοικία-Αιγαίο

Συνθετικά χρησιμοποιήθηκαν δύο συστήματα αξόνων. Η διαμήκης πορεία της κύριας κατοικίας διαμοιράζει τους χώρους εκατέρωθεν αυτής και την συνδέει με τον υπαίθριο χώρο.

Οι εγκάρσιες οπτικές φυγές προσανατολίζουν τους χρήστες προς το απέραντο γαλάζιο και τη δύση. Οι ξενώνες στρέφονται ελαφρά προς νότο για να αιχμαλωτίσουν τη θέα της Χώρας.

κατοικία-Αιγαίο

Στόχος του έργου ήταν να καταστεί συνολικά λειτουργικό και ευανάγνωστο. Οι διαφοροποιήσεις στα μεγέθη και την υλικότητα συνέβαλλαν σε αυτό.

Ταυτόχρονα, ο εξειδικευμένος σχεδιασμός του κάθε χώρου είχε στόχο να προσφέρει στον χρήστη διαφορετικές εμπειρίες κατοίκησης.

κατοικία-Αιγαίο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Έργο: Vi[g]la Mykonos
Αρχιτεκτονικό γραφείο: A Soul
Αρχιτέκτονες: Ανδρέας Σουλιώτης, Ισμήνη Κουρούνη
Εμβαδόν κατοικίας: 400 τ.μ.
Περιοχή: Μύκονος, Κυκλάδες
Φωτογράφοι: Παναγιώτης Βουμβάκης & Κώστας Τσάμης

Πηγή:

Απάντηση