Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την ανέγερση υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου στο Κ.Νευροκόπι

Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου, βιοκλιματικού 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου στο Κ. Νευροκόπι, διεκδίκησε και πέτυχε ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, προκειμένου να προετοιμαστεί η νεολαία μας να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις του 21ου αιώνα., με γνώση και θέληση για μάθηση.

Στην λογική της δημιουργίας συνθηκών ίσων ευκαιριών, για τους κατοίκους της περιοχής του Κ. Νευροκοπίου, στην παροχή ενός βασικού αγαθού όπως η εκπαίδευση, η Δημοτική Αρχή με διορατικότητα και  σωστό προγραμματισμό σχεδίασε και υλοποιείσαι την ωρίμανση της μελέτης κατασκευής ενός νέου Δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου στο Κ. Νευροκοπι. Κοιτώντας το μέλλον, αυτό θα προσδώσει στον τόπο μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και θα βάλει τον θεμέλιο λίθο για την ένταξη του τοπικού πληθυσμού στην κοινωνία του μέλλοντος, της γνώσης και της πληροφορίας.

Στις 21-9-2016 ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Παυλίδης Γεώργιος, υπέγραψε την ένταξη της πράξης «Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου» στο Ε.Π. «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» 2014-2020 στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 3 –Δράση 10α.19.2 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ/ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 4.398.000,00 € από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου του έργου, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου το 2017.

Ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλος Βασίλειος, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ένταξη του έργου, τόνισε τη σημαντική συμβολή που είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος,  σε κρίσιμο σημείο της ωρίμανσης του έργου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε δημόσια προς τον κ. Περιφερειάρχη ΑΜΘ που στέκεται αρωγός και υποστηρικτής σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από τις Τοπικές Αρχές για την αναβάθμιση και βελτίωση υποδομών εκπαίδευσης. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος ως απόφοιτος του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου(κτίριο 100 ετών), ενστερνίστηκε την ανάγκη και  συνέβαλλε στην ένταξη της πράξης. Την προσπάθεια ενίσχυσαν σε ολόκληρη την μακροχρόνια διαδικασία και οι τρεις (3) Βουλευτές του Νομού Δράμας,, ο κ. Κυριαζίδης Δημήτρης, η κ. Κεφαλίδου Χαρά και ο κ. Καραγιαννίδης Χρήστος, που ως κυβερνητικός βουλευτής κατά την τελευταία κρίσιμη περίοδο παρείχε πολύτιμη βοήθεια.

Η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα του έργου αυτού έχει κριθεί από τον Περιφερειακό Δ/ντη Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. κ. Κεραμάρη Παναγιώτη, καθώς και από τον Δ/ντη Α/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Σαλπιγγίδη Ανδρέα, όπως και από τον προκάτοχο του κ. Κόντογλου Δημήτριο, οι οποίοι διαπίστωσαν το σοβαρό πρόβλημα των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και βάσει του ενεργού μαθητικού δυναμικού γνωμοδότησαν θετικά για την πρόοδο του έργου. Το Σχολείο αυτό θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα 275 παιδιά Δημοτικού, του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου.

Η μελέτη και η ωρίμανση του παραπάνω έργου υλοποιήθηκε από την εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.(η εταιρεία αυτή προήλθε από συγχώνευση της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, της ΟΣΚ ΑΕ και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ) σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Η προσπάθεια όλων των υπηρεσιών των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. που συμμετείχαν στην επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης του έργου, κρίνεται εκ του αποτελέσματος ευεργετική για έναν μικρό Δήμο όπως ο δικός μας, που δεν έχει επαρκή στελέχωση και τους απαιτούμενες πόρους για την ωρίμανση ενός τόσο σημαντικού και εξειδικευμένου έργου, που απαιτεί εμπειρία και τεχνογνωσία επί του αντικειμένου αυτού. Με μεθοδικότητα και επιμονή οι υπηρεσίες σας(η Δ/νση Μελετών Έργων, η Υπηρεσία Δόμησης, το τμήμα Τευχών-Διαγωνισμών και Συμβάσεων και το Τμήμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων), βήμα βήμα κατάφεραν να ωριμάσουν το έργο ώστε να κατατεθεί πλήρης φάκελος πρότασης χρηματοδότησης.

Δικαιούχος της πράξης είναι οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., οι οποίες θα δημοπρατήσουν, θα επιβλέψουν και θα παραδώσουν ολοκληρωμένο το κτίριο προς χρήση στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

Το νέο Δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο θα κατασκευαστεί εντός του οικοπέδου με αριθμό  622 του ΟΤ 57, της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης του οικισμού Κ. Νευροκοπίου,  όπου υπάρχει το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του οποίου η ηλικία αγγίζει τα 100 χρόνια ζωής. Το υφιστάμενο Σχολείο, με σεβασμό στην ιστορία του θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Η μελέτη του Σχολείου αυτού είναι βασισμένη στις αρχές της Βιοκλιματικής  αρχιτεκτονικής  στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας με τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος. Επίσης θα  διαθέτει φωτοβολταϊκα συστήματα, τοποθετημένα στην στέγη του κτιρίου, τα οποία θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Με το έργο αυτό θα εξοικονομηθούν χρήματα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση κτιριακών και ανθρωπίνων πόρων.

Το νέο Δημοτικό Σχολείο θα αποτελείται από 2 υπέργειους ορόφους και έναν υπόγειο. Στο ισόγειο του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 1243,06 τετραγωνικών μέτρων, θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χώρων, αίθουσες ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, κουζίνα με τραπεζαρία για τη σίτιση των παιδιών, γραφεία καθηγητών και συλλόγου γονέων-κηδεμόνων, κυλικείο, W.C.

Στον όροφο του κτιρίου, θα υπάρχουν 12 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και αίθουσα πληροφορικής και εργαστήριο φυσικών επιστημών. Στον υπόγειο χώρο, συνολικού εμβαδού 1243,06 τ.μ., θα υπάρχουν θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο περιβάλλον εκπαίδευσης που θα καλύπτει της ανάγκες του μέλλοντος. Με το παραπάνω έργο θα προαχθεί η μη διάκριση μεταξύ των παιδιών του  απομακρυσμένου ορεινού και μειονεκτικού τόπου μας και των υπολοίπων που ζουν σε οργανωμένες αστικές περιοχές και λαμβάνουν όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και αγαθά. Η εξασφάλιση συνθηκών ίσων ευκαιριών για τους δημότες του Δήμου Κ. Νευροκοπίου αποτελεί πρώτιστης σημασία πολιτική για την διασφάλιση της συγκράτησης του πληθυσμού στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

Απάντηση