Μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης παραγωγής σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη, η εισηγμένη εξετάζει νέα επένδυση για αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας. Γιατί πουλήθηκε η Sofia Med και πώς σχεδιάζεται να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης.[su_spacer size=”10″]
Ανοιχτό το ενδεχόμενο υλοποίησης περιορισμένου ύψους επενδυτικού προγράμματος, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της ΧΑΛΚΟΡ, άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Περικλής Σαπουντζής, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Το γεγονός ότι η ΧΑΛΚΟΡ έχει ανεβάσει τα μερίδια αγοράς της και τον όγκο των πωλήσεών της την ωθεί στο να δουλεύει πολύ κοντά στα όρια της παραγωγικής της δυναμικότητας και για τον λόγο αυτό θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της προαναφερθείσας επένδυσης.
Ο κ. Σαπουντζής αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική των τελευταίων ετών, μέσω της οποίας:
- Ενισχύθηκε η εξωστρέφεια του Ομίλου (στο εξωτερικό κατευθύνεται το 94% των συνολικών πωλήσεων). Μάλιστα, στους σωλήνες χαλκού η ΧΑΛΚΟΡ κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη (17,7% μερίδιο το 2016, έναντι 17,2% το 2015 και 13,4% το 2012).
- Λόγω της εντονότατης υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης και της ζήτησης για προϊόντα του κατασκευαστικού κλάδου, το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής στράφηκε προς προϊόντα που απευθύνονται στον βιομηχανικό τομέα. Έτσι, ενώ το 2004, οι σωλήνες για βιομηχανική χρήση αποτελούσαν μόλις το 34% της συνολικής παραγωγής, σήμερα το συγκεκριμένο ποσοστό έχει ανεβεί στο 66%.
- Συνεχίζεται η προσπάθεια στροφής προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και μάλιστα στόχος της εισηγμένης για το 2017 είναι να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα τέτοιων προϊόντων κατά 10%.
- Μετά την ικανοποιητική πορεία της μονάδας παραγωγής μονωμένων σωλήνων στην Τουρκία σε σύμπραξη με τοπικό εμπορικό εταίρο (λόγω απαγορευτικού μεταφορικού κόστους επιβάλλεται τοπική παραγωγή), θα εξεταστεί μελλοντικά η δυνατότητα επανάληψης τέτοιων συμπράξεων και σε άλλες χώρες.
- Θα γίνει προσπάθεια προώθησης συρμάτων ιχθυοκαλλιέργειας (η ΧΑΛΚΟΡ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και διάθεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη).
Ομιλικές αλλαγές και δανεισμός
Η ΧΑΛΚΟΡ σταμάτησε από πέρυσι να ενοποιεί τη δραστηριότητα των καλωδίων (απέκτησε το 26% της Cenergy, το οποίο όμως δεν ενοποιείται στα αποτελέσματά της), όπως επίσης και της θυγατρικής Sofia Med που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα την πουλήσει στην ΕΛΒΑΛ.
«Η κίνηση αυτή έγινε για δύο λόγους: Πρώτον και κυριότερο, για να ενταχθεί η Sofia Med σε έναν Όμιλο που επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα της έλασης και να ευνοηθεί από την τεχνογνωσία που θα λάβει.
Ο δεύτερος λόγος είναι η βελτίωση της ρευστότητας της ΧΑΛΚΟΡ, καθώς το τίμημα που θα εισπραχθεί, θα μειώσει τον δανεισμό και το κόστος χρηματοδότησης» δήλωσε ο κ. Σαπουντζής (πέρυσι η Sofia Med είχε υποχρεωθεί σε ζημιογόνο αποτέλεσμα ύψους 2,3 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινήσεις της ΧΑΛΚΟΡ για εξεύρεση φθηνότερης χρηματοδότησης από το εξωτερικό: «Σε ένα με δύο χρόνια, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε κάποια σημαντική ελάφρυνση στον συγκεκριμένο τομέα, μέσα από χρηματοδοτήσεις των απαιτήσεών μας» αναφέρθηκε, ενώ συμπληρώθηκε πως: α) Τα υπάρχοντα δάνεια θα αποπληρώνονται σταδιακά από τις θετικές ταμειακές ροές που θα παράγονται, β) Δεν προγραμματίζονται μεγάλου ύψους επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια (άρα δεν θα προκύψουν ανάλογες εκταμιεύσεις), καθώς αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Σπυρίδων Κοκκόλης, σημειώνοντας: «Οι προμηθευτές μας δίνουν πιστώσεις με καλύτερους όρους από τις τράπεζες και αυτό θα μπορούσε να διευρυνθεί μετά και την πώληση της Sofia Med».
Ο κ. Κοκκόλης σχολίασε επίσης και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο όγκος πωλήσεων ανέβηκε, όπως επίσης ότι η αύξηση του EBITDA από τα 14,9 στα 35,3 εκατ. ευρώ οφειλόταν και σε έκτακτους παράγοντες (π.χ. άνοδος της τιμής του μετάλλου κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA του 2016 διαμορφώθηκε στα 30,6 εκατ. έναντι 29,6 εκατ. το 2015).
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου επέστρεψαν στην κερδοφορία (+1,9 εκατ. ευρώ) έναντι ζημίας 30,8 εκατ. το 2015.
Πηγή: euro2day.gr