Europa: Ανοίγει καινούριους ορίζοντες με το νέο επενδυτικό πρόγραμμά της, ύψους 15,4 εκατ. ευρώ

Europa νέο-επενδυτικό-πρόγραμμα

Χρονιά-ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει το 2021 για την εταιρεία Europa, η οποία κρατά το βλέμμα της σταθερά στο μέλλον.


Η Europa αποτελεί δύναμη εμπιστοσύνης και σταθερότητας, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, κυρία Ανούς Τζιρακιάν.

Θέλουμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, επισημαίνει στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στους New Times η κυρία Ανούς Τζιρακιάν, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ, μέλους του Ομίλου Εταιρειών Λ. Τζιρακιάν. Και όχι τυχαία, θα προσθέταμε εμείς, αφού πρόκειται για κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της, η οποία παρουσιάζει συνεχώς αναπτυξιακούς ρυθμούς, τους οποίους και διατήρησε ακόμη και την περυσινή δύσκολη για όλη την αγορά χρονιά λόγω της πανδημίας.

Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Τζιρακιάν, «εκεί που οι άλλοι δίστασαν, εμείς τολμήσαμε με σημαντικότατες επενδύσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, τόσο σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις όσο και σε προϊόντα, διαδικασίες και ανθρώπινο δυναμικό». Όσον αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η ίδια, αυτό είναι η ποιότητα. Όπως τονίζει, «η έννοια της ποιότητας για εμάς ξεπερνά τα στενά όρια των κανόνων και γίνεται στοιχείο της κουλτούρας μας».

Κυρία Τζιρακιάν, δώστε μας μια εικόνα της πορείας του κλάδου αλουμινίου στην Ελλάδα κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Πώς εμφανίζεται η συμπεριφορά των καταναλωτών αυτή την περίοδο; Ποια στοιχεία λειτούργησαν θετικά για τον κλάδο;

Ενώ η εκκίνηση της χρονιάς του 2020 υπήρξε εξαιρετικά καλή για τον κλάδο και την Europa, η κρίση του Covid-19, που ξέσπασε τον Μάρτιο του ίδιου έτους, φρέναρε κάπως την ανοδική πορεία αρχικά. Το επόμενο διάστημα η αναστολή λειτουργίας συναφών ΚΑΔ (για παράδειγμα, κατασκευαστές υαλοπινάκων) και εν συνεχεία κατασκευαστών συστημάτων αλουμινίου οδήγησε την αγορά σε τρίμηνη καθίζηση. Η εκκίνηση της αγοράς το επόμενο διάστημα, παρ’ ότι δεν ομαλοποίησε την κατάσταση, έφερε εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

Σε αναντιστοιχία με την εικόνα άλλων κλάδων, ο κλάδος του αλουμινίου, και ιδιαίτερα η Europa, κινήθηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα και το 2020, ωστόσο η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα γενικά επηρέασε και τη δική μας αγορά. Είμαι βέβαιη πως υπό φυσιολογικές συνθήκες τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα γενικότερα για τον κλάδο των κατασκευών. Όσον αφορά τους καταναλωτές, ενώ σε γενικό επίπεδο φαίνεται να βρίσκονται σε αναμονή, όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα διακρίνεται μια αντίθετη ροπή. Ήδη δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, όπου υπήρξε αύξηση σε περίοδο ενός έτους, από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Μάρτιο του 2021, της τάξεως του 5%, με το ποσοστό συμμετοχής του δημόσιου τομέα να είναι εξαιρετικά μικρό (3,7% επί του συνόλου). Θετικά στοιχεία για τον κλάδο υπήρξαν επίσης οι συσσωρευμένες ανάγκες των προηγούμενων ετών, η σταθερότητα στις οικονομικές προσδοκίες για το μέλλον και η αποταμίευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Σημαντική συμβολή είχαν και τα προγράμματα επιδοτήσεων, όπως, για παράδειγμα, το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του ΥΠΕΝ.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 2021;

Όλα δείχνουν πως το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά. Ωστόσο η αστάθεια του περιβάλλοντος και η ανησυχία για ένα νέο κύμα της επιδημίας φρενάρουν τις προσδοκίες. Ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα. Αναμφίβολα τα δείγματα είναι καλά και αυτό αναφέρεται από όλους τους οίκους αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την οικονομία της χώρας μας ή αφήνουν να διαρρεύσουν θετικές προοπτικές. Θέλουμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Για την εταιρεία μας αναμφίβολα έχουμε θετικές προσδοκίες. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για μια ανοδική πορεία στο προσεχές μέλλον. Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία μας στο πλαίσιο της προστασίας των εργαζομένων και των συνεργατών μας από την πανδημία με μια σειρά μέτρων και οργανωμένη πολιτική. Παράλληλα, εκεί που οι άλλοι δίστασαν, εμείς τολμήσαμε με σημαντικότατες επενδύσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, τόσο σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις όσο και σε προϊόντα, διαδικασίες και ανθρώπινο δυναμικό.

Η Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ αποτελεί την ισχυρότερη εταιρεία διέλασης αλουμινίου στη χώρα. Πώς εμφανίζεται η πορεία της το 2020 (κύκλος εργασιών, αποτελέσματα, επενδύσεις);

Παρ’ ότι, όπως προαναφέρθηκε, η αγορά σχεδόν μηδενίστηκε για μια περίοδο περίπου τριών μηνών εντός του 2020, στο σύνολο του έτους καταφέραμε να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας προσεγγίζοντας αρκετά τα μεγέθη του 2019, το οποίο θα χαρακτηρίζαμε ως μια πολύ καλή χρονιά. Η πορεία αυτή, σε συνδυασμό με την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της Europa αλλά και τις συμπαγείς σχέσεις συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στην αγορά, μας θωρακίζει απέναντι στους κινδύνους καθιστώντας μας μια δύναμη εμπιστοσύνης και σταθερότητας.

Η εξωστρέφεια συνέβαλε στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και σε ποιο βαθμό;

Τα αποτελέσματα για τον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, όσον αφορά τις εξαγωγές, υπήρξαν εξαιρετικά θετικά. Παρά τη μείωση κατά περίπου 2% στην εγχώρια ζήτηση, ο κλάδος πέτυχε αύξηση εξαγωγών κατά 8% το 2020 σε σχέση με το 2019. Η ζήτηση προήλθε κατά βάση από τη Δυτική Ευρώπη, σημαντικός δε παράγοντας που επηρέασε την πορεία αυτή ήταν και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς anti-dumbing στα αντίστοιχα κινεζικά προϊόντα.

Στον εξαγωγικό τομέα ποια είναι η στόχευσή σας;

Στον εξαγωγικό τομέα η στόχευση της εταιρείας είναι οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής. Παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις, από τον σχεδιασμό, την παραγωγή μέχρι και τη συσκευασία των προφίλ, η εταιρεία Europa έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με μεγάλου βεληνεκούς εταιρείες, προμηθεύοντάς τες με υψηλής προστιθέμενης αξίας βιομηχανικά προφίλ. Όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, η εταιρεία προωθεί υψηλών προδιαγραφών θερμομονωτικά συστήματα στους συνεργάτες της, στους οποίους και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και πλήρη τεχνική εκπαίδευση. Αναγνωρίζουμε την αξία των συνεργατών μας στο εξωτερικό, τους οποίους και αντιμετωπίζουμε ως αναπόσπαστο κομμάτι του οργανισμού μας και πρεσβευτές του brand Europa.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες συναφείς επιχειρήσεις;

Η Europa ήταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου που συνέδεσε το όνομά της με την επώνυμη ζήτηση. Για όλους εμάς η λέξη «ποιότητα» έχει σημασία μεγαλύτερη από την παροχή απλώς ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι τρόπος ζωής, είναι κουλτούρα, είναι κεκτημένο αδιαπραγμάτευτο και αυτό μας καθιστά ένα premium brand που πολλοί θα ήθελαν να «του μοιάσουν». Η πελατοκεντρική μας κουλτούρα, η εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελούν στοιχεία που δεν αντιγράφονται. Είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τους πελάτες μας και τους συνεργάτες μας περήφανους για το brand Europa!

Όλοι μιλούν για ποιότητα… Τι ακριβώς συμβολίζει η έννοια της ποιότητας για την Europa;

Η ποιότητα για εμάς ξεκινάει από την αντίληψη που έχουμε για την έννοια των προϊόντων, κατόπιν περνά στη διοίκηση, στις διαδικασίες και στο τέλος φθάνει στο τελικό προϊόν, το οποίο αποτελεί την εκροή όλων των ανωτέρω. Ποιότητα Europa δεν σημαίνει απλώς ένα ποιοτικό προϊόν σύμφωνα με όλα τα standards, τα οποία όλοι οφείλουμε να ακολουθούμε, αλλά σημαίνει εξαιρετικά αυστηροί έλεγχοι στις εκροές της παραγωγικής διαδικασίας και των υπηρεσιών που είναι ανώτεροι και πιο απαιτητικοί από τις τυπικές προδιαγραφές των προτύπων, επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις, διαρκής εκπαίδευση και τεχνική αναβάθμιση συνεργατών και τέλος πελατοκεντρική κουλτούρα! Είναι σημαντικό να μπορείς να μπεις στη θέση των πελατών σου και να είσαι ένας οργανισμός που παρέχει τον καλύτερο συνδυασμό κόστους και ωφελειών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και των συνεργατών. Η έννοια της ποιότητας για εμάς ξεπερνά τα στενά όρια των κανόνων και γίνεται στοιχείο της κουλτούρας μας.

Ποιοι είναι οι επενδυτικοί σχεδιασμοί σας;

Η χρονιά αυτή αναμένεται να αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία. Παρά το αισιόδοξο παρόν, όπως αυτό βλέπουμε να διαμορφώνεται για την Europa, μια εταιρεία δεν πρέπει να σταματά τις επενδύσεις, αλλά να κρατά το βλέμμα της στο μέλλον. Ήδη τον Απρίλιο του έτους που διανύουμε εγκρίθηκε η αίτηση για την υπαγωγή της Europa στο καθεστώς ενισχύσεων Γενικής Επιχειρηματικότητας του Νόμου 4399/,υνολικής αξίας 15,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα με τεράστιες προοπτικές, που αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες και αγορές για την εταιρεία.

Το επενδυτικό πλάνο που έχουμε καταρτίσει στοχεύει στην κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και στην αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, που ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και αυτοματοποιεί πλήρως τις διαδικασίες παραγωγής. Παράλληλα όμως έχει επιλεχθεί με στόχο και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, παράγοντα που πάντα η εταιρεία μας λάμβανε σοβαρά υπόψη. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένουμε να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021.

Τα άμεσα οφέλη από την επενδυτική μας δραστηριότητα είναι η αύξηση των πωλήσεων, με σημαντική αύξηση της προϊοντικής μας γκάμας και με αισθητή βελτίωση των παραγωγικών επιδόσεων. Η περαιτέρω αυτοματοποίηση αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη παραγωγική ακρίβεια αλλά και να μειώσει εξαιρετικά τις παραγωγικές απώλειες (μείωση του σκραπ) και άρα να αυξηθεί η απόδοση των πρώτων υλών και της εργασίας.

Όλα τα ανωτέρω αναμένεται να συμβάλουν οικονομικά σε δύο ποσοτικούς (χρηματοοικονομικούς) άξονες. Ο πρώτος είναι η αύξηση των πωλήσεων και άρα η αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών της εταιρείας. Ο δεύτερος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και άρα των δαπανών, αφού η αποδοτικότητα θα αυξηθεί σημαντικά. Πέραν όμως των ποσοτικών συνεπειών, σημαντικές είναι και οι ποιοτικές συνέπειες των επενδύσεών μας. Η περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων θα φέρει βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας και η αύξηση του μεριδίου αγοράς θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη θέση μας απέναντι στον ανταγωνισμό. Η προσαρμογή της προϊοντικής μας γκάμας στις ανάγκες τού αύριο αναμένεται να δώσει νέα πνοή ζωής στις εμπορικές μας δραστηριότητες για τα επόμενα χρόνια. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικής σημασίας και την περαιτέρω βελτίωση μέσω της επένδυσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Europa. Κάθε τέτοια βελτίωση είναι σημαντική γιατί αφορά το μέλλον όλων μας, και κυρίως το μέλλον και των παιδιών μας. Το πιο σημαντικό κέρδος όμως από αυτό το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο αποτελεί η περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του brand της Europa συνολικά! Το να είσαι στην κορυφή δεν είναι αρκετό σήμερα. Για να κρατηθείς στην κορυφή πρέπει να βλέπεις μπροστά, να καινοτομείς και να εξελίσσεσαι διαρκώς.

Στο προϊοντικό σας χαρτοφυλάκιο ποια θεωρείτε ότι είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα;

Η Europa έχει σχεδιάσει και λανσάρει στην αγορά μια σειρά νέων προϊόντων που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αγοράς αυτή την περίοδο. Πιο πρόσφατη προσθήκη αποτελεί το νέο Europa Minimal Frame, το οποίο συνδυάζει την απόλυτη minimal αισθητική με την ποιότητα του brand Europa. Αισθητική και σχεδίαση που επιτυγχάνει το εφικτά μικρότερο εμφανές πλαίσιο αλουμινίου, διατηρώντας απόλυτη λειτουργικότητα και χαρακτήρα.

Παράλληλα σημαντική έμφαση έχει δοθεί και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ανάπτυξη των νέων βάσεων φωτοβολταϊκών πλαισίων με την επωνυμία Europa Sun. Πίσω από τη σχεδίαση και παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων δομήθηκε ένα τμήμα επιφορτισμένο με την παροχή ανώτερης ποιότητας συνοδευτικών υπηρεσιών που πλαισιώνουν το στενό προϊόν, καθιστώντας το ασυναγώνιστο στην αγορά.

Τέλος ήδη από το προηγούμενο διάστημα έχει πραγματοποιηθεί το λανσάρισμα της οικογένειας των νέων ανοιγόμενων και συρόμενων συστημάτων μας με τις ονομασίες EOS (Europa Opening Systems) και ESS (Europa Sliding Systems) αντίστοιχα. Τα νέα συστήματα είναι πρωτοποριακά καθώς αποτελούν οικογένεια συστημάτων με κοινή σχεδίαση, που όμως καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα επιδόσεων για την εκάστοτε κατηγορία τους. Αυτή η λογική είναι μια καινοτομία στον κλάδο καθώς επιτυγχάνει να καλύψει τόσο τον τελικό χρήστη, ακόμη και στις πιο υψηλές απαιτήσεις του, αλλά και να επιτύχει οικονομίες κλίμακας για τον κατασκευαστή αλουμινίου που κατασκευάζει και τοποθετεί το τελικό κούφωμα.

Σε επίπεδο επιδόσεων αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί ένα εκ των νέων συστημάτων, το EOS 90 Hybrid, που επιτυγχάνει αποτελέσματα που το φέρουν πρώτο παγκοσμίως στην κατηγορία του στο επίπεδο της θερμοπερατότητας, με πιστοποίηση από το διεθνώς αναγνωρισμένο Passive House Institute. Μια σημαντική πρωτιά για ένα ελληνικό προϊόν στο διεθνές προσκήνιο, καθώς το σύστημα αυτό συμβολίζει την τάση για τις επόμενες δεκαετίες!

Δώστε μας μια εικόνα για τις πρωτοβουλίες σας σε επίπεδο στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας.

Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου, έδωσα προτεραιότητα σε αυτό που ψυχρά οι επιχειρήσεις αναφέρουν ως «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Δόθηκαν σαφείς εντολές και καταρτίστηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο Europa Cares, το οποίο «αγκάλιασε» ένα σύνολο ενεργειών που αφορούν κάθε πτυχή δραστηριότητας, τόσο της εταιρείας όσο και των ενδιαφερομένων κοινών μας, με πυλώνες τη στήριξη του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και τη στήριξη των εργαζομένων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας του Covid-19, η Europa πραγματοποίησε σειρά χορηγιών με υλικά παραγωγής της σε ιατρικά κέντρα για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους, αλλά και με χορηγίες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και άλλα είδη.

Παράλληλα υλοποιήσαμε σημαντικές χορηγίες ειδών πρώτης ανάγκης σε γηροκομεία, καθώς τα ηλικιωμένα μέλη της κοινωνίας ήταν εκείνα που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση αυτό το διάστημα και οι ανάγκες τους αυξήθηκαν σημαντικά. Ανταποκριθήκαμε με ευαισθησία σε κάθε πρόβλημα που προέκυψε σε εθνικό επίπεδο. Μερικά παραδείγματα είναι η χορηγία υλικών για τη δόμηση του φράχτη αποτροπής παρανόμως εισερχομένων προσώπων στον Έβρο κατά την κρίση του Φεβρουαρίου του 2020, η στήριξή μας στη Hope Genesis για την ενίσχυση των γεννήσεων σε απομακρυσμένα νησιά αναλαμβάνοντας πιο συγκεκριμένα σημαντικό ρόλο στο νησί των Λειψών, καθώς επίσης και η χορηγία υλικών στους πυρόπληκτους στο Μάτι Αττικής κατά το 2018-2019. Ως διοίκηση έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε την κοινωνία στο πλαίσιο του εφικτού και των δυνάμεων που διαθέτουμε. Το πρόγραμμα δεν περιορίζεται φυσικά σε αυτές τις δράσεις, αλλά αποτελεί ένα πολυσχιδές πλαίσιο δράσεων που αγκαλιάζουν πολλά σημεία των ανωτέρω πυλώνων.

Για παράδειγμα, ιδιαίτερη έμφαση έχουμε δώσει στη χορηγία υλικών για την αντικατάσταση των κουφωμάτων σε σχολεία, στη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, στη στήριξη και προστασία των εργαζομένων μας και πολλά άλλα ακόμη. Πιστεύω ακράδαντα πως είναι καθήκον μας να στηρίζουμε τη χώρα μας σε κάθε επίπεδο και όλους εκείνους που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια και μας έχουν οδηγήσει στην κορυφή.

Πηγή: newtimes.gr

Απάντηση