fbpx

Εθνικοί πόροι για εξοικονόμηση ενέργειας

εξοικονόμηση ενέργειας
Print Friendly, PDF & Email

Το στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε Ελλάδα και Κύπρο, μπορεί να κερδηθεί αξιοποιώντας συνδυαστικά εθνικούς πόρους, με κονδύλια από την ΕΕ και την ΕΤΕπ, καθώς και έναν ειδικού βάρους παράγοντα: της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, ειδικά μέσα από τα EΡC.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Forum Επενδύσεων Βιώσιμης Ενέργειας “Sustainable Energy Investment Forum: Χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ενεργειακή Απόδοση στην Ελλάδα και στην Κύπρο” που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 31 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (EASME, Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises), σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και την Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Περιβαλλοντική Χρηματοδότηση (United Nations Environment Finance Initiative), στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα.

Οι συνεδρίες επικεντρώθηκαν στη Χρηματοδότηση ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια κατοικιών, σε δημόσια κτίρια καθώς και σε ΜμΕ και βιομηχανίες.

Στο Forum μίλησαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας & Ανάπτυξης, καθώς και από το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank) και της Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Περιβαλλοντική Χρηματοδότηση, της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), της DG Energy και DG REGIO G3 (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), του Energy Efficiency Financial Institution Group (EEFIG), της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, του European Mortgage Federation – European Covered Bond Council, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, κ.ά. Παρουσιάστηκαν επίσης σχετικά ευρωπαϊκά έργα (HORIZON 2020) που αφορούν την ενεργειακή απόδοση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ενώ εκπρόσωποι εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών (Energy Service Companies, ESCO) μετέφεραν την εμπειρία τους σε πρακτικά θέματα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, o οποίος ανέφερε ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ο βασικότερος πυλώνας για την ενεργειακή μετάβαση μέσω δέσμης ενεργειών, ενώ τόνισε ότι αναμένεται το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για τις ΜμΕ για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτης Κορκολής, ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 8% καθαρή αύξηση πόρων στο νέο ΕΣΠΑ, με ενισχυμένο τον τομέα της Ενέργειας, καθώς και ένα νέο, υπό σχεδιασμό, χρηματοδοτικό εργαλείο επάνω στο οποίο συνεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας και η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank). Περαιτέρω, το Ταμείο Υποδομών έχει διαθέσιμους πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα εξοικονόμησης ενέργειας και έργα ΑΠΕ, με το ήμισυ να προέρχεται από την ΕΙΒ και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

Η έλευση τέτοιων νέων χρηματοδοτικών εργαλείων θα συντελέσει περαιτέρω ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς όπως ανέφερε η κ. Βασιλική Σίτα, προϊσταμένη στη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΥΠΕΝ, το τρέχον πρόγραμμα καλύπτει, μέχρι στιγμής, το 65% του στόχου, οπότε είναι αναγκαία η εξεύρεση επιπλέον πόρων.

Από την πλευρά του, ο Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Ενέργειας (DG Energy), κ. Tudor Constantinescu, μίλησε για την ανάγκη αναζήτησης πόρων για έργα ενεργειακής απόδοσης και βελτιωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τόνισε, ακόμη ότι η ενεργειακή πολιτική και τα σχετικά με αυτήν έργα βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Πηγή: energyin.gr

Απάντηση