Etem: Συστήνει 5 από τους καλύτερους αρχιτεκτονικούς φωτογράφους στον κόσμο

Etem: Συστήνει 5 από τους καλύτερους αρχιτεκτονικούς φωτογράφους στον κόσμο

Η αρχιτεκτονική φωτογραφία διαθέτει μια ξεχωριστή θέση στην τέχνη, η οποία εστιάζει και παρουσιάζει τα υλικά όπως το γυαλί σε κτίρια με όλα τα στοιχεία τους, το αστικό περιβάλλον, τα μνημεία, τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φωτογραφία μπορεί εύκολα να ονομαστεί «τέχνη», τεκμηριώνοντας την αισθητική μιας δομής.


Η επιλογή είναι πολύ δύσκολη γιατί υπάρχουν επί του παρόντος εκατοντάδες αρχιτεκτονικοί φωτογράφοι στο Instagram που δείχνουν αληθινά φωτογραφικά αριστουργήματα. Στις ακόλουθες γραμμές η Etem θα ήθελε να παρουσιάσει μόνο 5 από τα καθιερωμένα ονόματα στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, είναι όμως σαφές ότι τα ταλέντα εκεί έξω είναι πολύ περισσότερα.

Kerstin Arnemann

Μερικές φορές η ασπρόμαυρη φωτογραφία κλέβει τις εντυπώσεις και τραβά περισσότερο τα βλέμματα. Αυτό αποδεικνύεται από τα έργα της Kerstin Arnemann, η οποία είναι ένας από τους πιο διάσημους φωτογράφους ασπρόμαυρης φωτογραφίας στον κόσμο.

Η Kerstin ζωγραφίζει ως καλλιτέχνης με φως και τόνους, απομακρύνεται από την αντικειμενική πραγματικότητα, εκφράζοντας το δικό της όραμα για τα αντικείμενα και το περιβάλλον. Είναι μαγεμένη από γεωμετρικά σχήματα, γραμμές και κατασκευές. Η Kerstin αναζητά μια μοναδική προοπτική στην οποία θα συνδυάσει τη φωτογραφία με τη μέθοδο της ζωγραφικής στο φως.

Iwan Baan

Ο Ολλανδός φωτογράφος Iwan Baan είναι περισσότερο γνωστός για τις εικόνες του, που αφηγούνται ιστορίες για τη ζωή και τις αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στην αρχιτεκτονική. Η εστίαση του Iwan είναι στην αρχιτεκτονική ως τέχνη, αλλά επιδιώκει επίσης να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή στις δομές και στο περιβάλλον γύρω τους.

Χωρίς ειδική εκπαίδευση στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, η προοπτική του αντανακλά το βλέμμα του απλού περαστικού – του ανθρώπου που δίνει νόημα και καθημερινό πλαίσιο στην αρχιτεκτονική και τους χώρους που μας περιβάλλουν. Είναι αυτή η καλλιτεχνική προσέγγιση στις φωτογραφίες του Baan που φέρνει την αρχιτεκτονική πιο κοντά μας και της δίνει μια πινελιά προσβασιμότητας.

Arno Bertrand

Ο Arno Bertrand είναι Γάλλος φωτογράφος με ένα χαρτοφυλάκιο που κυριαρχείται από εικόνες μεγάλης έκθεσης. Ξεχωρίζει με μια φωτογραφική προσέγγιση που είναι τόσο αισθητική όσο και γραφική. Ο Bertrand φροντίζει για τη σύνθεση, σέβεται τις γραμμές και τα υλικά ενώ εργάζεται με φυσικό ή τεχνητό φως.

Berenice Abbott (1898 – 1991)

Etem: Συστήνει 5 από τους καλύτερους αρχιτεκτονικούς φωτογράφους στον κόσμο στην αρχιτεκτονική φωτογραφία

Η Berenice Abbott είναι ίσως μία από τις πιο διάσημες αρχιτέκτονες φωτογράφους όλων των εποχών. Γεννημένη στην Αμερική, η Berenice Abbott έχει γίνει μια κεντρική φιγούρα και μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των φωτογραφικών κύκλων και των πολιτιστικών κέντρων του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

Η Άμποτ ξεκίνησε την καριέρα της με ένα απίστευτο έργο στη φωτογραφία πορτρέτου. Με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον της για την αρχιτεκτονική μεγάλωσε και άρχισε να φωτογραφίζει κτίρια στη Νέα Υόρκη. Οι φωτογραφίες της είναι ακόμα διάσημες και μπορούν να βρεθούν σε διάσημα αρχιτεκτονικά περιοδικά καθώς και στα εξώφυλλα τους.

Julius Shulman (1910 г. – 2009)

Etem: Συστήνει 5 από τους καλύτερους αρχιτεκτονικούς φωτογράφους στον κόσμο

Ο Julius Shulman είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχιτεκτονικούς φωτογράφους. Έγινε διάσημος για τη φωτογραφία του “Case Study House 22, Los Angeles, 1960.” Τα πλάνα του Shulman διέδωσαν παγκοσμίως την αισθητική της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Καλιφόρνιας στα μέσα του 20ού αιώνα.

Προσαρμόζει τον δικό του τρόπο λήψης. Στην πραγματικότητα, ο Shulman δούλευε ασπρόμαυρο και χρησιμοποιούσε φιλμ υπέρυθρης ακτινοβολίας. Η ταινία υπερύθρων ήταν μια αντισυμβατική επιλογή εκείνη την εποχή, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που του επέτρεψε να συλλάβει τα βασικά σχήματα και γραμμές αντικειμένων.

Από όλες τις πτυχές της φωτογραφίας, τίποτα δεν είναι τόσο αινιγματικό όσο η αρχιτεκτονική φωτογραφία. Είτε πρόκειται για ουρανοξύστη είτε για μικροσκοπικές διακοσμητικές λεπτομέρειες, υπάρχουν φωτογραφίες που μπορούν να προκαλέσουν προβληματισμό για ώρες.

Πηγή: etem.gr

Απάντηση