Esperinos: O ξενώνας στο κέντρο της Αθήνας που αντλεί έμπνευση από αστικούς μύθους της δεκαετίας του ’60

Esperinos

Ο σχεδιαστής και αυτοδίδακτος καλλιτέχνης Στάμος Μιχαήλ συνδύασε τις δικές του δημιουργίες με τοπικά έργα τέχνης και κλασικά, με μοντέρνες πινελιές έπιπλα, για να φτιάξει το εντυπωσιακό εσωτερικό του Esperinos, ενός ξεχωριστού design ξενώνα, στο κέντρο της Αθήνα.


Πιο συγκεκριμένα ο Esperinos βρίσκεται στην περιοχή του λόφου Φιλοπάππου και είναι μια μονοκατοικία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930.

Το σπίτι είχε μια παραδοσιακή διάταξη, αλλά όταν ανέλαβε τον σχεδιασμό ο designer Στάμος Μιχαήλ, αποφάσισε να επέμβει σε όλους τους υπάρχοντες εσωτερικούς τοίχους και να δημιουργήσει έναν open space χώρο σε στιλ γκαλερί.

Το αποτέλεσμα είναι στο interior design να κυριαρχεί ένα μείγμα σύγχρονων και vintage επίπλων, τα οποία προορίζονται να δώσουν στους επισκέπτες του ξενώνα έναν «νέο τρόπο να κατανοήσουν το πολιτισμό που εκφράζει σε κάθε γωνιά της η Αθήνα».

Μάλιστα κάποια προσωπικά έργα του Μιχάλ Στάμου βρίσκονται στο σαλόνι. Όπως το ντουλάπι αποθήκευσης από ξύλο πεύκου και κόντρα πλακέ που έχει βαφτεί εξ’ ολοκλήρου στο χέρι και βρίσκεται δίπλα σε έναν από τα φωτιστικά του designer, το οποίο περιλαμβάνει δύο πανύψηλες, σκουριασμένες στήλες από χάλυβα με επίστρωση σε σκόνη.

Esperinos-κατοικία

Υπάρχει επίσης μια καρέκλα – γλυπτό, που διαθέτει έναν μεταλλικό στύλο το οποίο διατρέχει την πλάτη και ένα μικρό σκαμνί που δημιούργησε από δύο πέτρινα τετράγωνα που βρέθηκαν σε ένα λατομείο στην Τήνο.

Εντυπωσιακή είναι και η δερμάτινη έκδοση της πολυθρόνας Traffic lounge του Konstantin Grcic -που πρεσβεύει τον industrial σχεδιασμό- στο πίσω μέρος του δωματίου στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν.

Esperinos-κατοικία

Η κουζίνα είναι ορατή μέσω μιας πόρτας και περιλαμβάνει emerald ντουλάπια και μαύρα ράφια βιομηχανικού στιλ, στα οποία βρίσκονται τα πιατικά του σπιτιού.

Όπως και τα υπόλοιπα δωμάτια του ξενώνα, έτσι και η κουζίνα έχει διακοσμηθεί με έργα της μοντέρνας τέχνης. Αυτά προέρχονται από το Αrt Foundation Grace -που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Μιχαήλ Στάμου το 2016- και αλλάζουν τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχοντας ως κύριο σκοπό να προβάλλουν διαφορετικoύς δημιουργούς της Αθήνας.

Esperinos-κατοικία

Η κρεβατοκάμαρα βρίσκεται κάτω από τη σκεπαστή ξύλινη οροφή του ξενώνα Esperinos σε έναν ημιώροφο, προσβάσιμο μέσω μιας σειράς από μαύρες σκάλες.

Τα πλακάκια τερακότας, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα μπαλκόνια των ελληνικών πολυκατοικιών, έχουν χρησιμοποιηθεί για να ευθυγραμμιστεί και ένα από τα σκαλοπάτια ενώ όλες οι επιφάνειες στο σπίτι έχουν βαφτεί σε βαθύ πράσινο χρώμα και δαμασκηνί αποχρώσεις.

Οι επισκέπτες έχουν επίσης πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό κήπο που είναι γεμάτος με καθίσματα του Γάλλου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Robert Mallet-Stevens.

Esperinos-κατοικία

Άλλωστε για τον Μιχαήλ Στάμου ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας εξωτερικός χώρος στο σπίτι, καθώς έχει εικόνες από ηλικιωμένους ανθρώπους να μιλάνε και να κάνουν πηγαδάκια σε κήπους, αυλές και σοκάκια της δεκαετίας του 1960 για να ακούσουν μουσική ή να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο.

«Οι άνθρωποι πάντα περιγράφουν εικόνες που αντανακλούν μια υπέροχη κοινωνία», αναφέρει ο ίδιος στο Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά -και όχι μόνο- στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design.

*Φωτογραφίες: Facebook Little Design

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση