Ηλιακούς συλλέκτες που κινούνται και ακολουθούν την πορεία του ήλιου από το πρωί μέχρι το βράδυ προσφέρει η νέα τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, την εγκατάσταση των οποίων προωθεί το υπουργείο Ενέργειας σε νέο νομοσχέδιο.
Η τοποθέτηση των πλωτών μονάδων αυξάνεται διεθνώς λόγω της ανάγκης για εξοικονόμηση χώρου που δημιουργεί η συνεχόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ αν και οι ανησυχίες για το περιβάλλον παραμένουν.
Το υπουργείο Ενέργειας θεσμοθετεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την εγκατάσταση πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών σε λιμνοδεξαμενές και τεχνητές λίμνες με σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
Η πλωτή μονάδα θα μπορεί να καλύπτει έως και 5% της συνολικής επιφάνειας της λίμνης και να έχει ισχύ έως 80 MW συνολικά. Η εισαγωγή τους στις ΑΠΕ της χώρας θεωρείται απαραίτητη για τρεις βασικούς λόγους, σύμφωνα με το υπουργείο:
- Έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους,
- είναι συνήθως κοντά σε υφιστάμενα ηλεκτρικά δίκτυα και
- έχουν χαμηλή περιβαλλοντική επίπτωση, διότι εγκαθίστανται σε τεχνητούς ταμιευτήρες και υδάτινα σώματα, όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωση του.
Η νέα γενιά των μονάδων
Εδώ και χρόνια, τοποθετούνται πλωτές φωτοβολταϊκές μονάδες σε χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία και η Αυστρία.
Ωστόσο, στην Ολλανδία πρωτοεμφανίστηκε η νέα γενιά των πλωτών μονάδων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας sun-tracking, ώστε να ακολουθούν οι ηλιακοί συλλέκτες τον ήλιο ενώ αλλάζει θέση στον ουρανό. Έτσι, το φωτοβολταϊκό εκμεταλλεύεται περισσότερες ακτίνες, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας μέχρι και 40%. Πρόκειται για μια λύση που προσφέρεται στην αγορά από την πορτογαλική εταιρεία SolarisFloat.
Αν και αυξάνεται η χρήση των πλωτών μονάδων, οι απόψεις διίστανται για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Οι κατασκευαστές τους υποστηρίζουν ότι η πλωτή δομή και οι ηλιακοί συλλέκτες ρίχνουν σκιά στο νερό, πράγμα που μειώνει την θερμοκρασία του νερού, προς όφελος του υδατικού οικοσυστήματος.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι οικολόγοι αντιτίθενται, λέγοντας ότι η σκίαση από τα πάνελ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φωτοσύνθεση των υδρόβιων φυτών και ζώων. Η μείωση του ηλιακού φωτός που φτάνει στο νερό μπορεί να αλλάξει τη διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας και τα επίπεδα οξυγόνου στο υδάτινο σώμα, προσθέτουν.
Το περιβαλλοντικό θέμα φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση του υπουργείου. Σημειώνεται ότι αρχικά οι σκέψεις του υπουργείο ήταν να θεσμοθετηθούν πλωτές μονάδες που καλύπτουν το 10% της επιφάνειας, εντούτοις περιορίστηκε στο 5%.
Το νομοσχέδιο
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί του παρόντος αποτελούνται από:
- τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις,
- τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό,
- καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και
- συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.
Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εκδώσει έως δέκα Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ή, αν δεν καλυφθεί με αυτές η ανώτατη συνολική ισχύς της παρ. 1, εκδίδει Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος για συνολική ισχύ έως την εξάντληση των ογδόντα (80) ΜW. Αν συμπληρωθεί η συνολική ισχύς, οι λοιπές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, παραμένουν ως Επιλαχούσες, συμπληρώνει το νομοσχέδιο.