Έρευνα για τις θερμαντικές ιδιότητες των κτιρίων στο κέντρο του Ηρακλείου

θερμαντικές ιδιότητες κτιρίων

Οι θερμικές ιδιότητες των κτιρίων και των δομημένων επιφανειών στο κέντρο του Ηρακλείου είναι το αντικείμενο έρευνας που πραγματοποιούν από κοινού το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ Κρήτης, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Ζωής (NMBU) και το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ερευνας με την χρήση μη-επανδρωμένης εναέριας πλατφόρμας, δορυφορικών εικόνων και αναλυτικών επίγειων καταγραφών, θα μελετηθούν οι θερμικές ιδιότητες των κτιρίων και των δομημένων επιφανειών στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Παράλληλα θα εκτιμηθούν οι επιδράσεις των υλικών και της αστικής μορφολογίας στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και στη θερμική άνεση των πολιτών. Από τη μελέτη αυτή σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναμένεται να χαρτογραφηθούν περιοχές του κέντρου με σημαντική θερμική επιβάρυνση, δηλαδή περιοχές στις οποίες τα δομικά υλικά και η πυκνότητα δόμησης προκαλούν αυξημένη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας και επανεκπομπή θερμότητας.

«H διαδικασία αυτή προκαλεί το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας το οποίο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, οξύνοντας τη θερμική επιβάρυνση σε περιόδους καυσώνων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΙΤΕ.

Οι εναέριες και οι δορυφορικές θερμικές καταγραφές θα υποστηριχθούν από επιτόπιες μετρήσεις εκπεμπόμενης θερμότητας από μικρομετεωρολογικό πύργο που το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης έχει εγκαταστήσει στο κέντρο του Ηρακλείου. Σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματα του πειράματος αυτού θα συζητηθούν σε Συμπόσιο που η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα που ασχολείται με το Αστικό Κλίμα διοργανώνει κάθε τρία χρόνια και φέτος πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις αρχές Αυγούστου.

Πηγή: tanea.gr

Απάντηση