Έρευνα: Δομικά υλικά, κατασκευές και ενέργεια στο προσκήνιο των εξαγωγών

δομικά-υλικά

Δομικά υλικά, κατασκευές και ενέργεια είναι οι κλάδοι που θα πρωτοστατήσουν στην διεθνή οικονομία και κατ’ επέκταση στις ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Fitch που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τις τάσεις και προκλήσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις το 2019.


Μιλώντας στη συνάντηση ο κ. Richard Marshall, Επικεφαλής του Τομέα Υποδομών και Ενέργειας της Fitch Solutions (Head of Infrastructure, Power & Renewables Research), επισήμανε ότι οι κλάδοι των κατασκευών και των δομικών υλικών θα αποτελέσουν την προμετωπίδα για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι τόσο οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή υλικών, στα εργοτάξια και στις εγκαταστάσεις τους, ενώ και οι ίδιοι οι πελάτες αναθέτουν έργα με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα (sustainability).

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κλάδος των υποδομών προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στις Ασιατικές χώρες με επίκεντρο την Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη και Μυανμάρ.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία του Φυσικού Αερίου ως πηγή ενέργειας και προέβλεψε σημαντική άνοδο παγκοσμίως, σε έργα που συνδέονται με την άντληση και μεταφορά του.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Χατζάκης, Εμπορικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ εστίασε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η στροφή πολλών Ευρωπαϊκών χωρών από την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, το 2011.

Ο κ. Στέφανος Λατίνος, International Markets Director της Ε.Ι. Παπαδόπουλος., ανέλυσε τις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις στην παγκόσμια αγορά, με κύρια την υγιεινή διατροφή και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και προέβλεψε αντίστοιχο προσανατολισμό του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Σταματίου, Senior Economist της Eurobank, παρουσίασε οικονομική ανάλυση των Ελληνικών εξαγωγών και στο πάνελ που ακολούθησε, οι κ.κ. Δημήτρης Δοντάς, Regional Manager, Knauf Greece, Cyprus, Algeria, Tunisia & Libya, Κωνσταντίνος Καλέργης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), Αλέξανδρος Κατραούζος – Διευθύνων Σύμβουλος της NEOTEX S.A. και Νίκος Σακελλαράκης, Exports and Marketing Director της Alchimica S.A., ανέλυσαν τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες, πρότειναν λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς και παρέθεσαν τις απόψεις τους για αγορές-στόχους που έχουν ορίσει οι εταιρίες τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και αναφέρθηκε στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με τον Όμιλο Fitch, για 125 αγορές – στόχους.

Τόνισε, επίσης, ότι «το 49% των εταιριών που συμμετέχουν στις επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ έχουν καταλήξει σε εμπορικές συμφωνίες ή βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένων διαπραγματεύσεων με αγοραστές».

Πηγή: ecopress.gr

Απάντηση