Έρευνα για το βωξίτη από την Emirates Global Aluminium

Emirates Global Aluminium

Η Emirates Global Aluminium έχει υπογράψει συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας για την διεξαγωγή τριετούς ερευνητικού προγράμματος για τη μετατροπή ενός υποπροϊόντος της βιομηχανίας αλουμίνας σε έδαφος.


Το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα με την Σχολή Γεωργίας και Επιστήμης των Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Queensland θα ερευνήσει το συνδυασμό υπολειμμάτων βωξίτη με γεωργικά και οικιακά απόβλητα για τη δημιουργία χώματος για οικολογικές και άλλες χρήσεις.

Το ερευνητικό έργο καθοδηγείται από τον καθηγητή Richard Haynes, έναν αναγνωρισμένο επιστήμονα του εδάφους και ειδικευμένο στην αποκατάσταση και αποκατάσταση των καταλοίπων βωξίτη.

Τα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να ενταχθούν στο ερευνητικό έργο τα επόμενα χρόνια, για να βοηθήσουν στην προσαρμογή του εδάφους στις συνθήκες της ερήμου των ΗΑΕ.

Τα υπολείμματα βωξίτη είναι ένα παραπροϊόν της διύλισης αλουμίνας – η διαδικασία μετατροπής του μεταλλεύματος βωξίτη σε αλουμίνα, η οποία αποτελεί την πρώτη ύλη για τις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις αλουμινίου.

Η EGA κατασκευάζει το πρώτο διυλιστήριο αλουμίνας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίπλα στο χυτήριο Al Taweelah στο Αμπού Ντάμπι.

Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι τουλάχιστον 150 εκατομμύρια τόνοι υπολείμματος βωξίτη παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Θεωρείται ότι λιγότερο από δύο τοις εκατό αυτού του ποσοστού τίθενται επί του παρόντος σε παραγωγική χρήση.

Ενώ αναπτύσσονται νέες παραγωγικές χρήσεις για υπολείμματα βωξίτη, η EGA θα λειτουργήσει έναν ειδικό τόπο αποθήκευσης σύμφωνα με τις σημερινές βέλτιστες πρακτικές παγκόσμιας κλάσης, περίπου 30 χιλιόμετρα εσωτερικά από τις ακτές της βιομηχανικής ζώνης Khalifa Abu Dhabi.

Όταν ξεκινά η παραγωγή του διυλιστηρίου αλουμινίου Al Taweelah, τα υπολείμματα βωξίτη θα πλυθούν, θα πατηθούν σε ξηρό κέικ και θα μεταφερθούν στην περιοχή για μόνιμη διαχείριση.

Ο χώρος τελικά καλύπτεται και χρησιμοποιείται για άλλους βιομηχανικούς σκοπούς.

Ο Abdalla Alzarooni, αντιπρόεδρος του τμήματος τεχνολογικής ανάπτυξης & μεταφοράς της EGA, δήλωσε:

“Το έργο στο Πανεπιστήμιο του Queensland είναι μια πρωτοποριακή έρευνα που θα μπορούσε να μετατρέψει τα απόβλητα σε ένα χρήσιμο προϊόν που καλύπτει μια ανάγκη στα ΗΑΕ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν θέσει δύσκολους στόχους για τη χρήση υπολειμμάτων βωξίτη, που απαιτεί από εμάς να αναλάβουμε παγκόσμιο ηγέτη στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων ».

Πηγή: aluminiumtoday.com

Απάντηση