Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στο «Open» και στη Φαίη Μαυραγάνη για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τις συζητήσεις με την Τουρκία αλλά και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με τις επιδοτήσεις μέχρι 85% για ανακαινίσεις σπιτιών, ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
«Εκτός από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παίρνουμε άλλα 12 μέτρα για ασφαλιστικό, εκπαιδευτικο, νομικό σύστημα και το δικό μας υπουργείο», ανέφερε ενώ ειδικά για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ένα πρόγραμμα μαμούθ και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Αναλυτικά, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «τώρα πια, τέτοιου είδους προγράμματα είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Πολιτικής, είναι και στον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης, του καινούργιου ταμείου, γι’ αυτό το λόγο έχουμε τρεις βασικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Πρώτον, περισσότερα λεφτά.
Τα προηγούμενα προγράμματα που έβγαιναν τα τελευταία 2 χρόνια ήταν 350-400 εκ. ευρώ ενώ τώρα πάμε στα 850 εκ. ευρώ. Δεύτερον, έχουμε μεγαλύτερη ένταση, μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύσεων. Ενώ ήταν 40-45% οι ενισχύσεις, τώρα φτάνουν μέχρι το 85% και είναι πολύ πιο συμφέρον να μπει κανείς σε αυτό το πρόγραμμα.
Τρίτον, το πρόγραμμα το οποίο δε θα λέγεται πια «Εξοικονομώ» αλλά «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα λέγεται έτσι γιατί αλλάζει το περιεχόμενο του προγράμματος σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή, για να μπεις, δεν αρκεί μόνο να φτιάξεις τα κουφώματά σου, θα πρέπει να δεις τι θα κάνεις και με τα «συστήματα ηλεκτρισμού» στο σπίτι, δηλαδή πρέπει να υπάρχουν δράσεις για έξυπνες πρίζες, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές γενικότερα, φωτοβολταϊκά στις στέγες κλπ. Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν αναλυτικά με τον οδηγό του προγράμματος.”
Στη συνέχεια, ο Υπουργός σημείωσε πως ο στόχος σε ετήσια βάση είναι να υπάρχουν προγράμματα αυτής της κλίμακας ή και ακόμα μεγαλύτερα, καλύπτοντας πέρα από τις κατοικίες και τα δημόσια κτίρια (μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα»), αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες και γενικότερα επιχειρήσεις.
Συνολικά, όπως κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, για όλα τα επόμενα χρόνια, το συνολικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης θα αποτελέσει το βασικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά, για όλα τα Υπουργεία και όχι μόνο για το ΥΠΕΝ.
Σε ότι αφορά δε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 2020, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τρέχουν από τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναμένεται η έκδοση του οδηγού με όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος μέσα στον Οκτώβριο.
Πηγή: b2green.gr