Εντός του φθινοπώρου, θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ το οποίο θα αφορά στην έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας τους ενώ θα περιλαμβάνει και διατάξεις, που θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα της υπερπληθώρας αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού.
Επίσης, έρχεται το Σεπτέμβριο νομοθετική πρωτοβουλία που θα δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος έως 100 κιλοβάτ, εξασφαλίζοντας υψηλή ταρίφα εκτός διαγωνισμών, όπως είχε δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας.
Να σημειωθεί ακόμη οτι, ετοιμάζεται ακόμη ρύθμιση που θα καθορίζει την ταρίφα για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκό ισχύος έως 500 kW (ένα ανά ΑΦΜ), σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, των Κυκλάδων και της Κρήτης, ώστε να μην χρειάζεται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι ταρίφες θα κυμανθούν περίπου στα 63 ευρώ ανά MWh, όπως προβλέπεται ήδη στην τελευταία ΚΥΑ για τις Τιμές Αναφοράς, για ηλέκτριση μετά την 1η Μαρτίου 2022.
Αύξηση στα 3 MW τα μέγιστης ισχύος μονάδων ΑΠΕ για εταιρείες
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία, θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που είχε περάσει στον νόμο 4759/20 για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, βάσει της οποίας δινόταν η δυνατότητα αύξησης στα 3 MW της μέγιστης ισχύος των σχετικών μονάδων ΑΠΕ, από 1 MW που ισχύει σήμερα.
Το μέτρο, αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες αποκτούν ισχυρότερο κίνητρο για να αξιοποιήσουν την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με ταυτόχρονο ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, από μικρές όσο και από μεγάλες εταιρείες, με επίκεντρο τον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ) και όχι μόνο, αλλά βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες, περιμένοντας την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
Φωτοβολταϊκά στις στέγες για οικιακούς καταναλωτές
Σύντομα, ολοκληρώνεται και υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, το οποίο είχε σταματήσει το 2019 – αν και παρέμενε ανενεργό από το 2013. Το πρόγραμμα αφορά τους οικιακούς καταναλωτές που θέλουν να μπορούν να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Χωροθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας
Η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4643/2019 (A’ 193), επιτρέπεται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, εφόσον οι εκτάσεις εγκατάστασης δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ που καθορίζει τις εκτάσεις ανά περιοχή.
Η Διεύθυνση Χωροταξίας, Προστασίας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ, βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης προσχεδίου ΚΥΑ που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν σε επεμβάσεις σε Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της ή την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ.
Πηγή: imerisia.gr