Επανέναρξη Εξοικονομώ: Γιατί δε δόθηκε νέα αναβολή – Ο ρόλος των ΠΕΑ

Μέχρι την τελευταία εργάσιμη πριν την επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II» με το β’ κύκλο, όλα ήταν ανοικτά για την ανακοίνωση νέας αναβολής.


Όπως υπογράμμισε το B2Green, το δίλλημα στο οποίο κλήθηκε να αποφασίσει το ΥΠΕΝ ήταν:

  • αναβολή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του πληροφοριακού συστήματος αναφορικά με τον πιθανό όγκο των επισκεπτών και των αιτήσεων (η οποία όμως θα έφερνε γκρίνια λόγω των πολλών αναβολών που έχουν κουράσει την αγορά), ή
  • έναρξη υποβολής αιτήσεων τη Δευτέρα 16/09, με την οποία θα έδινε τέλος στις συνεχείς αναβολές (με αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα από το μεγάλο όγκο επισκεπτών και αιτήσεων στο πρόγραμμα και τα αντίστοιχα παράπονα)

Την πρώτη περίπτωση ουσιαστικά “φωτογράφισε” το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, σύμφωνα και με την έρευνα του B2Green, στην οποία συμμετείχαν 5.840 επαγγελματίες & ενδιαφερόμενοι.

Όμως, σε περίπτωση κατά την οποία δινόταν νέα παράταση και φτάναμε στην τελική, νέα ημερομηνία έναρξης χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα από τον όγκο των επισκεπτών στο πρόγραμμα, το πρόβλημα για το ΥΠΕΝ θα ήταν μεγαλύτερο.

Με την οριστική απόφαση λοιπόν για την έναρξη του β’ κύκλου τη Δευτέρα 16/09 όπως είχε προγραμματιστεί από τον Ιούλιο, το στοίχημα του ΥΠΕΝ πλέον είναι το κατά πόσο θα “αντέξει” το πληροφοριακό σύστημα κατά την υποβολή των αιτήσεων, το οποίο θα μπορούσε να αποβεί κρίσιμο για τη συνέχεια του προγράμματος.

Και αυτό δεδομένου ότι σε περίπτωση κατά την οποία χαθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης με υπαιτιότητα του πληροφοριακού συστήματος, θα μπορούσαν να προκύψουν νομικές διεκδικήσεις, ικανές να παγώσουν το πρόγραμμα. (Αξίζει να υπενθυμίζουμε πως το φαινόμενο αυτό αποσοβήθηκε κατά τον 1ο κύκλο του Εξοικονομώ II, μέσω της αύξησης των κονδυλίων, υπάγοντας τελικά σχεδόν όλες τις πλήρεις και σωστές αιτήσεις στο πρόγραμμα.)

Τι ήταν λοιπόν αυτό που έγειρε τελικά την πλάστιγγα προς την έναρξη του προγράμματος τη Δευτέρα 16/09;

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του B2Green, πέρα από τα θετικά και τα αρνητικά που είχε η συγκεκριμένη επιλογή και αναφέρονται παραπάνω, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το πλήθος των ΠΕΑ που έχουν εκδοθεί με αιτιολογία το β’ κύκλο του Εξοικονομώ II.

Συγκεκριμένα, βάσει των διαθέσιμων κονδυλίων και του πλήθους των κατοικιών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, το πλήθος των ΠΕΑ που εκδόθηκαν για το β’ κύκλο υπολειπόταν κατά μερικές χιλιάδες του πλήθους των κατοικιών.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως με αυτά τα δεδομένα, τα διαθέσιμα κονδύλια φτάνουν και περισσεύουν.

Σε περίπτωση δε κατά την οποία το σύστημα “πέσει” από το πλήθος των χρηστών, οι πιθανότητες να μείνε κάποιος εκτός εξοικονομώ με υπαιτιότητα του πληροφοριακού συστήματος, περιορίζεται στο ελάχιστο.

Προφανώς, θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος πως σύμφωνα με την Ελληνική νοοτροπία, τις τελευταίες μέρες, η έκδοση ΠΕΑ θα ανέβει κατακόρυφα και κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβεί τις δυνατότητες που δίνουν τα κονδύλια.

Σε αυτό όμως, υπάρχουν 2 σύμμαχοι υπέρ του ανοίγματος του προγράμματος:

  • οι δυσλειτουργίες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έως και το Σάββατο 14/09 στις 24:00 περιόρισαν την έκδοση νέων ΠΕΑ (δείτε σχετικές φωτογραφίες παρακάτω) και
  • η δυνατότητα αξιοποίησης των κονδυλίων που τελικά δε θα διατεθούν στους ωφελούμενους, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων ζητά το μέγιστο διαθέσιμο ποσό, χωρίς όμως να το αξιοποιεί πλήρως στην πράξη.

Το πρώτο βέβαια από τα παραπάνω επηρεάζει κυρίως την πρώτη ομάδα Περιφερειών, μιας και μέχρι την έναρξη υποβολής αιτήσεων των υπολοίπων Περιφερειών, υπάρχει χρόνος για έκδοση νέων ΠΕΑ.

Το δεύτερο όμως, δηλαδή η μετέπειτα αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων -και παρά το ότι μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές-, είναι μονόδρομος, δεδομένου αποτελεί προτεραιότητα η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων (και σε αυτό το επιχείρημα στάθηκε και το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης) ενώ και οι Ευρωπαϊκοί στόχοι για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αυξάνονται.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με το ίδιο το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον II”, όπως αναφέρεται και στις προθεσμίες στην επίσημη ιστοσελίδα του β’ κύκλου, «η υποβολή αιτήσεων ορίζεται μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του Προγράμματος ανά Περιφέρεια και όχι μετά την 31.12.2021».

Πηγή: b2green.gr

Απάντηση