Ένταξη εκκρεμών αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»

αιτήσεων

Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο β’ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», χιλιάδες αιτήσεις έμειναν εκτός προγράμματος λόγω της σχεδόν άμεσης εξάντλησης των διαθέσιμων κονδυλίων στις περισσότερες από τις Περιφέρειες της χώρας.


να βρει λύση στο πρόβλημα αυτό και ενόψει της επανέναρξης του προγράμματος το προσεχές φθινόπωρο, το Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ έστειλε επιστολή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μέσω της οποίας ζητά την ένταξη 1.500 εκκρεμών αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», με απαιτούμενους πόρους 17 εκ. ευρώ.

Δείτε παρακάτω το περιεχόμενο της επιστολής:

Θέμα: «Ένταξη εκκρεμών αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Όπως γνωρίζετε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στην χώρα είναι το «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ». Πρόγραμμα το οποίο ενισχύει την ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων κατοικιών μέσω μικρών ευέλικτων επιδοτούμενων παρεμβάσεων αναβάθμισης τους.

Λόγω της μεγάλης δημοφιλίας του προγράμματος η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα την άμεση εξάντληση του διατιθέμενου προϋπολογισμού. Αυτό είχε σαν άμεση συνέπεια χιλιάδες συμπολίτες μας να μείνουν εκτός χρηματοδότησης αν και είχαν προετοιμάσει άρτιες μελέτες, επιλέξιμες και είχαν υποβάλει όλα τα απαραίτητα, αλλά δεν είχαν έγκριση υπαγωγής τους λόγω μη ύπαρξης διαθέσιμων πόρων στην περιφέρεια μας. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, μετά την μεταφορά πόρων προς τις Περιφέρειες, για οριστική ένταξη αυτών των εν δυνάμει δικαιούχων χιλιάδες πολίτες αναμένουν την ολοκλήρωση της υπαγωγής τους στο πρόγραμμα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το εν λόγω ζήτημα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με δεδομένο ότι το φθινόπωρο αναμένεται ο νέος κύκλος του προγράμματος όπου όλοι πάλι θα αναγκαστούν να περάσουν τη ίδια ταλαιπωρία, πολλοί από αυτούς και με επιπλέον κόστος, θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποκατασταθεί στην περιοχή ευθύνης σας η εν λόγω αδικία.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να εξετάσετε την πιθανή διαθεσιμότητα πόρων που υπάρχουν στο ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» προκειμένου να ικανοποιηθούν για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας όσο το δυνατόν περισσότερες από τις καταχωρημένες αιτήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν αποκλειστικά λόγω μη διαθεσιμότητας του απαραίτητου προϋπολογισμού. Οι εν λόγω αιτήσεις ανέρχονται σε 1500 περίπου και οι απαιτούμενοι πόροι για την κάλυψη αυτών των αιτήσεων σε 17 εκ ευρώ περίπου.

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ενώ είμαστε πάντα στην διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση ή πληροφορία.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας

Βασίλειος Ν. Αϊβαλής
Διπλ. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός

Πηγή: b2green.gr

3 σχόλια

Απάντηση