ΕΝΚΑΣ Πειραιά: Οι διαδοχικές αυξήσεις των πρώτων υλών προκαλούν έντονους προβληματισμούς και ανησυχία στους επαγγελματίες του Κλάδου

αυξήσεις

Συνεχείς αυξήσεις και διαδοχικές ανατιμήσεις σε μεγάλες ομάδες υλικών και πρώτων υλών καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι επιχειρήσεις του κλάδου.


Το κύμα ακρίβειας το οποίο έχει προκαλέσει πλείστα προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς μετά τα lockdown αποτελεί μόνιμη απειλή στην επιστροφή της αγοράς σε ρυθμούς ανάπτυξης. Συγχρόνως το συνεχόμενο ντόμινο ανατιμήσεων προκαλεί αναβολή των όποιων επενδυτικών και φρενάρει την προοπτική ανάκαμψης απειλώντας ευθέως την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Εάν αυτή η τάση των συνεχών αυξήσεων παγιωθεί η ενταθεί το επόμενο διάστημα, η μετακίνηση αυξήσεων στο τελικό προϊόν θα αποτελέσει μονόδρομο για τους επαγγελματίες του κλάδου. Οι αυξήσεις θα λέγαμε ότι είναι εκρηκτικές στα μέταλλα και φτάνουνε πολλές φορές στο 100%. Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι ο δείκτης τιμών στα εισαγόμενα βιομηχανικά αγαθά έχει ξεπεράσει το 28,2%.

Παρακολουθούμε στενά το σοβαρό θέμα των ανατιμήσεων που έχει προκύψει και προβληματίζει έντονα τους επαγγελματίες του κλάδου, διότι η κατάσταση αυτή των διαδοχικών αυξήσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης των βιοτεχνιών του κλάδου.

Ωστόσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα λογική αποκλιμάκωσης της έντασης που προκαλούν οι διαρκείς ανατιμήσεις και είμαστε υποχρεωμένοι να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου και να επισημάνουμε σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου, ότι οι αντοχές μας ως βιοτέχνες είναι χαμηλές και δεν μπορούμε να απορροφήσουμε αυξήσεις πρώτων υλών με δεδομένο ότι πολλά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν προκαθορισμένες τιμές είναι σε εξέλιξη.

Η συγκράτηση των τιμών των τελικών προϊόντων δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού εξαρτάται άμεσα από τις επιβαρύνσεις που δέχονται λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών καθώς και των παρελκόμενων υλικών.

Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια στο μέτρο του δυνατού για συγκράτηση των τιμών από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα και να περιοριστούν οι υπερβάσεις, διότι όπως είπαμε μια γενικευμένη αύξηση των τιμών θα λειτουργήσει ενάντια στην ομαλοποίηση της αγοράς.

Για το Δ.Σ. ΕΝΚΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΟΛΙΔΑΚΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ

Απάντηση