Ενεργειακά πρωτοπόρα η Αλεξανδρούπολη – Οκτώ δημοτικά κτήρια με ΑΠΕ

ΑΠΕ

Οκτώ κτήρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ, Α΄, Β΄ και Ζ΄ Παιδικός σταθμός, Β΄ Παιδικός σταθμός Φερών, Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο και Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Κυπριανός) θα χρησιμοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).


Αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση υλοποίησης του προγράμματος «Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014» με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραϊανούπολης Γιάννης Φαλέκας κλήθηκε από τις δότριες χώρες που ήταν η Ισλανδία, το Λίχνεστάιν και η Νορβηγία όπου και παρουσίασε τα έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί.

«Τα κτήρια αυτά θα ανεξαρτητοποιηθούν από το πετρέλαιο και θα θερμαίνονται ψύξη – θέρμανση με άλλες μορφές ενέργειας, είτε αυτή είναι ηλιακή είτε είναι γεωθερμία, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος ενέργειας», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Φαλέκας υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετείχε το 2014 στην κατάθεση της πρότασης του προγράμματος όπου και εγκρίθηκε.

«Είμασταν οι μόνοι που δοκιμάσαμε ένα καινούργιο σχήμα, ένα σχήμα της συνεργασίας Δήμου Αλεξανδρούπολης, Πολυκοινωνικό και Ιερά Μητρόπολη και ήμασταν ένας από τους τρεις Δήμους στην Ελλάδα που πήρε έγκριση», είπε ο κ. Φαλέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αναμένεται να καταθέσει και νέες προτάσεις στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προκειμένου να αυξήσει την χρήση ΑΠΕ στον Δήμο.

Όπως εξήγησε, «είχαν προηγηθεί σε τέσσερα κτήρια ΑΠΕ με χρήση φωτοβολταϊκό, τώρα ξεκινάμε να υλοποιούμε με άλλα προγράμματα τα δίκτυα τηλεθέρμανσης, επομένως η επόμενη πρότασή μας θα είναι σε δίκτυα τηλεθέρμανσης με γεωθερμική χρήση».

Οι παρεμβάσεις της Αντιδημαρχίας Ενέργειας Φυσικών Πόρων του Δήμου συνεχίζονται και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα περίπου 1,5 εκ ευρω για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου, ενώ σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει εργασίες και στο προθερμαντήριο του στίβου μέσα από το Ευρωπαικό πρόγραμμα Εθνικού Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας ,όπου θα εκτελεσθεί εργασία με αβαθή γεωθερμία για ψύξη θέρμανση του χώρου με προϋπολογισμό έργου 70.000 ευρώ.

Βήματα όμως γίνονται και στην ηλεκτροκίνηση καθώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης το νέο έτος αναμένεται να αποκτήσει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί οι σταθμοί αυτόνομης φόρτισης στο Πολυκοινωνικό.

Πηγή: michanikos-online.gr

Απάντηση