Ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για εμπλοκή σε ενεργειακές κοινότητες

Μαγνησίας

Έντονο είναι το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου Μαγνησίας να εμπλακεί στις ενεργειακές κοινότητες για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ της περιοχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Τέλη Μπασδάνη, ο οποίος εξέφρασε αυτή την επιθυμία στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους.


Ο κ. Μπασδάνης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ανέλυσε το σκεπτικό αυτό της ενασχόλησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στο επενδυτικό και αναπτυξιακό project, τονίζοντας πως θα πρέπει και οι Έλληνες επενδυτές να «μπουν» σ’ αυτά τα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα της επιχειρηματικότητας μέσω ενεργειακών κοινοτήτων έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μπασδάνης σημείωσε πως αυτός ο χώρος ενδιαφέρει έντονα το Επιμελητήριο Μαγνησίας , που θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να εμπλακεί σ’ αυτή τη διαδικασία.

«Ζητήσαμε από τον Υπουργό να μας πει εάν προτίθεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο να «τρέξει» κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα, έτσι ώστε να εντάξουμε το μελετητικό project εκεί και μάλιστα μας είπε, ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξετάσουν το θέμα, έτσι ώστε ενεργειακές κοινότητες, αυτού του είδους, όπως οι δικές μας, μικρές ενεργειακές κοινότητες, να ενισχυθούν’, σημείωσε ο κ. Μπασδάνης.

«Σε συνεργασία βασικά με τους ΟΤΑ και με συνεταιρισμούς»

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτό το project δεν μπορεί να το υλοποιήσει αποκλειστικά και μόνο το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Θα γίνει σε συνεργασία βασικά με τους ΟΤΑ και με συνεταιρισμούς, με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου «για να μπορούμε να λειτουργούμε και να είμαστε και πιο ευέλικτοι και να στηρίξουμε και συνεταιριστικές μονάδες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, να υπάρξουν έσοδα», εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και συμπλήρωσε πως το Επιμελητήριο μπορεί να κάνει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, σε έκταση του ΟΤΑ, ο οποίος θα επιλέξει και θα δεχθεί να «τρέξει» από κοινού μια τέτοια επένδυση.

Ο κ. Μπασδάνης ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλοι επενδυτές στο εξωτερικό, αλλά και οι Έλληνες γενικότερα θα πρέπει να «τρέξουν» κι αυτοί προγράμματα, έστω μικρότερα, για να υπάρχουν και έσοδα και να είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις.

Σημείωσε πως η διαδικασία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επεσήμανε πως και το Επιμελητήριο και άλλοι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να εμπλακούν στο συγκεκριμένο project, καθώς είναι πολύ ενδιαφέρον.

Αδειοδότηση επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο

Στο μεταξύ, ο κ. Μπασδάνης έθεσε ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα τον Υπουργό , αυτό της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Συναφών Επαγγελμάτων. «Επειδή υπάρχει κάποια αδυναμία ελέγχων από τον κρατικό μηχανισμό, είπαμε να βρεθεί αυτή η νομοθετική φόρμουλα, ώστε νομοθετικά, να δώσει η πολιτεία , το υπουργείο το δικαίωμα στα Επιμελητήρια να ελέγχουν τις άδειες των επιχειρήσεων», είπε ο κ.Μπασδάνης.

Να ξεμπλοκάρει η επένδυση στις Νηές

Εκτός όμως από τα παραπάνω, ο κ.Μπασδάνης έθεσε και το θέμα των προοπτικών των επενδύσεων στην περιοχή μας. «Θέσαμε το θέμα των Νηών, που είναι ένα θέμα που πρέπει να ξεμπλοκάρει επιτέλους.

Πήραμε τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες, διότι η γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει συνεδριάσει ακόμη. Δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Όμως το ζητούμενο σ’ αυτή τη διαδικασία είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τρέχουν άλλα δύο projects σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενδεχομένως εάν δεν υπάρχει γρήγορη λύση στο ζήτημα, να χαθεί το ενδιαφέρον που υπήρχε μέχρι πρότινος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.

Το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη ήταν θετικό, σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη και ο Υπουργός απάντησε πως ήταν δίκαια τα ζητήματα που τέθηκαν και θα τα φέρει το Υπουργείο εις πέρας.

Πηγή: magnesianews.gr

Απάντηση