Ένα σπίτι στη Λευκάδα κορυφαίο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Ένα σπίτι στη Λευκάδα κορυφαίο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Η Villa Αpollon είναι ένα εκπληκτικό σπίτι στη Λευκάδα. Ένα αριστούργημα σύγχρονης αρχιτεκτονικής με θέα στο Ιόνιο.


Το σπίτι στη Λευκάδα είναι τοποθετημένο στην πλαγιά ενός γκρεμού με θέα τα γαλάζια νερά του Ιονίου, στο νότιο άκρο της Λευκάδας μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση.

Ένα σπίτι στη Λευκάδα κορυφαίο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Η κλίση της τοποθεσίας ήταν μια πρόκληση όχι μόνο σε επίπεδο κατασκευής, αλλά και σε όρους σχεδιασμού για τους Σωτήρη Τσέργα και Κάτια Μαργαρίτογλου, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Block 722 αλλά και όλη την αξιόλογη ομάδα που υπογράφει την αρχιτεκτονική μελέτη.

Ένα σπίτι στη Λευκάδα κορυφαίο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Δούλεψαν ώστε να πετύχουν μια καλαίσθητη ένταξη της κατοικίας στο ανάγλυφο του τοπίου, να υπάρχει μια ήπια και ιδιαίτερη προσβασιμότητα σχεδόν αόρατη και να γίνει σωστή εκμετάλλευση της άπλετης θέας που απλώνεται μπροστά.

Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σπιτιού είναι η είσοδος, που λειτουργεί σαν μονοπάτι. Μπαίνοντας στον χώρο από την ψηλότερη πλευρά, οι επισκέπτες οδηγούνται στο κεντρικό σπίτι μέσω μιας μεγάλης ράμπας.

Από εκεί, μια σειρά από πλακόστρωτες βεράντες και ένα στενό, φυσικό μονοπάτι οδηγούν σε μια μικρή, απόμερη βραχώδη παραλία. Ετσι η κυκλοφορία για να φτάσει κανείς στην κατοικία δημιουργεί ένα συνεχόμενο χώρο περιπάτου, που δύσκολα συναντάται.

Ένα σπίτι στη Λευκάδα κορυφαίο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι πως οι Block722 σχεδίασαν ένα σπίτι που είναι μερικώς βυθισμένο στη γη δίνοντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να περιηγηθεί στην απότομη πλαγιά, να παραμείνει διακριτικός και να επωφεληθεί από την εκπληκτική θέα. Το κτίριο μοιάζει να φύεται από το έδαφος και να ακολουθεί «τον δρόμο του» που οδηγεί στη θάλασσα.

Παράλληλά με αυτό η αρχιτεκτονική ακολουθεί τις φυσικές τοπογραφικές γραμμές, οι οποίες τελικά καθόρισαν την κάτοψη και τη γραμμή της οροφής. Οπως περιγράφουν οι Block722 αυτό διασφαλίζει ότι η διάταξη ταιριάζει άψογα και με σεβασμό στο τοπίο και είναι σχεδόν αόρατη από τον δρόμο, αλλά επιτρέπει επίσης στο εσωτερικό να προσανατολίζεται όμορφα προς τη θέα στη θάλασσα.

Η είσοδος από την μπροστινή πόρτα, η καθαρή γραμμή θέασης στο σαλόνι και τη θάλασσα εισάγουν αμέσως μια αίσθηση χωρικού δράματος.

Ένα σπίτι στη Λευκάδα κορυφαίο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Εσωτερικά, η κύρια κατοικία περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού, που πλαισιώνεται από μια κύρια σουίτα και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια. Μια ξεχωριστή υπαίθρια τραπεζαρία και μια σκιερή, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα μπάρμπεκιου βρίσκονται δίπλα στην πισίνα.

Όλα τα δωμάτια διαθέτουν ξύλινο πλαίσιο και τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή με θέα προς το νερό, με το σαλόνι να περιλαμβάνει ανοίγματα τόσο στην πίσω όσο και στην μπροστινή πρόσοψη.

Συμπληρωμένο με μια γήινη  χρωματική παλέτα, οι αναβαθμισμένοι εσωτερικοί χώροι ζωντανεύουν από το τοπίο και την πλούσια βλάστηση σε όλα τα σημεία μέσα στο σπίτι. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός αποτελεί παράδειγμα της πρόθεσης των αρχιτεκτόνων να σχεδιάσουν τελικά κάθε στοιχείο του σπιτιού ως αναπόσπαστο μέρος της χωρικής εμπειρίας.

Τα φυσικά υλικά, τόσο στην κύρια κατοικία όσο και στους ξενώνες, συμπληρώνουν την κατασκευή και συνομιλούν με την άγρια μεσογειακή βλάστηση. Ως αποτέλεσμα, οι εσωτερικοί χώροι είναι μοντέρνοι, αλλά έχουν αίσθηση αφής και πλούσιας υφής.

Τα δάπεδα είναι είτε φυσική πέτρα είτε terrazzo κατασκευασμένα τοπικά από ειδικό τεχνίτη. Μια σύγχρονη ξύλινη οροφή από ξύλο τικ γίνεται κεντρικό χαρακτηριστικό στους χώρους παραμονής. Ταυτόχρονα, οι κατά παραγγελία πόρτες από μασίφ ξύλο ενισχύουν τη συνολική αίσθηση ότι αυτό το καταφύγιο είναι προσδεμένο στην τοποθεσία του, εγγενώς συνδεδεμένο με το περιβάλλον του.

Παράλληλα, εξαιτίας της μινιμαλιστικής προσέγγισης, όλο το σπίτι χαρακτηρίζεται, πλέον, για την εκλεπτυσμένη λειτουργικότητα που προσφέρει, χαρίζοντας ένα άκρως πρακτικό και πολυτελές living, χωρίς ωστόσο να στερείται την αίσθηση της ζεστασιάς.

Ταυτότητα έργου:

Architects:Σωτήρης Τσέργας, Κάτια Μαργαρίτογλου, Βασιλική Μουσταφατζή, Πατρίτσια Φακιολάκη, Σοφία Στεφανοπούλου, Μιχάλης Γρυλάκης, Δανάη Λαζαρίδη, Σοφία Μπαδέκα
Φωτογράφος:Yiorgos Kordakis
Μελέτη τοπίου:Outside landscape architecture
Επεξεργασία εικόνας:Μαρία Σιόρμπα
Κατασκευή:Paleros Dream Homes
Creative Direction:Block722
Επίβλεψη έργου:Σωτήρης Κατσικιώτης, Αλεξάδρα Τσόλου (Paleros Dream Homes)
Masterplanning & Aρχιτεκτονική:Block722
Δομική ανάλυση:Παύλος Τετεπουλίδης (Paleros Dream Homes)
Interior Design & Styling:Block722
Ηλεκτρομηχανολογικά, θέρμανση και ψύξη:Γιώργος Κατσαμπίρης (Paleros Dream Homes)

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση