Ένα σχολείο στην έρημο του Ιράν

σχολείο

Ένα δημοτικό σχολείο που λειτουργεί σαν πολιτιστικός κόμβος και βοηθάει τα παιδιά να πάρουν μια γεύση για το πώς είναι η ζωή.


Το Δημοτικό Σχολείο Noor E Mobin G2 είναι ένα σχολείο στην έρημο κοντά στο Bastaam του Ιράν, που αποτελείται από μια σειρά από αίθουσες διδασκαλίας που χωρίζονται από αυλές και εξωτερικούς διαδρόμους. Η ιρανική αρχιτεκτονική εταιρεία FEA Studio σχεδίασε το σχολείο για τη Noor E Mobin, μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ), ως μέρος ενός εκπαιδευτικού συγκροτήματος στην επαρχία Semnan.

Το δημοτικό σχολείο Noor E Mobin G2 σχεδιάστηκε από το FEA Studio.

Το FEA Studio έστησε τις αίθουσες του σχολείου ως «εκπαιδευτική γειτονιά», με δρόμους και σοκάκια που συνδέουν μεμονωμένα κτίρια. «Ο σχεδιασμός και η διάταξη των εγκαταστάσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός σχολικού τοπίου που μοιάζει με γειτονιά. Υπάρχουν σοκάκια και ανοιχτοί χώροι για παιχνίδι όπου μπορούν να συναντηθούν μαθητές από διαφορετικές τάξεις».

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να παίζουν στα μονοπάτια και τις παιδικές χαρές που βρίσκονται μεταξύ των χώρων μελέτης. Αρκετές από τις αίθουσες διδασκαλίας διαθέτουν ταράτσες σε στιλ αυλής που περικλείονται από ψηλούς τοίχους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και για μαθήματα αστρολογίας τη νύχτα.

Τα παράθυρα σε αυτά τα υπαίθρια δωμάτια διαθέτουν κάγκελα για να προσφέρουν στα παιδιά θέα στο τοπίο διατηρώντας παράλληλα την ασφάλειά τους. Οι αρχιτέκτονες ελπίζουν ότι δίνοντας στα αγόρια και τα κορίτσια που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Noor E Mobin G2 την ελευθερία να περιφέρονται και να παίζουν θα προσθέσουν στην εκπαιδευτική τους εμπειρία και θα βοηθήσουν τους μαθητές να αναμιχθούν.

Υπάρχουν υπαίθριες τάξεις στις ταράτσες των κτιρίων.

«Αυτό το συγκρότημα λειτουργεί σαν πολιτιστικός κόμβος αφού οι μαθητές κινούνται σε διαφορετικά μονοπάτια και αποστάσεις για να μάθουν», δήλωσε το FEA Studio. «Τα σύνορα καθορίζονται από τα ίδια τα παιδιά. Οι διάδρομοι ανάμεσα στις αίθουσες είναι για να δημιουργήσουν φιλίες και να παίξουν παιχνίδια. Είναι ένα συγκρότημα στο οποίο τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν και να πάρουν μια γεύση για το πώς είναι η ζωή».

Οι πλακόστρωτες αυλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αθλητικοί χώροι και για υπαίθρια μάθηση. Μια βυθισμένη αυλή με κλιμακωτά καθίσματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος παιχνιδιού, για παιχνίδια με μπάλα, ή ως αμφιθέατρο.

σχολείο-Ιράν
Μια βυθισμένη αυλή είναι ιδανικό μέρος για παιχνίδι.

Η μοναδική διάταξη και οι παιδαγωγικοί στόχοι του κτιρίου σχετίζονται με το ευρύτερο πρόγραμμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Noor E Mobin, η οποία περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης που καλλιεργεί τα ταλέντα των παιδιών και παράγει «αξιοπρεπείς πολίτες».

σχολείο-Ιράν

Τα κτίρια του σχολείου είναι εξωτερικά επενδυμένα με ομοιόμορφο αμμώδες τούβλο. «Το τούβλο είναι ιστορικά το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό στην περιοχή και έχει επίσης καλή σχέση ποιότητας-τιμής», εξήγησαν οι αρχιτέκτονες. — Ν.Γ.

σχολείο-Ιράν

*Mε πληροφορίες από το Dezeen.

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση