Ένα «πράσινο» συγκρότημα κατοικιών στη Χαλκιδική

Χαλκιδική

Ένα σύγχρονο συγκρότημα τουριστικών καταλυμάτων στον οικισμό Τορώνη της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική ολοκλήρωσε το αρχιτεκτονικό γραφείο TAKA+PARTNERS. Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε δύο κτιριακούς όγκους και περιλαμβάνει δεκατέσσερα δωμάτια και ένα χώρο υποδοχής. Οι κτιριακοί όγκοι αποτελούνται από επίπεδο υπογείου, ισογείου και ορόφου με σοφίτες.


Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο συγκρότημα κατοικιών στη Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από το διαχωρισμό του κυρίως όγκου σε δύο ενότητες. Πρόκειται για το σημείο εισόδου στο κτίριο. Στο σημείο τομής των όγκων δημιουργείται χώρος πρασίνου ως συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου. Το πράσινο «εισβάλλει» και ορίζει ένα μικρό κήπο, ο οποίος επιτρέπει την κυκλοφορία προς τα καταλύματα. Οι εσωτερικές όψεις του σημείου τομής σηματοδοτούνται με διαφορετικό υλικό και διατελούν σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης.

Οι όψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα μέσω μετακινούμενων πετασμάτων, τα οποία προσφέρουν σκίαση κατ’επιλογή με ένα παράλληλο παιχνίδισμα εναλλαγών στην οπτική εκ των έσω και στις όψεις εξωτερικά. Επιπροσθέτως, ζαρντινιέρες με φύτευση εμπλουτίζουν το χώρο των εξωστών και συντελούν στην ενίσχυση του μικροκλίματος. Τα υλικά των επενδύσεων είναι φυσικά και οι χρωματισμοί σε γήινες αποχρώσεις.

συγκρότημα-κατοικιών-Χαλκιδική

Το έργο σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Μεγάλα ανοίγματα στο νότο προσφέρουν οπτική άνεση και προστατεύονται από πρόβολο και κινητά σκίαστρα. Μια ενότητα νερού σε συνδυασμό με καθιστικούς χώρους και φύτευση αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο και το σημείο υποδοχής του επισκέπτη.

συγκρότημα-κατοικιών-Χαλκιδική

Η διαπνοή των υδρατμών μέσω του υδάτινου στοιχείου συντελεί στη δημιουργία μικροκλίματος. Επιπλέον το κτίριο είναι ενεργειακά αυτάρκες με χαμηλές καταναλώσεις, για καλοκαίρι και χειμώνα με συνδυαστική χρήση φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων και αντλίας θερμότητας.

συγκρότημα-κατοικιών-Χαλκιδική

Η εξοικονόμηση νερού πραγματοποιείται με τη χρήση του νερού του συστήματος βιολογικού καθαρισμού, το οποίο προορίζεται και για υπόγειο πότισμα. Το συγκρότημα διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για μελλοντική φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

Τίτλος έργου:ECO GREEN RESIDENCES & SUITES
Κατάλυμα Διακοπών Πράσινης
Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας
Κατηγορία:Hospitality
Τοποθεσία:Τορώνη, Σιθωνία – Χαλκιδική
Πελάτης:ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Ι.Κ.Ε.
Επιφάνεια:περίπου 700 m2
Χρόνος υλοποίησης:2018-2019
Αρχιτεκτονική μελέτη &
αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου:
TAKA + PARTNERS
Επικεφαλής αρχιτέκτων:Ασπασία Τάκα
Oμάδα μελέτης:Μαρία Αβραμίδου, Μαρία Σολιδάκη,
Νατάσα Καντιδάκη, Άννα Καρατζοβάλη,
Βάσια Παπαδάκη, Νάστια Χατζηγώγα
Στατική μελέτη & επίβλεψη:Θεόδωρος Φραγκίδης,
Πολιτικός Μηχανικός
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
& επίβλεψη:
GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd
Κατασκευή και επιστασία έργου:GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd
Φωτογραφίες:Kim Powell Photography

Πηγή: parallaximag.gr

Απάντηση