Ένα παλιό εργοστάσιο κρασιού στην Κουρούτα μεταμορφώθηκε σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο

Κουρούτα

Πώς θα σας φαινόταν να μείνετε σε μια παλιά δεξαμενή κρασιού; Σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιού στην Κουρούτα που έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο μοναδικής αισθητικής.


Το ξενοδοχείο Dexamenes Seaside στην Κουρούτα έχει τη δική του ιστορία, η οποία μας πάει πολλά χρόνια πίσω, στην κατάρρευση του εμπορίου σταφίδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η «κρίση της σταφίδας» δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιομηχανική μετατροπή του αδιάθετου αποθέματος σταφίδων σε κρασί και άλλα προϊόντα. Τότε, δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και οινοπνευματοποιεία και ξεκίνησε η ιστορία των Δεξαμενών.

Οι Δεξαμενές χτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘20 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκβιομηχάνισης της μακροχρόνιας παράδοσης οινοποιίας της ευρύτερης περιοχής. Η επιλογή να χτιστεί δίπλα στη θάλασσα δεν επιλέχθηκε διόλου τυχαία, καθώς τα πλοία είχαν τη δυνατότητα να φορτώνουν απευθείας με κρασί από τις δεξαμενές, πριν το ταξίδι τους.

Dexamenes Seaside από ψηλά

Η αρχική δομή παρέμενε εγκαταλειμμένη μέχρι να πάρει εκ νέου ζωή και να μεταμορφωθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio στο ξενοδοχείο Dexamenes, το οποίο σεβάστηκε απόλυτα το τοπίο και ενσωματώθηκε πλήρως στο περιβάλλον, μπλέκοντας το παλιό με το σύγχρονο.

Κυρίαρχα στοιχεία τα δύο μπλοκ σκυροδέματος, τα οποία χωρίζονται κατά μήκος σε δύο σειρές από δέκα δεξαμενές αποθήκευσης κρασιού, περίπου 5 μ. με 6 μ.. Οι δεξαμενές είχαν το τέλειο μέγεθος για να γίνουν δωμάτια ξενοδοχείου, το καθένα με ιδιωτικό μπάνιο και σκιερό αίθριο. Ο χώρος μεταξύ των δύο μπλοκ έχει μετατραπεί από βιομηχανικό σκραπ σε μια ήσυχη αυλή για διαλογισμό.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο με μια ξεχωριστή ιστορία

Μια ρηχή πισίνα χωρίζει τις 2 σειρές δωματίων, αντανακλώντας το φως και παρέχει δροσερό αεράκι τα ζεστά απογεύματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το k-studio στην περιγραφή του έργου. Τα αυθεντικά χαρακτηριστικά, όπως τα φρεάτια και οι σωλήνες στην πρόσοψη κάθε δεξαμενής και η πατίνα των εσωτερικών επιφανειών τοίχου έχουν διατηρηθεί.

ξενοδοχείο-Κουρούτα
Κάθε χώρος δένει αρμονικά με το περιβάλλον και σέβεται την ιστορία της αρχικής δομής

Εκτός από τα δωμάτια δεξαμενών, τα περίπτερα και ο εξωτερικός χώρος, τα δύο αυθεντικά πέτρινα κτίρια έχουν μετατραπεί προσεκτικά για να παρέχουν στο ξενοδοχείο εγκαταστάσεις για φαγητό και εκδηλώσεις με έμφαση στην επικοινωνία του πολιτισμού της περιοχής και της ιστορίας του κτιρίου μέσα από την τέχνη και την κουζίνα.

ξενοδοχείο-Κουρούτα
Η Κουρούτα αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό με τη θάλασσα να βρίσκεται στα «πόδια» του ξενοδοχείου

Το βιομηχανικό στοιχείο αναδείχθηκε και ανανεώθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις, δημιουργώντας έναν απογυμνωμένο χώρο που κάνει τον φιλοξενούμενο να αισθάνεται την αύρα του χώρου και συνάμα μια ηρεμία. Το ξενοδοχείο βλέπει τη θάλασσα με το τοπίο να είναι άκρως ειδυλλιακό, ειδικά τις απογευματινές ώρες, την ώρα που ο ήλιος δύει.

ξενοδοχείο-Κουρούτα

Φωτογραφίες: dexamenes

*της Ελισάβετ Δαπόντε

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση