Ένα όμορφο σπίτι σε βουνοπλαγιά στην Αιγιαλεία, με θέα τον βορρά

Η κατοικία βρίσκεται σε βουνοπλαγιά στην περιοχή της Αιγιαλείας με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο στο βορρά, σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.


Λόγω της κλίσης του εδάφους αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (υπόγειο με αποθηκευτικό χώρο, ισόγειο με τους κύριους χώρους κατοικίας και πατάρι επάνω από το χώρο της κουζίνας).

Ο συνολικός όγκος του κτιρίου πλησιάζει σε μορφή έναν κύβο.

Η ηλιακή καμινάδα και τα πλαϊνά τοιχώματα από σκυρόδεμα, τα οποία κρύβουν από το πλάι τους συλλέκτες ζεστού νερού, δημιουργούν πρόσθετους πρισματικούς όγκους που συμπληρώνουν το βασικό κύβο.

Η κατοικία έχει μελετηθεί με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στη νότια όψη της έχει κατασκευαστεί ηλιακή καμινάδα, η λειτουργία της οποίας ελέγχεται από BMS.

Ανοίγματα σε όλες τις όψεις του κτιρίου διασφαλίζουν φυσικό δροσισμό και φωτισμό. Το υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης / δροσισμού λειτουργεί επικουρικά, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Ο δροσισμός του χώρου συμπληρώνεται από ανεμιστήρες οροφής, που τοποθετούνται σε όλους τους χώρους.

Προσομοιώσεις της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου έδειξαν ότι βρίσκεται στην ενεργειακή κλάση Α.

Ένα αμφίπλευρο ενεργειακό τζάκι τοποθετημένο στο κέντρο της κουπαστής του παταριού θερμαίνει το διώροφο χώρο από κεντρική θέση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στο φυσικό φωτισμό. Στο διώροφο κεντρικό χώρο είναι αμφίπλευρος από το βορρά και το νότο.

Το δάπεδο του παταριού επάνω από την κουζίνα έχει γυάλινα ανοίγματα, ώστε να περνά το φυσικό φως στο χώρο από κάτω.

Για λόγους ένταξης του κτιρίου στο τοπίο επιλέχθηκε το εμφανές σκυρόδεμα ως βασικό υλικό των όψεων εξωτερικά και τα δώματα είναι φυτεμένα, γεγονός το οποίο προσφέρει μία συνέχεια με το τοπίο και επιπλέον θερμομόνωση.

Έργο
Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική Γραφείο Μελετών Α. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε., Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, αρχιτέκτων έργου, Άγγελος Ζηκάκος, μελέτη εφαρμογής
Στατική μελέτη: Σπύρος Τζιβανάκης
Η/Μ Μελέτη: INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε., Χρήστος Ζόμπολας, μηχανολόγος μηχ., Νίκος Προυνιάς, ηλεκτρολόγος μηχ.
Eνεργειακή μελέτη: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής, καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης, Κώστας Παύλου
Kατασκευή: Aυτεπιστασία
Eπίβλεψη: Δημήτρης Σιαβελής, πολιτικός μηχανικός, Μελετητική Ε.Π.Ε., Άγγελος Ζηκάκος
Φυτεύσεις: Αλεξάνδρα Τομπάζη
Φυτεμένα δώματα: E-Green, Έλλη Παγκάλου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Xρόνος μελέτης: 2003 – 2004
Xρόνος κατασκευής: 2005 – 2007
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης
Περιφέρεια: Πελοπόννησος

Πηγή: mononews.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση