Ένα μουσείο θαμμένο στην κορυφή των Άλπεων

μουσείο

Το Messner Mountain Museum Corones φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή της Zaha Hadid.

Το τελευταίο από μια σειρά έξι μουσείων που κατασκευάστηκαν από τον διάσημο ορειβάτη Reinhold Messner -τον πρώτο ορειβάτη που ανέβηκε σε 14 βουνά με υψόμετρο πάνω από 8.000 μέτρα και έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ χωρίς πρόσθετο οξυγόνο-, το Messner Mountain Museum Corones βρίσκεται στην κορυφή των Άλπεων, στο βουνό Kronplatz.

Το κτίριο υψώνεται στα 2275 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην καρδιά του δημοφιλούς χιονοδρομικού κέντρου Kronplatz στο νότιο Τιρόλο της Ιταλίας.

Στον εσωτερικό χώρο του παρουσιάζει αντικείμενα, εικόνες και εργαλεία που διηγούνται την ιστορία της ζωής του Messner σαν ορειβάτη ενώ διαθέτει υπόγειες γκαλερί και μια πλατφόρμα προβολής πάνω από μια κοιλάδα.

Η αρχιτέκτονας Zaha Hadid σχεδίασε το μουσείο που χτίστηκε στην πλευρά του βουνού και είναι εμφανές μόνο σε ορισμένα σημεία για να προσφέρει συγκεκριμένη θέα.

Η ιδέα ήταν, ότι οι επισκέπτες μπορούν να κατεβούν στο βουνό για να εξερευνήσουν τα σπήλαια και τις σπηλιές του, πριν βγουν από την άλλη πλευρά του βουνού πάνω στην προεξέχουσα βεράντα με τη θεαματική πανοραμική θέα, από τις Άλπεις του Zillertal μέχρι τους Δολομίτες και το Νότιο Τιρόλο.

Τρεις μεγάλοι όγκοι φαίνονται να ξεπροβάλλουν μέσα από τις πέτρες, καθένας από τους οποίους διαθέτει απαλές καμπύλες, τζάμι και γυψοσανίδες.

Τα πρώτα δύο παράθυρα πλαισιώνουν τη θέα από τα βουνά Peitlerkofel και Heiligkreuzkofel, ενώ το τρίτο κοιτάει προς τα δυτικά στην οροσειρά Ortler.

Από το έδαφος αναδύονται σχήματα από σκυρόδερμα για να δημιουργήσουν ένα στέγαστρο που πλαισιώνει την είσοδο του κτιρίου.

Η Zaha επέλεξε το σκυρόδερμα, για να δώσει την αίσθηση των βράχων και των θραυσμάτων του πάγου, αναφερόμενη στη γεωλογία της περιοχής. Το σκυρόδερμα δίνει στο εξωτερικό του κτιρίου ένα ανοιχτό γκρι τόνο ενώ εσωτερικά σκουραίνει, ώστε να ταιριάζει με τη λάμψη και τους τόνους άνθρακα που θάφτηκαν υπόγεια.

Οι τοίχοι του κτιρίου έχουν πάχος μεταξύ 40 και 50 εκατοστών, για να στηρίξουν τη δομή από την πίεση της γύρω γης, ενώ η οροφή έχει πάχος έως 70 εκατοστά.

Στο εσωτερικό, οι γκαλερί είναι οργανωμένες σε τρεις ορόφους που συνδέονται με σκάλες, τις οποίες η επιχείρηση χαρακτήρισε «σαν καταρράκτες σε ένα βουνό».

Η Zaha Hadid παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο για το Messner Mountain Museum Corones το 2013 ενώ το project υλοποιήθηκε το 2015.

Ενώνεται με πέντε μουσεία που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν στους Δολομίτες, μεταξύ των οποίων και ένα που δημιουργήθηκε από το γραφείο EM2 Architekten, στο Κάστρο Bruneck του 13ου αιώνα.

“Το μουσείο είναι ένας καθρέφτης του κόσμου της παιδικής μου ηλικίας, θυμίζει τον κεντρικό άξονα του Heiligkreuzkofel (η πιο δύσκολη ανάβαση σε όλη μου τη ζωή) και τα παγετώδη βουνά της κοιλάδας Ahrn”, δήλωσε ο Messner.

“Στο Kronplatz παρουσιάζω την εξέλιξη της σύγχρονης ορειβασίας και 250 χρόνια προόδου σε σχέση με τον εξοπλισμό”, εξήγησε. “Μιλάω για θριάμβους και τραγωδίες στις πιο γνωστές κορυφές του κόσμου -Matterhorn, Cerro Torre, K2- και ρίχνω φως στο ερώτημα “τι είναι ο αλπινισμός” με τη βοήθεια αντικειμένων, σκέψεων, έργων τέχνης αλλά και μέσω του σχεδιασμού του μουσείου, αντανακλώντας το εξωτερικό βουνό στο πίσω μέρος του MMM Corones.

Πηγή: glow.gr

Απάντηση