Ένα μαγευτικό σαλέ στην Αράχωβα – Η απόλυτη αρμονία ξύλου και πράσινου

Αράχωβα

Αγκαλιασμένο από έλατα, στην περιοχή Λιβάδι στην Αράχωβα, δεσπόζει κυριολεκτικά πάνω στο βουνό, με φόντο το υπέροχο δασικό τοπίο, μια τριώροφη πολυτελής κατοικία απαράμιλλου design και αρχιτεκτονικής.


Πρόκειται για ένα μοναδικό σαλέ μόλις 15 λεπτά απόστασης από το χιονοδρομικό κέντρο της Αράχωβας (Κελάρια/Φτερόλακα), στις πλαγιές του Παρνασσού, σε μια τοποθεσία που βρίσκεται κοντά σε ένα βραχώδες ρέμα και περιβάλλεται από έλατα και καστανιές. Δηλαδή η απόλυτη αρμονία πράσινου και ξύλου.

σαλέ-Αράχωβα

Το μοναδικό αυτό σπίτι, που αποτελεί πολύτιμο καταφύγιο χαλάρωσης για τους ιδιοκτήτες του, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ρούλα Κοτσιλάτη και Βαγγέλη Χατζή, αγοράστηκε από ένα νεαρό ζευγάρι και ολοκληρώθηκε το ημιτελές εσωτερικό του από την αρχιτέκτονα Ναταλία Κοκοσαλάκη, ενώ όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες, υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα συνδυάστηκαν με διάτρητο ατσάλι για να δώσουν ένα πιο σύγχρονο αποτέλεσμα.

«Το σχεδιαστικό μας όραμα ήταν από την αρχή να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος αλλά ζεστός χώρος που σέβεται το υπάρχον περιβάλλον και συνδυάζεται καλά με το εξωτερικό», δηλώνει η Ναταλία Κοκοσαλάκη στο Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά -και όχι μόνο- στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design.

σαλέ-Αράχωβα

«Η κύρια στρατηγική μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν open plan χώρο, συνδυάζοντας ιδέες από δύο διαφορετικούς τύπους κατοικιών, το σαλέ και το urban loft», συμπληρώνει η ίδια.

Το στούντιο έκανε κάποιες αλλαγές στο κέλυφος του κτιρίου αλλάζοντας το σχήμα και το μέγεθος των ανοιγμάτων για να βελτιώσει την θέα προς τη γύρω δασώδη περιοχή.

σαλέ-Αράχωβα

Ενώ ακόμη δεν είχαν τοποθετηθεί οι εσωτερικοί τοίχοι και τα πατώματα, το γραφείο της Ναταλίας Κοκοσαλάκη οργάνωσε επίσης την εσωτερική διάταξη του σπιτιού, συνολικής έκτασης 150 τ.μ. για να βελτιστοποιήσει τη θέα και να δημιουργήσει άνετους και cozy χώρους, όπως τα μεγάλα παράθυρα.

σαλέ-Αράχωβα

Η τριώροφη αυτή κατοικία έχει υπνοδωμάτια, μπάνιο και σάουνα στο χαμηλότερο επίπεδο, με την κύρια είσοδο στο ισόγειο να οδηγεί στο καθιστικό και την κουζίνα.

Ένα δεύτερο σαλόνι με τζάκι υπάρχει στο μεγαλύτερο επίπεδο, ενώ ο ημιώροφος έχει επίσης ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο για μελέτη.

Η βασική παρέμβαση της Ναταλίας Κοκοσαλάκη, όμως, ήταν η εισαγωγή μιας λεπτής μεταλλικής σκάλας που συνδέει το σαλόνι με τον ημιώροφο, η οποία είναι τυλιγμένη με φύλλα από διάτρητο ατσάλι.

Οι κυκλικές οπές στο μέταλλο ποικίλλουν σε μέγεθος ανάλογα τη θέση τους, με αποτέλεσμα ένα οπτικά ελαφρύ διαχωριστικό να επιτρέπει στο φως της ημέρας να περνάει κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα να διαχέεται το τεχνητό φως. Άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, στη μοναδική αυτή κατοικία, συνδυάζουν ρουστίκ αναφορές με ένα πιο σύγχρονο βιομηχανικό ύφος.

«Με αυτό το έργο επανεξετάσαμε την ιδέα του βουνού», προσθέτει η Ναταλία Κοκασαλάκη, «προκειμένου να αντισταθμιστεί ο δυναμικός σχεδιασμός του υπάρχοντος εξωτερικού χώρου με ένα νέο επαρκές εσωτερικό που συνδυάζει μοντέρνα υλικά σε ένα πιο ρουστίκ περιβάλλον».

Έντονα στοιχεία επίσης αποτελούν η χρήση λεπτής περσιδωτής ξυλείας στην επίπλωση των λουτρών καθώς επίσης και τρισδιάστατων πλακιδίων μωσαϊκού. Τέλος, όλα τα έπιπλα και ο φωτισμός ήταν μέρος της πρότασής της Ναταλίας Κοκοσαλάκη.

Δείτε φωτογραφίες της μοναδικής αυτής κατοικίας στην Αράχωβα:

Το Λιβάδι συνδέει την Αράχωβα με την Αγόριανη και την Αμφίκλεια, συνεπώς αποτελεί και ιδανικός προορισμός για εξορμήσεις.

Φωτογραφίες: nataliakokosalaki.gr

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση