Ένα κτίριο όπως ο ήχος, από τους συνεχιστές της Ζάχα Χαντίντ

Το σχήμα του νέου μεγάρου της φιλαρμονικής του Σβερντλόφσκ εμπνέεται από το ηχητικό κύμα και φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείο της Ζάχα Χαντίντ.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects επιλέχθηκε για να κατασκευάσει το νέο μέγαρο της φιλαρμονικής του Σβερντλόφσκ, στο Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας.

Το σχήμα του κτιρίου, σύμφωνα με την πρόταση των αρχιτεκτόνων, θα βασίζεται στη μορφή ενός ηχητικού κύματος.

Οι αρχιτέκτονες, που συνεχίζουν να πορεύονται στα χνάρια της πρωτοπόρου δημιουργού Ζάχα Χαντίντ, εμπνεύστηκαν από την πλούσια μουσική ιστορία της πόλης και έτσι στο σχέδιο του κτιρίου αντανακλώνται οι «ιδιότητες του συντονισμού που δημιουργούν κυματισμούς σε μια συνεχώς λεία επιφάνεια».

Σύμφωνα με την πρόταση, το νέο κτίριο δεν θα αποτελεί απλά μια προσθήκη στις υπάρχουσες υποδομές αλλά θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους.

Ο κυρίως συναυλιακός χώρος θα έχει χωρητικότητα 1.600 θεατών, ενώ η αίθουσα μουσικής δωματίου θα μπορεί να φιλοξενήσει 400 άτομα. Και οι δυο αίθουσες θα είναι τοποθετημένες μέσα στις παραμορφώσεις της επιφάνειας του αιωρούμενου θόλου του κτιρίου.

Ένας γυάλινος τοίχος θα βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της μικρότερης συναυλιακής αίθουσας προσφέροντας θέα στους κήπους. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση και στην οροφή του κτιρίου. Από το σημείο αυτό θα μπορούν να απολαύσουν τη θέα στην πόλη.

Το μεγάλο αίθριο και το μικρότερο αμφιθέατρο θα συναντώνται δημιουργώντας μια ανεστραμμένη τοπογραφία που δηλώνει και την κίνηση των επισκεπτών τόσο στις αίθουσες όσο και στους δημόσιους χώρους. Οι δημόσιοι χώροι, μια πλατεία και ένας χώρος υποδοχείς, θα διαμορφωθούν κάτω από τις αίθουσες συναυλιών με τις πτυχώσεις των αιθουσών να τους αποκαλύπτονται.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο δήλωσε πως η Ρωσία είχε διαμορφωτική επιρροή στο δημιουργικό κομμάτι της εργασίας του προσθέτοντας πως και η ίδια η Χαντίντ, από νωρίς στην καριέρα της, είχε γοητευτεί από την ρωσική πρωτοπορία.

Το γραφείο άλλωστε, έχει σχεδιάσει και άλλα κτίρια στη Ρωσία. Στον διαγωνισμό για το νέο μέγαρο της φιλαρμονικής του Σβερντλόφσκ συμμετείχαν 47 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε θα ξεκινήσει η ανέγερσή του.

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση