Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε συνέδριο από την EEA, το οποίο ανέδειξε τη σημασία του κλάδου του αλουμινίου στην εθνική οικονομία, την ανταγωνιστικότητα του κλάδου στο ελληνικό και στο διεθνές περιβάλλον και ανέλυσε τις προοπτικές ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, προσελκύοντας τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κλάδου της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών.
Σκοπός του ήταν αφενός η ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν το αλουμίνιο και τις χρήσεις του στην αρχιτεκτονική και αφετέρου, η προβολή των τεχνολογικών καινοτομιών του υλικού σε μελέτες παραδειγμάτων έργων κορυφαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και προσωπικοτήτων. Από τις ομιλίες και τις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι τρέχουσες τάσεις και οι προδιαγραφές των προοπτικών ανάπτυξης, οι παρούσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και μια επιτακτική ανάγκη για συνέργειες και εξωστρέφεια.
Η Elvial συμμετείχε στο συνέδριο ως χορηγός με στόχο την σωστή ενημέρωση των εκπροσώπων του εμπορικού, αρχιτεκτονικού και πολιτικού χώρου, για την σημαντικότητα της χρήσης αρχικά των προϊόντων αλουμινίου στις κατασκευές, και των εξελιγμένων και καινοτόμων προϊόντων στην συνέχεια. Για τον σκοπό αυτό ανέπτυξε πλήθος επαφών με πολύ ενδιαφέρον προετοιμάζοντας την συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου πεδίου δράσης, όπως αναφέρθηκε, το οποίο συντίθεται από την τεχνογνωσία των παραγωγών αλουμινίου, του κλάδου των κατασκευών και του αναξιοποίητου ικανού ανθρωπίνου δυναμικού της αρχιτεκτονικής και το οποίο θα αξιοποιεί την εμπορική εξωστρέφεια του κλάδου του αλουμινίου.
Tα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αφορούσαν στη χρησιμότητα του αλουμινίου για την επίλυση σύνθετων κατασκευαστικών ζητημάτων, στη δημιουργία και τη σύνθεση εξατομικευμένων λύσεων για την αρχιτεκτονική σύνθεση και στην εφαρμογή του υλικού σε σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις. Αναφέρθηκαν, οι προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες δημιουργούνται για τον κλάδο της αρχιτεκτονικής μέσω των διευρυμένων εξαγωγών του κλάδου του αλουμινίου και οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εργαλεία συγκρότησης ενός αναπτυξιακού μοχλού που θα συμπαρασύρει στην ανάπτυξη τον κλάδο της αρχιτεκτονικής, γιατί, όπως αναφέρθηκε, ο τρόπος που το αλουμίνιο ως υλικό βρίσκει το χώρο του και τον τρόπο του στην αρχιτεκτονική ιδέα, αποτελεί μια πρόκληση για τον αρχιτέκτονα. Η σύμπραξη του δημιουργικού κόσμου με τη βιομηχανία για τη δημιουργία προσαρμοσμένων αρχιτεκτονικών λύσεων αποτελεί το επόμενο βήμα για τον κλάδο της παραγωγής του αλουμινίου και των αρχιτεκτόνων. Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα μάλιστα πως ανάγκη για τη σύναψη συνεργειών μεταξύ του κλάδου του αλουμινίου και της αρχιτεκτονικής, για τη δημιουργία εξατομικευμένων λύσεων οι οποίες θα εφαρμόζονται στις αρχιτεκτονικές συνθέσεις. Τέλος υπογραμμίστηκε η επιτακτική ανάγκη για την εκμετάλλευση της αναπτυξιακής δραστηριότητας του κλάδου αλουμινίου.
Το συνέδριο συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος Δανάη Μακρή διασφαλίζοντας ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων, το οποίο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου συμβάλλοντας στην ουσιαστική επιτυχία του εγχειρήματος. Οι ομιλητές οι οποίοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ήταν οι ακόλουθοι:
- Ρένα Σακελλαρίδου, Αρχιτέκτων – Καθηγήτρια/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Τάσος Μπίρης, Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής/Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
- Νίκος Κτενάς, Αρχιτέκτων – Καθηγητής/Politecnico di Milano
- Μαρία Κοκκίνου, Αρχιτέκτων και Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτέκτων – Καθηγητής/ Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
- Νεφέλη Χατζημηνά, Αρχιτέκτων – Υποψήφια Διδάκτωρ/Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
- Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός – Μέλος ΔΣ/Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού