Elvial: 30 Χρόνια Δημιουργίας – 30 Χρόνια Εξέλιξης

Elvial Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου

Η Elvial αποτελεί μια από τις πλέον ισχυρές Ελληνικές βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου και έχει καταφέρει με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης να εδραιωθεί στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά του αλουμινίου.

[su_spacer size=”10″]Η Elvial, μια ελληνική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1990, από τον κ. Δημήτρη Τζίκα και τη σύζυγό του Μαρία Τζίκα. Βασισμένοι στη γνώση και την εμπειρία τους, διέβλεψαν την εξέλιξη της αγοράς του αλουμινίου, και αποφάσισαν, με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα τη ίδρυση μία μικρής, ευέλικτης μονάδας διέλασης αλουμινίου, η οποία κάλυπτε ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων της αγοράς σε βιομηχανικό προφίλ αλουμινίου.

Το 1997 ιδρύει οργανωμένο τμήμα Έρευνας κι Ανάπτυξης, που στόχο έχει την ανάπτυξη των επώνυμων συστημάτων Elvial.

Το 1998 εντάσσεται στο δυναμικό της Διοίκησης της εταιρείας, η νέα γενιά η κα Ασημίνα Τζίκα αρχικά και η κα Τάνια Τζίκα ένα χρόνο μετά, που είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Η εταιρεία διαφοροποιείται ριζικά από τον ανταγωνισμό και ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική στρατηγική διείσδυσης στην αγορά των συστημάτων αλουμινίου. Αγορά – στόχος για την Elvial είναι οι ποιοτικοί κατασκευαστές αλουμινίου. Ο πελάτης είναι στρατηγικός συνεργάτης και η ανάπτυξή του βασικός μοχλός για την εξέλιξη της εταιρείας.

Δεύτερος σημαντικός σταθμός για την περαιτέρω ανάπτυξη είναι το 1998, όπου και ολοκληρώνεται σημαντικό πλάνο επενδύσεων. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση δεύτερης γραμμής παραγωγής διέλασης αλουμινίου, οριζόντιου βαφείου υψηλής ποιότητας ηλεκτροστατικής βαφής CFT (Chrome Free Technology), βαφείου απομίμησης ξύλου, γραμμής παραγωγής για φυλλαράκι πολυουρεθάνης και γραμμής παραγωγής οκτάγωνου χαλύβδινου άξονα.

Με την ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, η Elvial αποκτά μία απόλυτα καθετοποιημένη παραγωγή και θέτει γερά θεμέλια για την περαιτέρω διείσδυσή της στην ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα, έμφαση δίνεται και στις Βαλκανικές αγορές με την εδραίωση νέων μεγάλων συνεργασιών και ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών, που ενίσχυσαν τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Η Elvial, είχε εξαρχής κατανοήσει τις ανάγκες των αγορών που δραστηριοποιείτο, έθεσε υψηλές αξιώσεις και δημιούργησε σειρές νέων καινοτόμων συστημάτων που ανταποκρίνονταν πλήρως στις ποικίλες κατασκευαστικές απαιτήσεις των συνεργατών της.

Το 2004, η εταιρεία απολαμβάνει πλέον καθολικής αποδοχής καθώς αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά κουφωμάτων αλουμινίου με τα Elvial Multilock Systems, τα οποία αναγνωρίζονται και πιστοποιούνται ως Διεθνής Πατέντα Ευρεσιτεχνίας σε 27 χώρες.

Την ίδια εποχή η Elvial έχοντας προβλέψει τις εξελίξεις της αγοράς αλουμινίου, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Η αγορά ολοένα και περισσότερο θα ζητάει πολλές μικρές παραγγελίες σε ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία χρωμάτων
  • Είναι απαραίτητη η δημιουργία προϊόντων νέας γενιάς που να παρέχουν λειτουργικότητα, design, ασφάλεια
  • Απαιτείται άμεση δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων αυτών σε μια προσιτή τιμή

Με δύο λόγια το μήνυμα είναι ένα: η αγορά θέλει το καλύτερο στην πιο προσιτή τιμή.

Προκειμένου να πετύχει όλα τα παραπάνω, η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει, από μηδενική βάση, τις νέες πρότυπες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της. Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου μεγαλόπνοου επιχειρηματικού σχεδίου ξεκίνησε το 2003 χωρίς κανένα χωροταξικό ή οικονομικό περιορισμό. Κρίθηκε, μετά από επισταμένη μελέτη, πώς θα ήταν σκόπιμο η εταιρία να μεταφερθεί και να επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να “φιλοξενήσουν” και να εναρμονιστούν με τις τελευταίες εξελίξεις των τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων βιομηχανικής παραγωγής.

Οι νέες πρότυπες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Elvial S.A. βρίσκονται από το 2005, στο βιομηχανικό πάρκο Αγ. Παντελεήμονα Κιλκίς σε ιδιόκτητο χώρο 160.000 τ.μ. Το πρώτο μέρος του επενδυτικού σχεδίου αποτελείτο από 18.000 τ.μ. βιομηχανικούς χώρους, 1.200 τ.μ. χώρο για το προσωπικό και 3.000 τ.μ. διοικητικές και άλλες υπηρεσίες με όλα τα σχέδια ανάπτυξης μελετημένα από την αρχή της επένδυσης.

Έτσι σήμερα οι βιομηχανικοί χώροι έχουν φτάσει τις 35.000 τ.μ. και αναπτύσσονται με βάση το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας, της τάξεως των 40.000.000€, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 ενώ επενδύσεις για 15.000.000 εξ αυτών προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Οι νέες εγκαταστάσεις, αποτελούν υπόδειγμα προηγμένης τεχνολογικά βιομηχανίας παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου, όπου τα επίπεδα αυτοματισμού σε όλο το work flow – παραγωγή, επεξεργασία, διαχείριση, διακίνηση – είναι πρωτόγνωρα για τον κλάδο του αλουμινίου.

Το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Elvial είναι ότι, η Elvial έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ακόμα και την πιο μικρή παραγγελία, σε οποιοδήποτε χρώμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Όλη η διαχείριση του όγκου των παραγγελιών γίνεται με ρομποτικά συστήματα εκμηδενίζοντας την πιθανότητα λάθους και διατηρώντας ταυτόχρονα το κόστος διακίνησης σε χαμηλά επίπεδα. Τα περισσότερα από τα ρομποτικά συστήματα φτιάχτηκαν σε συνεργασία με τους κατασκευαστές τους, για πρώτη φορά με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής και την πλήρη αυτοματοποίησή της.

Το 2009 προϊούσας της μεγάλης οικονομικής κρίσης η Elvial, έχοντας μία πετυχημένη πορεία και ένα βιομηχανικό χώρο διεθνούς αξίας, προχώρησε δυναμικά και σε άλλους τομείς, αποκτώντας στρατηγικούς συνεργάτες στην αγορά της κεντρικής Ευρώπης, διεισδύοντας σε βιομηχανικά προφίλ, πολύ υψηλών απαιτήσεων, για τους κλάδους της ναυπηγικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αρχιτεκτονικής και άλλων απαιτητικών εφαρμογών.

Από το 2013, για την καλύτερη υποστήριξη της αγοράς της κεντρικής Ευρώπης δημιούργησε την θυγατρική εταιρεία, Elvial GmbH με έδρα τη Γερμανία. Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν εντυπωσιακή και καθιέρωσε την Elvial, σαν ένα ποιοτικό και ευέλικτο συνεργάτη στις αγορές αυτές.

Ταυτόχρονα, όμως, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των συνεργατών της, στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές, μετά από επίπονη και τεχνικά δύσκολη προσπάθεια, εισήγαγε στην αγορά τη νέα καινοτόμα και επαναστατική τεχνολογία Ι<sup>2</sup>.

Πρόκειται για παρέμβαση που βελτιώνει σε μεγάλα ποσοστά την συμπεριφορά μιας κατασκευής, που μέχρι σήμερα δημιουργούνταν από θερμοδιακοπτόμενα συστήματα.

Το πλεονέκτημα είναι ότι τα συστήματα Ι<sup>2</sup> βελτιώνουν την απόδοση των μέχρι σήμερα θερμοδιακοπτόμενων συστημάτων σε ποσοστά μέχρι και 38% και μάλιστα πιστοποιημένα. Αυτό οφείλεται στην πλήρωση θαλάμων με ειδικά σχεδιασμένο μονωτικό υλικό, το οποίο έχει πολύ χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (0,023 W/mK). Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι η τεχνολογία δεν προσθέτει κανένα κόστος στην κατασκευή τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το μεγάλο όφελος και για τον κατασκευαστή και για τον καταναλωτή.

Η Elvial από την αρχή της λειτουργίας της, πιστοποιεί συστήματα, προϊόντα και παραγωγικές διαδικασίες σε αναγνωρισμένους φορείς, όπως ο οργανισμός TUV, το εργαστήριο Ιft Rosenheim, Πανεπιστημικά εργαστήρια κ.λπ.

Τέλος με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κοντά στο 20%, έκλεισε το 2016 η Elvial, παίρνοντας σημαντική ώθηση από την πετυχημένη διείσδυσή της στην ευρωπαϊκή αγορά και τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έχει δημιουργήσει. Η Elvial έκλεισε το 2016 με κύκλο εργασιών περίπου στα 55 εκατ. ευρώ, έναντι 46,3 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη υπολογίζονται στα 5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των εξαγωγών της άγγιξε το 70% του τζίρου, έναντι ποσοστού 28% που ήταν το 2010, 48% το 2014 και 56% το 2015, καταφέρνοντας έτσι να περάσει αλώβητη από τη συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς.

Η ιστορία με αριθμούς στην ελληνική αγορά

Η Elvial έχει μία συνεχώς αναπτυξιακή πορεία στην Ελληνική αγορά, φτάνοντας το μερίδιό της στην Ελληνική αγορά από 8.1% του 2008 στο 20% το 2016. Στη διεθνή αγορά η Elvial έχει παρουσία σε 24 χώρες. Παρουσιάζει τεράστια αύξηση εξαγωγών αφού πλέον το 70% της παραγωγής εξάγεται ενώ τα τελευταία 2 χρόνια είναι στρατηγικός συνεργάτης πολλών καταξιωμένων
επιχειρήσεων αλουμινίου στην Ευρώπη και έχει σαν νέο στόχο, το ποσοστό των εξαγωγών στα επόμενα να ξεπεράσει το 80% των συνολικών πωλήσεων.

Διακρίσεις Elvial

2013
Βραβείο: Ελληνική Αξία, Αριστεία – Μεσαία Επιχείρηση
Φορέας: Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

2014
Η Elvial ανήκει ανάμεσα στις 142 Ελληνικές Επιχειρήσεις Ηγέτες που ανελλιπώς από το 2007 έως το 2014 διακρίνονται ως Business Leaders in Greece (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)

2014
Βραβείο: Ελληνική Αξία, Έπαινος Εξωστρέφειας
Φορέας: Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

2014
Βραβείο: Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας, The most Admired Enterprises
Φορέας: Active Business Publishing

2015
Βραβείο: Bronze Διακράτησης Προσωπικού
Φορέας: HR Community

2015
Βραβείο: Εθνικός Πρωταθλητής κατηγορία Import-Export
Φορέας: European Business Awards

2016
Βραβείο: Active Greece Awards 2016 – Η Ελλάδα της εξωστρέφειας

2016
Βραβείο: Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας, The most Admired Enterprises
Φορέας: Active Business Publishing

Απάντηση