Κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η τιμή της νέας μετοχής ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έκλεισε με άνοδο 9,83%.
Είχε προηγηθεί η επισήμανση κατά την ειδική τελετή έναρξης όπου το χρηματιστήριο υποδέχθηκε το νέο τίτλο, από τον Σ. Λαζαρίδη ότι η οικονομία και η αγορά χρειάζονται τη βιομηχανία.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της συγχώνευσης των κλάδων αλουμινίου και χαλκού της Βιοχάλκο είναι ότι αποτελούν δύο από τους τελευταίους βιομηχανικούς θύλακες της εγχώριας παραγωγής, που δεν πτοούνται από τα εμπόδια και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται διεθνώς, έχοντας σχεδόν αποκλειστικά διεθνείς πωλήσεις.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν στελέχη της νέας εταιρείας, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δημιουργεί ένα νέο σχήμα που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της ελληνικής οικονομίας.
Τα μεγέθη της νέας εταιρείας σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στην Ένωση Θεσμικών είναι σημαντικά με πωλήσεις της τάξης του 1,5 δισ., λειτουργικά κέρδη EBITDA125 εκατ. ευρώ και καθαρό χρέος 525 εκατ. ευρώ.
Το 92% των πωλήσεων του νέου σχήματος κατευθύνεται στο εξωτερικό και κυρίως στην ΕΕ (64%) την υπόλοιπη Ευρώπη (12%) και τις ΗΠΑ (8%).
Το νέο σχήμα όπως τόνισε εκ μέρους της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ο Δ. Κυριακόπουλος εστιάζει σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη διεθνή αγορά όπως η νέα τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας για ελαφρύτερα και πιο οικονομικά αυτοκίνητα, με μεγαλύτερη χρήση του αλουμινίου.
Ήδη πάντως η εταιρεία έχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά με μερίδιο 33% στις συσκευασίες αλουμινίου για τρόφιμα, 22% στα αλουμίνια που χρησιμοποιούνται στη ναυπηγική βιομηχανία και 12% στις κατασκευές.
Αντίστοιχα στον κλάδο του χαλκού είναι το νούμερο 1 στην ευρωπαϊκή αγορά στους σωλήνες με μερίδιο 18%, ενώ ηγετική θέση έχει επίσης στις μπάρες χαλκού για ηλεκτρονικές συσκευές (16%) και στα βιομηχανικά προϊόντα έλασης (10%).
Πίσω από την ανάπτυξη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ βρίσκεται η συνεχής ανάπτυξη και οι εκτεταμένες επενδύσεις.
Όπως ανέφερε για τον κλάδο του αλουμινίου ο Λ. Βαρούχας, η βιομηχανία δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς επενδύσεις και τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν 350 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα του αλουμινίου στις 270 χιλιάδες τόνους.
Μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε το νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα αυξήσει τη δυναμικότητα στις 320 χιλιάδες τόνους.
Ωστόσο η νέα επένδυση είναι επένδυση – βάση που θα δώσει τη δυνατότητα με νέες μικρότερους κόστους προσθήκες να ενισχυθεί σημαντικά το capacity.
Να θυμίσουμε εδώ ότι πρόσφατα βιομηχανικοί φορείς και ο ΣΕΒ έθεσαν ως στόχο να αυξηθεί η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 12%.
Εάν αυτό που κάνουμε εμείς το είχαν μιμηθεί και άλλοι, η βιομηχανία σήμερα θα ήταν στο 20% του ΑΕΠ, πρέπει αυτό που κάνουμε να το μιμηθούν και άλλοι, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος.
Πηγή: capital.gr