Elval Colour: Το etalbond στο ολόλευκο, επιβλητικό κέλυφος του Quai 9

Print Friendly, PDF & Email

Quai9, ένα φουτουριστικό πολιτιστικό κέντρο στα νότια παράλια της Γαλλίας αναδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες του etalbond® της Elval Colour.

Το Quai 9 είναι το νέο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Lanester, μια πόλη με μακρά ιστορία ναυτικής παράδοσης που βρίσκεται στην καρδιά του Lorient της Γαλλίας.

Από μια πρώτη προοπτική, οι πολλές ευθείες γραμμές και τα τριγωνικά σχήματα, που συναντώνται για να σχηματίσουν το ολόλευκο, επιβλητικό κέλυφος του Quai 9, φαίνεται να φτιάχνουν φουτουριστικά στοιχεία σχεδιασμού, και κατά μία άποψη παραπέμπουν κατ’ ευθείαν σε ένα imperial cruiser starship από ταινία Star Wars.

Ωστόσο, μετά από προσεκτική παρατήρηση μπορεί κανείς να δει ότι το κτήριο στην πραγματικότητα προβάλλει μια μάλλον παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα με τη δημιουργική συναρμολόγηση των πολλών τριγωνικών σχημάτων που αποτελούν την πρόσοψή του, με τρόπο παρόμοιο με την Κινέζικη τεχνική origami. Όντας το κεντρικό πολιτιστικό, κοινωνικό και συνεταιριστικό σημείο μιας πόλης με ξεχωριστή θαλάσσια κληρονομιά, το σχέδιο αναδύει μια εικόνα από ιστιοφόρα πλοία με λευκά πανιά στη θάλασσα.

Το κτήριο, με πρόσοψη συνολικής επιφάνειας 5500m2 καλύφθηκε εξολοκλήρου με διάτρητα σύνθετα φύλλα αλουμινίου etalbond®. Η κάλυψη της οροφής και η επένδυση των προσόψεων αποτελούνται από ένα σύνολο 2000 σύνθετων πάνελ αλουμινίου etalbond®, διαστάσεων 0,5m x 5m το καθένα, με νευρώσεις σε πλαίσια και σε κάθετους τοίχους από σκυρόδεμα. Η κατασκευή διήρκησε 2 χρόνια από την εταιρεία Axima Concept και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το άσπρο μεταλλικό κέλυφος του Quai9 απαιτούσε αυστηρή μελέτη, σχεδιασμό και εκτέλεση για να μεταμορφώσει το όραμα της αρχιτέκτονος Cecille Moga, σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

Ο σχεδιασμός του εξωτερικού κελύφους του Quai9 παρουσίασε πολλές προκλήσεις και η Elval Colour έδωσε την βέλτιστη λύση με προσαρμοσμένη επίστρωση Acropolis White PVDF4 κατασκευασμένη για να αντέξει στον θαλασσινό αέρα της περιοχής 20 και πλέον χρόνια που ήταν και η ζητούμενη εγγύηση. Η στενή συνεργασία με την Axima Concept και οι τεχνικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της κατασκευής από τους μηχανικούς της Elval Colour επιβεβαίωσαν ότι η κατασκευή και η εγκατάσταση της πρόσοψης έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές, κάτι που εξασφαλίζει τελικά την αισθητική και δομική ακεραιότητά του κτιρίου για πολλά χρόνια.

Απάντηση