Έλληνες Επιχειρηματίες στην αποστολή στα Βαλκάνια

Επιχειρηματίες

Αισιόδοξοι για το μέλλον και την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στο επιχειρηματικό πεδίο εμφανίζονται επιχειρηματίες, οι οποίοι συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα και συμμετείχαν στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο αυτής.


Ανάμεσα στους επιχειρηματίες ήταν οι κύριοι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Μιχάλης Στασινόπουλος και Γεώργιος Μυλωνάς.

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Με καλό κλίμα θα υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες

«Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την επιθυμία μας να επανέλθουμε σε μια περιοχή, στην οποία έχουμε παρουσία τα τελευταία 30-35 χρόνια, με διακοπές δυστυχώς. Το κλίμα δεν ήταν καλό γενικώς για μεγάλα projects που ενδιαφερόμαστε εμείς, ενεργειακά ή μεταλλουργικά επί παραδείγματι. Δεν υπήρχε καλό κλίμα, δεν υπήρχαν και χρήματα.

Επιχειρηματικά δεν ήταν ελκυστικός προορισμός, παρότι αυτή η χώρα είναι δίπλα μας. Προτιμούσαν πολλοί επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές στη Βουλγαρία ή την Τουρκία. Εδώ, πολύ λιγότερο.

Εάν τώρα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αμφισβητήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ μας και δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα, νομίζω θα υπάρξουν ευκαιρίες και για μεγάλες εταιρείες, αλλά ακόμα περισσότερο για μεσαίες και μικρότερες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου “Μυτιληναίος Α.Ε” Ευάγγελος Μυτιληναίος, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή, που έδωσε το “παρών” στο χθεσινό φόρουμ.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η αγορά της Βόρειας Μακεδονίας είναι μικρή, είναι όμως γειτονική και με εύκολη πρόσβαση. «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μπει και στην ΕΕ, οπότε πολλά πράγματα θα απλουστευτούν, και νομίζω πως θα υπάρξει και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και από τις ίδιες τις Βρυξέλλες, με τα αναπτυξιακά πακέτα. Θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν κάποια πράγματα εδώ».

Ερωτηθείς εάν διανοίγονται νέες προοπτικές μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για επενδύσεις, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, στο οποίο εγώ δεν μπορώ να υπεισέλθω.

Αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια αφετηρία για τη δημιουργία καλύτερου κλίματος και επιχειρηματικών ευκαιριών στη χώρα. Θα ήθελα πάρα πολύ, η όποια συμφωνία -των Πρεσπών ή όπου αλλού γινόταν- να ήταν μια συμφωνία συναινετική από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις.

Το ίδιο είχα πει και πέρυσι στους Δελφούς, όπου είχα μιλήσει. Είχα πει ότι αυτή η χώρα θα πρέπει να είναι μια χώρα φιλική προς την Ελλάδα. Συνορεύει με την Ελλάδα και είναι βασικά φιλική χώρα».

Σε ό,τι αφορά, δε, τα δικά του σχέδια για τη χώρα, είπε πως εδώ κι έναν μήνα «ξεκινήσαμε, δουλεύουμε καλά και μεγάλα πράγματα, βλέπουμε τις προτεραιότητες που υπάρχουν, τι πρέπει να γίνει», επισημαίνοντας πως το πόσο άμεσα θα γίνουν όλα αυτά εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η χώρα να σταθεί και να οργανωθεί. «Πρέπει να τους βοηθήσουμε να σταθούν, να οργανωθούν.

Περιμένουν από εμάς να τους βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Ευχήθηκε, κλείνοντας, να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για το θέμα αυτό, για τις οποίες, όπως τόνισε, δεν παίρνει θέση. «Θα ήθελα να τα δω όλα αυτά να ξεπερνιούνται, να υπάρξει πολύ μεγάλη συναίνεση και να αγκαλιάσουμε αυτή τη χώρα. Θα είναι μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα εμπορικά σήματα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε: “Δεν είμαι ειδικός αλλά είναι ένα σοβαρό θέμα, που θέλει προσοχή για να λυθεί σωστά. Θέλει καλή συνεργασία, θέλει συζήτηση. Νομίζω ότι από εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία να γίνουν όλα αυτά”.

Μιχάλης Στασινόπουλος

Εξαιρετική χώρα για επενδύσεις η Βόρεια Μακεδονία

«Έχουμε ισχυρό λόγο να είμαστε εδώ, διότι ως Όμιλος έχουμε ήδη μια επένδυση παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων η οποία μάλιστα έχει αναπτυχθεί και πηγαίνει πολύ καλά.

Με βάση την εμπειρία μας από την επένδυση αυτή, λέμε με σιγουριά ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι εξαιρετική για επενδύσεις, για εγκατάσταση επιχειρήσεων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη τη Βαλκανική.

Υπάρχουν καλές υποδομές, οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπηρεσίες είναι εξαιρετικές και το μήνυμα που θέλουμε εμείς να δώσουμε είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να δουν αυτή τη χώρα ως ένα σοβαρό επενδυτικό προορισμό με καλές ευκαιρίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται, ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε: «η χώρα έχει μια καλή εκπαιδευτική βάση, έχει καλά Πανεπιστήμια, που σημαίνει ότι μπορεί να παράξει ακόμα και καινοτομία σε διάφορους τομείς.

Πάσχει όμως από αυτό που πάσχουμε κι εμείς, πάσχει από brain drain. Χρειάζεται λοιπόν επενδύσεις, όπως χρειαζόμαστε κι εμείς επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις δημιουργούν δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν πίσω αυτοί που έχουν φύγει και να έχουν ευκαιρίες καριέρας σε μια σειρά τομείς της οικονομίας».

Για τη, δε, Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Μιλώντας από επιχειρηματική σκοπιά, θεωρώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα καλό σκαλοπάτι που μικραίνει τις αποστάσεις και ευνοεί την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών».

Γιώργος Μυλωνάς

Η συνάντηση των επιχειρηματιών ανοίγει δρόμο

Την εκτίμηση ότι «η σημερινή συνάντηση δεν έχει σημασία τι συγκεκριμένα αποτελέσματα επιχειρηματικής συνεργασίας θα βγάλει, αλλά έχει σημασία για το ότι ανοίγει ένα δρόμο, δίνει ένα σύνθημα ότι πλέον τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει, υπάρχει μια συμφωνία ανεξαρτήτως πώς τοποθετείται κάποιος σ’ αυτήν», διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς.

«Υπάρχει μια συμφωνία, η οποία διευκολύνει και απελευθερώνει πλέον το να γίνουν συνεργασίες», σημείωσε ο κ. Λουφάκης, επισημαίνοντας πως «ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις τις επιχειρηματικές».

«Ό,τι και να λέμε, εμείς οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτων συνθηκών, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις αγορές. Όταν οι αγορές αυτές δεν έχουν προβλήματα ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, ελευθερώνουν το επιχειρείν ακόμα περισσότερο.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί που σκέφτονταν να κάνουν δουλειές στα Σκόπια και ήταν κάπως συγκρατημένοι, τώρα θα το κάνουν, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

«Αν κάτι έχει λύσει η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα καλύτερο περιβάλλον συνεργασίας σε μια χώρα, η οποία έχει προοπτικές ανάπτυξης, αν βοηθηθεί. Όλοι αρχίζουν και τη βλέπουν τώρα.

Επειδή φωτίζεται η χώρα, αυξάνονται και οι ευκαιρίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Alumil.

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση