Έλλειμμα στην προσφορά αλουμινίου στον ορίζοντα;

Τόσο το τέλος των κινεζικών εκπτώσεων στις εξαγωγές όσο και οι περιορισμοί στην προσφορά αλουμίνας φαίνεται να αποτελούν ανοδικά σήματα της αγοράς. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες τιμές μένει να φανεί.


Πιθανότατα οι τιμές του αλουμινίου θα συνεχίσουν να υπερτερούν των άλλων βασικών μετάλλων, αν και αυτό μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα καθώς η κατηγορία των βασικών μετάλλων εμφανιζόταν όλο και πιο πτωτική από τα μέσα Νοεμβρίου.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του αλουμινίου τον Οκτώβριο. Ενώ κατάφεραν μικρή άνοδο 0,99%, το αλουμίνιο κατάφερε να ξεπεράσει τα άλλα βασικά μέταλλα κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν από τα μέσα Νοεμβρίου καθώς απηχούσαν την ολοένα και πιο πτωτική τάση που αναδύεται σε αγορές όπως ο χαλκός, το νικέλιο, ο ψευδάργυρος και ο κασσίτερος.

Αυτά συμβαίνουν, ενώ ο Μηνιαίος Δείκτης Μετάλλων Αλουμινίου (MMI) παρέμεινε σταθερός, με άνοδο 1,38% από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.

Από την 1η Δεκεμβρίου, η Κίνα θα τερματίσει τις εξαγωγικές εκπτώσεις για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού.

Η ανακοίνωση στα μέσα Νοεμβρίου προκάλεσε έκπληξη στις αγορές, οι οποίες είδαν τις τιμές του χαλκού και του αλουμινίου να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το oilprice.com, οι κινεζικές τιμές αλουμινίου συνήθως βρίσκονται στο κάτω μέρος της αγοράς. Ωστόσο, το τέλος των εκπτώσεων κατά τις εξαγωγές θα μπορούσε να μειώσει το μερίδιο του κινεζικού αλουμινίου που καταλήγει στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που θα πρόσφερε στήριξη στις παγκόσμιες τιμές.

Αν και η Κίνα δεν προσέφερε λόγο για τις αλλαγές, οι αγορές έχουν αρχίσει να εικάζουν ότι η κίνηση ήρθε ως απάντηση στην επανεκλογή του πρώην προέδρου Τραμπ.

Καθώς πολλοί αναμένουν ότι ο Τραμπ θα αυξήσει τους εμπορικούς φραγμούς κατά της Κίνας τα επόμενα χρόνια, το τέλος των εκπτώσεων θα μπορούσε να ωφελήσει την Κίνα στις διαπραγματεύσεις εν μέσω μακροχρόνιων κατηγοριών για αθέμιτες βιομηχανικές επιδοτήσεις και εμπορικές πρακτικές.

Αυτό, κατά κάποιο τρόπο, επικυρώνει τη χρήση των δασμών για την αύξηση της μόχλευσης έναντι των ξένων κυβερνήσεων.

Κίνα: Δασμοί  

Ιστορικά, η Κίνα χρησιμοποίησε επιδοτήσεις και κρατικό έλεγχο στις βιομηχανίες για να μειώσει τις παγκόσμιες τιμές.

Σύμφωνα με ορισμένους ξένους μεσίτες υλικού, οι δασμοί έχουν αυξήσει τις τιμές για κινεζικό υλικό από την αγορά των ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατοι δασμοί των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν τέθηκαν σε ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, αυξάνοντας τους δασμούς του άρθρου 301 στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο στο 25%.

Οι τιμές της αλουμίνας παραμένουν αυξημένες – Ο ρόλος της  Γουινέας

Η πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγών της Κίνας συνοδεύεται από έναν άλλο ανοδικό παράγοντα για την αγορά αλουμινίου, καθώς οι εκτοξευόμενες τιμές της αλουμίνας (πρώτη ύλη για το αλουμίνιο), συνέχισαν να προσφέρουν υποστήριξη στην αγορά αλουμινίου τον περασμένο μήνα.

Μια διακοπή των εξαγωγών στη Γουινέα η οποία ακολούθησε τους περιορισμούς της προσφοράς αλλού, πυροδότησε φόβους για την προσφορά. Ενώ οι τιμές της αλουμίνας έχουν υποχωρήσει από το ανώτατο σημείο τους τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο παραμένουν υψηλές, αυξάνοντας το κόστος παραγωγού.

Πριν από τη διακοπή των εξαγωγών, η Γουινέα χρησίμευε ως κορυφαίος προμηθευτής στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% των κινεζικών εισαγωγών βωξίτη το 2023.

Η Γουινέα προμηθεύει επίσης βωξίτη στις ΗΠΑ, αν και όχι στον βαθμό που παρέχει στην Κίνα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κινεζική χωρητικότητα πρωτογενούς αλουμινίου ξεπερνά κατά πολύ εκείνη άλλων χωρών κατά τάξεις μεγέθους. Μετά τη μείωση της κερδοφορίας τον Ιανουάριο του 2024 του μεταλλουργείου στη Νέα Μαδρίτη του Μισσούρι, οι ΗΠΑ είχαν μόνο 4 κύρια χυτήρια αλουμινίου σε λειτουργία.

Μια παρατεταμένη διακοπή των εξαγωγών θα μπορούσε να αναγκάσει την Κίνα να περιορίσει την παραγωγή την οποία οι παραγωγοί εκτός Κίνας (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ), θα θεωρούσαν πιθανότατα ωφέλιμη λόγω των συνεχιζόμενων καταγγελιών για τον αντίκτυπο της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, τα στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου έδειξαν ότι η κινεζική παραγωγή παρέμεινε αυξημένη από έτος σε έτος, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% της παγκόσμιας πρωτογενούς παραγωγής σε σύγκριση με το 5,39% που παράγεται στη Βόρεια Αμερική.

www.worldenergynews.gr

Απάντηση