Ελκυστικό πεδίο ανάπτυξης οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σημαντικό πεδίο ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν για την Ελλάδα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Αυτό σημειώνει έρευνα της ΕΥ Σύμφωνα με την οποία το β’ τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση των συμφωνιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την Ευρώπη να καταγράφει αύξηση 12% την ίδια στιγμή που σε άλλες περιοχές του πλανήτη σημειώθηκε μείωση.

Μάλιστα την μεγαλύτερη μείωση καταγράφει η Αμερικανική Ήπειρος κατά 72%.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, Powertransactionsandtrends η αξία των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας μειώθηκε παγκοσμίως κατά 32%, στα 30,8 δις δολάρια, κυρίως λόγω των μειωμένων επενδυτικών ευκαιριών σε συμβατικές μονάδες παραγωγής μεγάλης αξίας αν και ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε διεθνώς κατά 17%, αγγίζοντας τις 134 από 115 το α’ τρίμηνο του 2017.

Οι συμφωνίες που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 48% του συνολικού αριθμού συμφωνιών στον κλάδο.

Η τάση αυτή εκδηλώνεται πιο έντονα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου το 51% των συμφωνιών του δευτέρου τριμήνου αφορούσε στις ΑΠΕ.

Η έκθεση φανερώνει πως οι εκτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού των ΑΠΕ αυξάνονται με τη ζήτηση.

Οι τιμές σύναψης προθεσμιακών συμβολαίων του ενεργητικού των ΑΠΕ κυμαίνονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τους μακροπρόθεσμους δείκτες τιμών προς κέρδη, με την τάση αυτή να είναι πιο έντονη στην Ευρώπη, όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια άγγιξαν το 79% κατά το β’ τρίμηνο του 2017.

Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ενέργειας έδωσαν και αυτές ώθηση στη δραστηριότητα των συμφωνιών κατά το δεύτερο τρίμηνο, με τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργητικού να αντιπροσωπεύουν το 43% της συνολικής αξίας των συμφωνιών παγκοσμίως, φθάνοντας τα 13,3 δισ. δολάρια.

Η Ευρώπη ήταν η μόνη περιοχή που κατέγραψε αύξηση στην αξία συμφωνιών σε τριμηνιαία βάση, αγγίζοντας τα 10,6 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017 και 31% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016.

«Εάν η Ελλάδα προσαρμοσθεί στις διεθνείς, μπορεί να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να μειώσει το κόστος της ενέργειας, που σήμερα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται, ωστόσο οφείλουμε να κινηθούμε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που ήδη έχουμε αναλάβει» σχολίασε ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει.

Πηγή: news.in.gr

Απάντηση