Έκθεση με βιώσιμες κατοικίες στο campus FabCity του Άμστερνταμ

Μια έκθεση για τη βιώσιμη κατοικία στο campus FabCity του Άμστερνταμ έρχεται να προσφέρει πολλές ιδέες για το πώς θα είναι τα σπίτια στο εγγύς μέλλον.

Τρισδιάστατες μεταλλικές επιφάνειες και αδιάβροχα σπίτια από σκληρό χαρτόνι ήταν ανάμεσα στα 50 πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν.
Έχουν σχεδιαστεί από 400 φοιτητές, επαγγελματίες και καλλιτέχνες με στόχο να βρεθούν βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στις αστικές περιοχές.
Το Porta Palace για παράδειγμα είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι με ρόδες που σχεδιάστηκε από την ολλανδική κολεκτίβα Woonpioners.
Είναι 18 τετραγωνικά μέτρα και έχει φτιαχτεί από οικολογικά υλικά. Ο σκελετός είναι από ξύλο, η οροφή από ατσάλι και είναι όλο φτιαγμένο πάνω σε ένα τρέιλερ. Το σπίτι έχει από όλα: μικρό καθιστικό, κουζίνα, τουαλέτα, λουτρό, διπλό κρεβάτι. Κοστίζει 35.000 Ευρώ.
«Ο κόσμος είναι έκπληκτος που υπάρχει τόσος πολύς χώρος, σε τόσο μικρό σπίτι. Επειδή χρησιμοποιούμε πολύ γυαλί και είναι ανοικτό και φαίνεται ανοικτό, αλληλεπιδρά πολύ καλά με το περιβάλλον» αναφέρει ο Ζέλτε Γκλας, πρότζεκτ μάνατζερ της Woonpioners.
Το Wikkelhouse είναι φτιαγμένο από σκληρό χαρτόνι, που είναι κολλημένο σε 24 επάλληλες στρώσεις. Όταν ολοκληρωθεί ο σκελετός, καλύπτεται από ξύλινο πλαίσιο για να προστατεύει το υλικό από την επαφή του με τα στοιχεία της φύσης και από την ηλιακή ακτινοβολία.
«Αυτό είναι ήδη ένα μικρό σπίτι στο οποίο μπορώ να μένω, αλλά τώρα θέλω μια κουζίνα και μια τουαλέτα. Φτιάξαμε λοιπόν αυτή την κατασκευή που εμπεριέχει τα πάντα.
Παίρνω λοιπόν ένα τέτοιο κομμάτι και βάζω την κουζίνα μέσα. Βάζω άλλο ένα κομμάτι από πίσω και τώρα έχω την κρεβατοκάμαρά μου. Είναι ήδη ένα σπίτι, που φτιάχτηκε μέσα σε μια μόλις εβδομάδα» εξήγησε ο ιδρυτής της Fiction Factory, Επ Σίλινγκ
Η τιμή για το κάθε κομμάτι φτάνει στα 3.500 Ευρώ. Αλλά σε περίπτωση που προστεθούν και άλλα στοιχεία, αν τοποθετήσετε μια προκατασκευασμένη κουζίνα, τουαλέτα και μπάνιο η τελική τιμή μπορεί να φτάσει και τα 70.000 ευρώ.
Υπάρχει όμως και ο αντίστοιχος φιλικός προς το περιβάλλον εξοπλισμός αυτών των κατοικιών. Η ολλανδική εταιρία MX3D φτιάχνει σε τρισδιάστατο εκτυπωτή σχεδόν τα πάντα που έχουν να κάνουν με οικιακό εξοπλισμό.
Σε αυτό την βοηθά ένα βιομηχανικό ρομποτικό χέρι. Τα σχέδια της εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στις κατοικίες. Τώρα σχεδιάζει να εκτυπώσει τρισδιάστατα μια πεζογέφυρα πάνω από ένα κανάλι στο κέντρο του Άμστερνταμ.
«Οι κανονικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές πρέπει να λειτουργούν στο μέγεθος των κατασκευών που φτιάχνουν και άρα μπορούμε να φτάσουμε σε τεράστια μεγέθη.
Το να φτιάξουμε μια γέφυρα είναι πραγματικά ένα άλμα από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα με την παρούσα τεχνική. Είναι μια αληθινή καινοτομία» υποστηρίζει ο Γκις βαν ντερ Βέλντεν, ιδρυτής της MX3D.
Το campus της FabCity θα είναι ανοικτό για το κοινό μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Απάντηση