Εγκαινιάστηκε το πρώτο αγροτικό ενεργειακό πάρκο στην Λάρισα

ενεργειακό-πάρκο-Λάρισα

Ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατική δυσκολία και τηρώντας τη σχετική δέσμευση, εγκαινιάστηκε, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στην Κοιλάδα Λάρισας το πρώτο ενεργειακό φωτοβολταϊκό πάρκο.

Την πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα κατασκευάζει η Αστική Εταιρεία «Άλφα Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης», που συγκρότησε ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας με τη συμμετοχή άλλων εννέα ΤΟΕΒ από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα.

Σύμφωνα με τον προσωρινό Πρόεδρο της ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ, βασικός στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να μειωθεί το κόστος παραγωγής για άρδευση στις θεσσαλικές καλλιέργειες κατά 80%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εννιά ΤΟΕΒ εκπροσωπούν περισσότερους από 25.000 αγρότες.

«Τον Μάρτιο εκτιμώ ότι θα έχει τελειώσει το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο και το 2020 ευελπιστώ, αν όλα πάνε καλά, ότι θα είμαστε αυτόνομοι ενεργειακά» υπογραμμίζει ο κ. Παπαμιχαήλ.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, κλιμακωτά, οι αγρότες που συμμετέχουν στην πρότυπη αυτή ενεργειακή κοινότητα θα δουν τα αρδευτικά τους τέλη να μειώνονται.

Η επένδυση ανέρχεται στα 700.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μαζί με τις ανεμογεννήτριες στο πάρκο ανέλαβαν ελληνικά χέρια.

Η ανάδοχος εταιρεία θα αποπληρωθεί σε διάστημα 6 – 8 χρόνων και, εν συνεχεία, την αποκλειστική διαχείριση του πάρκου θα έχει η σύμπραξη του ΓΟΕΒ με τους ΤΟΕΒ του κάμπου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, «θα πρέπει να επενδύσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να μηδενίσουμε σταδιακά, σε εύρος πενταετίας για την παρούσα κοινότητα, όπως προβλέπεται από το υπάρχον πλάνο, το αρδευτικό κόστος για τους αγρότες – μέλη των συμμετεχόντων ΤΟΕΒ.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί η σημασία του «εικονικού συμψηφισμού» καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται.

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (π.χ. πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία – χωράφια του ίδιου παραγωγού.

Επιπλέον ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση αλλά ανά τριετία.

Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη.

Η πρώτη επένδυση εδώ στην Κοιλάδα, στον κάμπο της Λάρισας, ανέρχεται στις 700.000 ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν και το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος ενός μεγαβάτ, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία».

Ευχήθηκε δε «την ερχόμενη άνοιξη να ξεκινήσει και το δεύτερο πάρκο κατά πάσα πιθανότατα στην περιοχή του Τυρνάβου, μεταξύ Δένδρων και Πλατανουλίων, ισχύος τριών μεγαβάτ».

Πηγή: b2green.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση