ΕΕΑ: Διεθνές Forum για το Ελληνικό Αλουμίνιο – Θετικό μήνυμα για την Ελληνική Οικονομία

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η πρώτη μέρα του Διεθνούς Forum της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου στο Μέγαρο Μουσικής. Σημαντικά θέματα αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από αξιόλογους ομιλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό.

Στο Διεθνές Forum, ο Κλάδος του αλουμινίου έδωσε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ένα θετικό μήνυμα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς φτάνουμε στο τέλος του τούνελ της κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου Γεώργιος Δουκίδης μίλησε για τη στρατηγική σημασία του Ελληνικού Αλουμινίου, το οποίο αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους της Ελληνικής Οικονομίας, συνεισφέροντας το 5% του συνόλου των εξαγωγών.

Ζήτησε επέκταση του Προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ με στόχο την ανακαίνιση του 2% του κτιριακού αποθέματος ετησίως, αλλά και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές απομιμήσεων και μη πιστοποιημένων προϊόντων.

Ο κος Gert Goetz, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου αναφέρθηκε στις νέες βιομηχανικές πολιτικές με επίκεντρο το Αλουμίνιο, Στρατηγικές Αλυσίδες Αξίας, Βιωσιμότητα, Κυκλική Οικονομία και Παραγωγή.

Γενικότερα το βασικό μήνυμα που έστειλαν 3 άνθρωποι του Κλάδου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από τον Όμιλο Μυτιληναίου, ο Μιχάλης Στασινόπουλος από τον όμιλο Viohalco και ο Γιώργος Μυλωνάς από τη Βιομηχανία Διέλασης Alumil είναι η Εξωστρέφεια, οι Επενδύσεις και οι νέες προκλήσεις και προοπτικές του Αλουμινίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ο Κλάδος αποτελεί παράδειγμα του πώς πρέπει να κινηθεί την επόμενη μέρα η Βιομηχανία με εξωστρέφεια και επενδύσεις τονίζοντας  ιδιαίτερα ότι υπάρχει ένα DNA στο Αλουμίνιο που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό.

Ο Γεώργιος Μυλωνάς είπε ότι μόνη διέξοδος στην περίοδο της κρίσης ήταν η Εξωστρέφεια, όπου αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε στις πιο περίπλοκες ανάγκες και απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

Σήμερα υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον του Αλουμινίου, οι μοναδικές επιδόσεις του Κλάδου και η ανάπτυξή του οφείλονται στους ανθρώπους του, οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες. Έτσι το Αλουμίνιο παίρνει μερίδιο αγοράς και σε άλλους κλάδους όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Στασινόπουλος.

Και οι τρεις επιχειρηματίες σημείωσαν υπάρχει ανάγκη να προσανατολιστούν οι πολιτικές εκπαίδευσης και απασχόλησης στις ανάγκες της σύγχρονης και ανταγωνιστικής βιομηχανίας.

Τελευταία προέκυψαν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και η πρόκληση Trump, με το διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο, έστω και αν η ελληνική Βιομηχανία έχει περιορισμένη έκθεση στις ΗΠΑ.

Σήμερα ο Κλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όπως προαναφέραμε ο Κλάδος του Αλουμινίου είναι από τους σημαντικότερους της Ελληνικής Οικονομίας με 3000 επιχειρήσεις μεγάλες και μεσαίες, 21 οργανωμένες βιομηχανικές μονάδες, 30000 εργαζόμενους και πωλήσεις 2.7 δις.

Το Αλουμίνιο αποτελεί τον 2ο πιο εξαγωγικό Κλάδο, αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 1.6 δις. και πιο συγκεκριμένα το 75% κατευθύνεται σε εξαγωγές σε πρωτόχυτο και δευτερόχυτο αλουμίνιο, προϊόντα έλασης και διέλασης με τον Κλάδο να αντιπροσωπεύει το 5,5% των εμπορευματικών εξαγωγών της χώρας.

Θα ακολουθήσει η 2η μέρα του Forum όπου εστιάζει σε θέματα για το Αλουμίνιο ως σύγχρονο Δομικό υλικό στη Βιώσιμη  Αρχιτεκτονική και στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ» με κεντρικό Ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Σταθάκη.

Και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων φιλοξενείται έκθεση προϊόντων Αλουμινίου των εταιριών χορηγών.

Χορηγοί: Alumil, Aluminco, Cosmos Aluminium, Elval Colour, ElvalHalcor, Elvial, Etem, Europa Profil Αλουμίνιο, Exalco, Inver, Mytilineos, Neokem.

Χορηγοί Επικοινωνίας: capital.gr, alunet.gr, Profil Energy

Απάντηση