Ε. Μυτιληναίος: Πότε θα πατήσει το κουμπί για τη μεγάλη επένδυση στο Αλουμίνιο

Μυτιληναίος

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να υποβληθεί ο νέος επενδυτικός νόμος που θα περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με τις μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις. Από τα κίνητρα που θα περιέχει, κυρίως σε σχέση με τη φορολογία που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βαριάς βιομηχανίας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για τη νέα μεγάλη επένδυση της Μυτιληναίος στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Όπως ανέφερε στην ετήσια συνάντηση με τους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, για να μπορέσει να αποσβεστεί η επένδυση θα πρέπει να εξασφαλιστεί απόδοση κεφαλαίου (IRR) της τάξης του 17%. 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πέρυσι κατά την τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας ο κ. Μυτιληναίοςεξετάζεται και βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας η νέα μεγάλη επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή δεύτερης μονάδας αλουμίνας, δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων.

Με τη νέα επένδυση η συνολική δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας θα ανέλθει στο 1,8 εκατ. τόνους. Το νέο εργοστάσιο μεταφράζεται σε 300 νέες θέσεις εργασίας. Μαζί με τις επενδύσεις που υλοποιούνται στη μονάδα αλουμινίου, ο κύκλος εργασιών από το βιομηχανικό κλάδο της Μυτιληναίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Κλάδος κατασκευών

Την ίδια στιγμή σε φάση αλλαγής και μετεξέλιξης βρίσκεται και ο κλάδος των κατασκευών, μετά την απορρόφηση, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού, της ΜΕΤΚΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, πλέον τα έργα EPC, με τα οποία η ΜΕΤΚΑ μεγάλωσε, περιορίζονται και αποτελεί μονόδρομο για τον κατασκευαστικό κλάδο της εταιρείας να εξελίξει και να διαφοροποιήσει τον τρόπο που δουλεύει.

Το νέο μοντέλο δραστηριότητας θα περιλαμβάνει εκτός από το Contracting (κατασκευή έργων) ταυτόχρονα και το development (μελέτη, ανάπτυξη και κατασκευή). Πρόκειται για ένα πιο αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας με μεγαλύτερα οφέλη αλλά και μεγαλύτερες ανάγκης χρηματοδότησης και πρόσβασης σε κεφάλαια.

Ένας κλάδος που φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη και προσελκύει το ενδιαφέρον της Μυτιληναίος είναι τα ηλιακά και φωτοβολταϊκά project, στα οποία δραστηριοποιείται μέσω της κοινοπραξίας METKA EGN.

Η εταιρεία που εμφανίζει σημαντικές προοπτικές και έχει χτίσει ήδη ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων αποκτώντας εμπειρία, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει το μοντέλο άλλων μεγάλων πετυχημένων διεθνών εταιρειών του κλάδου, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά.

Το μοντέλο αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου έργων, τα οποία θα πωλούνται και θα ανακυκλώνονται με καινούρια έργα που θα κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ EGN.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση διεθνώς και μπορεί να… φέρει τον τζίρο μιας ακόμα ΜΕΤΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις ώστε η ΜΕΤΚΑ EGN να έρθει πιο κοντά στην εταιρεία.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση