Ε. Μυτιληναίος: Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά

Διδάκτωρ

Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο κος Ευάγγελος Μυτιληναίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο τι σημαίνει επιχειρηματίας και επιχείρηση και ότι έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα.

Η κρίση και η δύσκολη πορεία των τελευταίων δέκα ετών ελπίζω να μας κάνει όλους σοφότερους. Το υψηλό κόστος που κατέβαλε η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να πάει χαμένο. Το οφείλουμε στον τόπο και ιδίως στις νέες γενιές. Η στάση απέναντι στην ιδιωτική επιχείρηση γίνεται θετικότερη. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι απαιτήσεις από τις εταιρείες ως προς αυτό που λέμε «επιστροφή στην κοινωνία», «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Πολύ περισσότερο όταν ο μέσος πολίτης διαπιστώνει ότι το κράτος συχνά αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες του. Ακόμη και σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση.

Οι νέοι κυρίως περιμένουν ιδιαίτερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις να βοηθήσουν την κοινωνία να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις. Κάθε κρίση κρύβει μια ευκαιρία. Μια ήρεμη περίοδος οδηγεί εύκολα στην αυταρέσκεια και την αδράνεια.

Η κρίση γίνεται πρόκληση για τον έναν αλλά και για τους πολλούς. Σε ωθεί να κινηθείς, να πάρεις αποφάσεις. Να μεταρρυθμίσεις. Αλλά πρώτα να μεταρρυθμίσεις τον εαυτό σου. Αυτό ήταν ένα δύσκολο μάθημα για όλους μας. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για ένα νέο, καλά θεμελιωμένο πλαίσιο αξιών.

Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της εθνικής προσπάθειας αλλά και της κοινής μας μοίρας. Και το σημαντικότερο, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, κινούνται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση. Η παραγωγή μπαίνει μετά από πολλά χρόνια στην κεντρική σκηνή. Ο μέσος Έλληνας προσαρμόζεται στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της εθνικής προσπάθειας αλλά και της κοινής μας μοίρας. Και το σημαντικότερο, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, κινούνται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση .Η παραγωγή μπαίνει μετά από πολλά χρόνια στην κεντρική σκηνή. Ο μέσος Έλληνας προσαρμόζεται στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Αναφερόμενος στη νέα γενιά τόνισε.

Στα πρόσωπά σας βλέπω την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα που δεν έχει επιστρέψει απλώς και μόνο στην «κανονικότητα» μετά την κρίση, αλλά μια Ελλάδα ανταγωνιστική , πραγματικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Μια Ελλάδα που δίνει ελπίδα και προοπτική στους ανθρώπους της και ιδίως στα παιδιά της.

Στα πρόσωπα σας βλέπω τους πολίτες ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους . Ενός κράτους δικαίου, ικανού να προσφέρει ασφάλεια και δικαιοσύνη υπό συνθήκες περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης. Ενός κοινωνικού κράτους, ικανού να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Ενός κράτους φιλοεπενδυτικού που στηρίζει και ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη.

Στα πρόσωπα σας βλέπω μια Ελλάδα της καινοτομίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, μια Ελλάδα που λειτουργεί συνολικά ως μεγάλη startup έχοντας πλήρη συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής και του πολιτιστικού της βάθους.

Στη δική σας γνώση, ικανότητα, αισιοδοξία και δημιουργικότητα βασίζεται η προσδοκία μας για το μέλλον. Εσείς είστε το μέλλον.

Σας κοιτάω λοιπόν στα μάτια και σκέφτομαι, ή μάλλον είμαι βέβαιος, ότι εσείς οι νέοι επιστήμονες και οι νέοι φοιτητές μας των προπτυχιακών και βεβαίως μεταπτυχιακών προγραμμάτων που ετοιμάζονται να μπουν στον επαγγελματικό στίβο, μπορείτε να πάρετε τη σκυτάλη. Να συνεχίσετε την προσπάθεια, παίρνοντας τη χώρα στα χέρια σας σε ευνοϊκότερες συνθήκες.

Ξεκινάτε τώρα και έχετε την ευκαιρία, ανάμεσα στα άλλα, να υιοθετήσετε μέσα και πρακτικές στην επιχειρηματική και γενικότερα την επαγγελματική σας ζωή, περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον.

Άλλωστε είστε εσείς οι ίδιοι η επένδυση της σημερινής κοινωνίας στον κόσμο του αύριο.

Ο κος Μυτιληναίος ευχαρίστησε θερμά, και με ιδιαίτερη συγκίνηση από τα βάθη της καρδιάς του για την εξαιρετική τιμή στο πρόσωπό του.

Απάντηση