Dynamic Tower: Ο ουρανοξύστης που περιστρέφεται

Dynamic-Tower

Κατά καιρούς έχουμε δει ανά τον κόσμο κτίρια μεγάλης κλίμακας με πρωτοπόρες εφαρμογές και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Η πόλη Dubai, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει γίνει κέντρο ανάπτυξης τέτοιων κατασκευών αφού η τοπική οικονομία τα ευνοεί σημαντικά. Σήμα κατατεθέν, λοιπόν, του συγκεκριμένου τομέα, αναμένεται να γίνει το Dynamic Tower (ή Dynamic Architecture Building ή Da Vinci Tower).


Τον ουρανοξύστη Dynamic Tower τον έχει αναλάβει η εταιρεία Dynamic Architecture και υπεύθυνος αρχιτέκτονας είναι ο Ντείβιντ Φίσερ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο ουρανοξύστης αυτός θα έχει 420 μέτρα ύψος και θα αποτελείται από 80 επίπεδα. Το καθένα από αυτά θα είναι αυτόνομο και ικανό για πλήρη περιστροφή 360 μοιρών. Υπεύθυνοι για την κίνηση των ορόφων θα είναι οι ιδιοκτήτες και η οδηγία θα δίνεται μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής.

Μια πλήρης περιστροφή θα διαρκεί περίπου μισή ώρα και θα δίνει στο εκάστοτε διαμέρισμα την δυνατότητα να χρησιμοποιεί την θερμότητα και την θέση του ηλίου, την διεύθυνση του ανέμου αλλά και την ανεμπόδιστη θέα προς όφελος του χρήστη.

Πηγή εικόνας: Google images

Ο Dynamic Tower προτάθηκε ως ο πρώτος ο οποίος θα αποτελούνταν από προκατασκευασμένα μέρη καθώς θα είχε 40 σε κάθε επίπεδο. Ο Φίσερ υποστήριξε πως το 90% της κατασκευής θα μπορούσε να φτιαχτεί σε εργοστάσια. Ύστερα τα κομμάτια θα μεταφέρονταν στο οικόπεδο όπου και θα τοποθετούνταν κατάλληλα.

Με αυτό τον τρόπο το έργο θα τελείωνε σε πολύ λιγότερο χρόνο. Ο πυρήνας του κτιρίου έπρεπε υποχρεωτικά να κατασκευαστεί στο οικόπεδο με συμβατικό τρόπο. Ωστόσο τα έτοιμα εργοστασιακά μέρη θα μείωναν το χρόνο παραγωγής έως και 30% σε σχέση με τις κατασκευές ανάλογου μεγέθους.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των εργατών δεν θα χρειαζόταν να εργάζεται στην οικοδομή αλλά στα εργοστάσια. Έτσι ο κίνδυνος ατυχημάτων αμβλύνεται και οι συνθήκες εργασίας καλυτερεύουν. Χώροι του κτιριολογικού προγράμματος όπως κουζίνες και τουαλέτες θα ήταν επίσης προκατασκευασμένοι. Ο πυρήνας θα παρείχε σε κάθε όροφο καθαρό νερό με τεχνολογία ανάλογη της παροχής καυσίμων σε αεροπλάνα εν ώρα πτήσης.

Dynamic-Tower
Πηγή εικόνας: Google images

Ο πύργος είναι σχεδιασμένος ώστε να παράγει από μόνο του την ενέργεια που καταναλώνει. Αυτό εξασφαλίζεται από 79 οριζόντιες ανεμογεννήτριες ανάμεσα στους ορόφους αλλά και από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα τοποθετηθούν στην οροφή του.

Οι προεργασίες για την κατασκευή είχαν ξεκινήσει από το 2008 ενώ το χρονοδιάγραμμα λέει πως τον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθεί. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ με το φθηνότερο οροφοδιαμέρισμα να κοστίζει τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρόλα αυτά δεν θα μείνει εκεί. Συζητά ήδη με άλλους επιχειρηματίες ώστε παρόμοια πρότζεκτ να λάβουν χώρα σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Μόσχα.

*του Δημήτρη Μουρελάτου

Πηγή: maxmag.gr

Απάντηση