Δήμος Παρισίων: Πεζόδρομος η δεξιά όχθη του Σηκουάνα

Print Friendly, PDF & Email

Η δήμαρχος των Παρισίων Αν Ιλνταγκό εμμένει στο σχέδιό της να εξοστρακίσει τα αυτοκίνητα από τη δεξιά όχθη του Σηκουάνα και να δώσει το χώρο στους πεζούς. Το σχέδιο βέβαια δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους.

Τα σχέδια της σοσιαλίστριας δημάρχου των Παρισίων για τη φημισμένη δεξιά όχθη του Σηκουάνα προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. Η Αν Ινταλγκό θέλει να την μετατρέψει σε ένα νέο χώρο περιπάτου και αναψυχής 3,3 χιλιομέτρων για τουρίστες και κατοίκους της πόλης. Ένας εφιάλτης για πολλούς από τους 45.000 αυτοκινητιστές που περνούν κάθε μέρα και μελλοντικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πια τη δεξιά όχθη.

Αντιδράσεις από το αυτοκινητιστικό λόμπι

Οι επικριτές φοβούνται ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος, θα κάνει ακόμη πιο οξύ το κυκλοφοριακό χάος στην πόλη του φωτός. Ένα σχέδιο «ανείπωτης βλακείας» δηλώνει ο Πιερ Σασερέ από τον Σύνδεσμο «40 εκατομμύρια οδηγοί». Η διαφωνία για αυτήν την στενή λωρίδα ασφάλτου κατά μήκος του Σηκουάνα εντάσσεται στη γενικότερη διένεξη για το πώς θα διαμορφωθεί το μελλοντικό πρόσωπο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η ίδια η Ινταλγκό κάνει λόγο για επανάκτηση της όχθης του ποταμού. Η δήμαρχος και οι εταίροι της από το γαλλικό οικολογικό κόμμα βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με το λόμπι του αυτοκινήτου. Έχουν πειστεί ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κυκλοφορία στο Παρίσι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι γεγονός ότι 1,5 εκ. άνθρωποι εκτίθενται σε ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι πολύ πιο υψηλοί από τα επιτρεπόμενα όρια.

Δείγμα του πως σκέπτεται η Ιλνταγό να διαμορφώσει τη δεξιά όχθη του Σηκουάνα μπορεί κανείς ήδη να δει. Κάθε χρόνο στην αριστερή όχθη, τους καλοκαιρινούς μήνες η κυκλοφορία αυτοκινήτων σταματά για μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της δράσης «Paris Plages». Όποιος περνά από εκεί αντικρίζει μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα: ήχοι και ρυθμοί από τη Λατινική Αμερική κάνουν πιο απολαυστικό ένα απεριτίφ σε ένα πλοίο-μπαρ την ώρα που πιο κάτω κάθονται παρέες νέων και ρεμβάζουν.

Ωστόσο, η συντηρητική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο αντιμετωπίζει το όλο θέμα με σκεπτικισμό. Ο λόγος: ο δρόμος κατά μήκος του Σηκουάνα είναι σημαντικός για αυτούς που μετακινούνται ανάμεσα στο κέντρο και τα προάστια του Παρισιού. Επιπλέον τις επιπτώσεις θα υποστούν οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο Ρήνο που θα δεχθούν όλη την κίνηση, το μποτιλιάρισμα και τη συνεπαγόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δεν κάνει πίσω η δήμαρχος

Μια εξεταστική επιτροπή μετά από ακροάσεις υπευθύνων αποφάνθηκε εναντίον του συγκριμένου σχεδίου με το επιχείρημα ότι ο δήμος δεν έλαβε σε ικανοποιητικό βαθμό υπόψη του τις συνέπειες. «Αποφασιστικής σημασίας είναι να διασφαλιστεί η ροή κυκλοφορίας χωρίς μποτιλιαρίσματα», επιμένει ο Σασερέ από τον Σύνδεσμο «40 εκατομμύρια οδηγοί». «Τι κάνει η Αν Ινταλγκό στην πραγματικότητα; Προκαλεί μποτιλιάρισμα». Η απάντηση επ΄αυτού από το δημαρχείο παραπέμπει στην εμπειρία από την αριστερή όχθη του Σηκουάνα, όπου το 2013 αποκλείστηκε ένα κομμάτι του δρόμου στην όχθη του Σηκουάνα. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε, όπως και η κίνηση», είπε η Ινταλγκό στο ραδιόφωνο France Inter. Στήριξη στην προσπάθειά της είεχε από πολλούς ακτιβιστές μεταξύ αυτών και του κινηματογραφιστή Γιαν Άρτους Μπερτράν.

Η ψηφοφορία για τα σχέδια της Ιλνταγκό έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας. Η επίτευξη πλειοψηφίας είναι δεδομένη. Η αστυνομική διεύθυνση πιέζει για εξάμηνη δοκιμαστική φάση ώστε να αποτυπωθούν καλύτερα οι συνέπειες για τους οδηγούς και το περιβάλλον. Για τη διαμόρφωση της όχθης θα επενδυθούν 5,5 εκ. ευρώ. Η δήμαρχος αισθάνεται ότι έτσι επιβεβαιώνεται η πολιτική της να περιορίσει τα αυτοκίνητα και να παραχωρήσει περισσότερο χώρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ποδήλατα. «Μια τάση που καταγράφεται σε όλες τις πόλεις του κόσμου», τονίζει. «Δεν θέλω να μείνει το Παρίσι πίσω».

Απάντηση