Δημήτρης Δήμος – Εμπορικός Διευθυντής Ομίλου Ηρακλής: «Ευχαριστή έκπληξη για την ελληνική αγορά τσιμέντου το 2020» στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ Expo NEWS

Ομίλου-Ηρακλής

Ο Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου Ηρακλής, Δημήτρης Δήμου, μιλά για την πορεία της αγοράς και τις προοπτικές της το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αναφέρεται στην πράσινη επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία πρωταγωνιστεί ο όμιλος Ηρακλής.


Παρά την υγειονομική κρίση, ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε αύξηση κοντά στο 10%, τονίζει ο Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου Ηρακλής Δημήτρης Δήμου.

Χαρακτηρίζει το 2021 ως μεταβατική χρονιά με σταθερή έως ελαφρά αυξητική τάση. Αναφερόμενος στις γενικότερες τάσεις του κλάδου, ο κ. Δήμου τονίζει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας πράσινης επανάστασης, όχι μόνο για το τσιμέντο αλλά και για τα δομικά υλικά γενικότερα.

Ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, προσθέτει, βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της επανάστασης, έχοντας δεσμευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη δραστική μείωση των εκπομπών του CO2 μέχρι το 2030. Παράλληλα, ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ έχει διευρύνει τις λύσεις που προσφέρει για τις κατασκευές σε αυτήν την κατεύθυνση, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα όπως το LYSIS και το Gunitech. Τέλος, ο κ. Δήμου μιλά για το πώς ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αντιμετωπίζει το ζητούμενο της βιωσιμότητας καθώς και για τα προβλήματα του κλάδου.

Πώς διαμορφώθηκε το 2020 η πορεία της αγοράς τσιμέντου; Ποιες ήταν οι κυριότερες αγορές από τις οποίες προήλθε η ζήτηση πέρυσι; Πώς επηρέασε η πανδημία τον κλάδο; Ποια ήταν η θέση του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στην ελληνική αγορά;

Το 2020, παρά την υγειονομική κρίση, εξελίχθηκε τελικά σε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ελληνική αγορά τσιμέντου. Το πρώτο τρίμηνο κατάφερε να εμφανίσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Παρά την προσωρινή ανακοπή από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα αντιστάθηκε καταγράφοντας αύξηση κοντά στο 10% και να σημειώνοντας νούμερα που είχαμε να δούμε από το 2012. Σε αυτή την αύξηση κυριάρχησε, ξεκάθαρα, η ιδιωτική οικοδομή. Ήδη από το 2019 είχε ξεκινήσει να διαφαίνεται μια αύξηση των αδειών οικοδομής η οποία κορυφώθηκε το 2020. Η επιβράδυνση των τουριστικών επενδύσεων αλλά και των δημόσιων έργων δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν τη χρονιά από το να κλείσει με αυτό το θετικό πρόσημο.

Ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ διατήρησε την πρωταγωνιστική θέση του στην Ελληνική Αγορά Δομικών Υλικών. Είμαστε για μία ακόμη χρονιά η κυρίαρχη σε πωλήσεις Ελληνική Τσιμεντοβιομηχανία, αναπτύσσοντας υψηλής τεχνολογίας ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών από τον περιορισμό στις επαφές και τις μετακινήσεις. Επιπλέον, το 2020 διευρύναμε τις λύσεις που διαθέτουμε, εστιάζοντας στις αειφόρες κατασκευές, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά; Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η ζήτηση στις ιδιωτικές οικοδομές, τα δημόσια έργα αλλά και τα τουριστικά ακίνητα;

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε Παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του COVID-19, το τοπίο για τις κατασκευές στη χώρα (και φυσικά σε όλο τον κόσμο) το 2021 είναι ακόμη θολό. Η ιδιωτική κατασκευή παραμένει στάσιμη, αν και η αγορά των ακινήτων παρουσιάζει κινητικότητα. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις αναγνωρίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της. Την ίδια χρονική συγκυρία, το περίφημο «ελατήριο» των δημόσιων έργων (συμπεριλαμβανομένων, τόσο των εμβληματικών έργων της επόμενης δεκαετίας, όσο και της πλειοψηφίας των περιφερειακών μεσαίας κλίμακας), των ενεργειακών επενδύσεων και των τουριστικών υποδομών συνεχίζει να συμπιέζεται. Με αυτά τα δεδομένα, θα χαρακτηρίζαμε το 2021 ως μια ακόμη μεταβατική χρονιά με σταθερή έως ελαφρά αυξητική τάση στις κατασκευές, αλλά και προπομπό εξελίξεων και εφαλτήριο ανάπτυξης της αγοράς την προσεχή δεκαετία.

Ποιες είναι οι τάσεις σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της αγοράς τσιμέντου; Ποια είναι τα νέα καινοτόμα προϊόντα του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ και τι προσφέρουν στην αγορά και τον καταναλωτή;

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας παγκόσμιας επανάστασης όχι μόνο για το Τσιμέντο, αλλά για τα δομικά υλικά γενικότερα. Είναι μία «πράσινη» επανάσταση με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατασκευών. Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ είμαστε στον πυρήνα αυτής της επανάστασης, αφού μια μεγάλη ομάδα δομικών υλικών έχει ως πρώτη ύλη της το Τσιμέντο. Βλέπουμε λοιπόν ήδη τις κατασκευές να αξιολογούνται αυστηρά όσον αφορά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υλικών τους αλλά και την ενεργειακή τους απόδοση σε όλο τον Κύκλο Ζωής τους ενώ και το σχετικό νομικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και αυστηρότερο. Σε αρμονία με την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο Όμιλός μας σε Παγκόσμιο Επίπεδο δεσμεύτηκε, το 2020, για την δραστική μείωση των εκπομπών του CO2 μέχρι το 2030 και την εξουδετέρωσή τους το 2050. Προς την ίδια κατεύθυνση, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ήταν η πρώτη τσιμεντοβιομηχανία στην Ελλάδα που μίλησε στους Πελάτες της ανοιχτά για τις προκλήσεις και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών CO2 στα δομικά υλικά. Παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιούμε έναν Οδικό Χάρτη διεύρυνσης των Λύσεων που προσφέρουμε για τις κατασκευές, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση: Εισάγουμε καινοτόμες προϊοντικές λύσεις Τσιμέντου με μειωμένες εκπομπές CO2, και παράλληλα διαθέτουμε λύσεις για αειφόρες κατασκευές που συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στον συνολικό κύκλο ζωής των κατασκευών.

Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο από τις πρόσφατες καινοτομίες για τις οποίες είμαι περήφανος:

Το LYSIS, που λανσάραμε τον Ιούνιο του 2020, ένα τσιμέντο τοιχοποιίας εντυπωσιακών επιδόσεων με 45% μείωση εκπομπών CO2 κατά την παράγωγή και τη χρήση του σε μείγματα (σε σχέση με συμβατικά τσιμέντα υψηλών αντοχών) και το Gunitech, που λανσάραμε τον Φεβρουάριο του 2021 σε συνεργασία με τη SIKA. Το Gunitech είναι ένα έτοιμο για χρήση εκτοξευόμενο επισκευαστικό κονίαμα δύο συστατικών με το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα μεταξύ αντίστοιχων προϊόντων στην Ελληνική Αγορά και με μοναδική ελαφροβαρή και οικονομική για την κατασκευή σύνθεση.

Η βιωσιμότητα είναι πλέον ένα από τα βασικά ζητούμενα για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Πως αντιμετωπίζει την πρόκληση αυτή ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ;

Για τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί μακροχρόνια δέσμευση και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα που καθοδηγεί καθημερινά την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Οραματιζόμαστε ένα κατασκευαστικό κλάδο καινοτόμο, κλιματικά ουδέτερο που θα εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας αναφορικά με τη χρήση των πόρων. Θα λειτουργεί με σεβασμό προς το νερό και τη φύση και θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους.

Ηγούμαστε της μετάβασης σε έναν κλάδο μικρότερης έντασης άνθρακα μέσω της ανάπτυξης και διάθεσης πράσινων προϊόντων και λύσεων, της εξοικονόμησης φυσικών πόρων, της ενεργειακής αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Βασικός όμως πυλώνας επίτευξης του στόχου αυτού είναι οι άνθρωποί μας. Είμαστε σήμερα στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ ένα ομοιογενές μείγμα ανθρώπων που ζυμώθηκε στη βαριά βιομηχανία στην τελευταία δύσκολη δεκαετία και ανθρώπων που φέρνουν φρεσκάδα και τεχνογνωσία από δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας. Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο, την αγάπη για αυτόν τον ιστορικό οργανισμό που πρωταγωνιστεί στην Ελληνική αλλά και τη Διεθνή Αγορά των Κατασκευών για περισσότερα από 110 χρόνια. Με ισχυρά εφόδια τους ανθρώπους μας, τις καινοτόμες λύσεις μας και την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία του Ομίλου LafargeHolcim, δημιουργούμε τις τάσεις στην αγορά των κατασκευών.

Στόχος μας είναι να είμαστε ο προτιμητέος συνεργάτης κάθε κατασκευαστή στην Ελλάδα, από τον ιδιώτη μέχρι τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας, δίνοντας τις πιο καινοτόμες, επίκαιρες, αειφόρες λύσεις και υπηρεσίες για αειφόρες κατασκευές. Τέλος, προχωρούμε σε στρατηγικές επενδύσεις που αφορούν τόσο στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μας δραστηριότητας και ενεργειακής μας απόδοσης, όσο και στην έρευνα για τη διεύρυνση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων. Θέλουμε να είμαστε ο ΗΡΑΚΛΗΣ για τον οποίο θα μιλούν όλοι, συνεχίζοντας την ιστορία και τις επιτυχίες του.

Στα νέα κτίρια αλλά και στις ανακαινίσεις ένα βασικό ζητούμενο είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Πως απαντά σε αυτό το ζητούμενο της αγοράς ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ

Η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κατασκευών σε συνδυασμό με τη συνεισφορά του Κύκλου Ζωής τους στη μείωση των εκπομπών CO2 και αναστολή της υπερθέρμανσης του Πλανήτη, αποτελεί πρώτο θέμα στην Εμπορική ατζέντα του Ομίλου Ηρακλής μας σε Παγκόσμιο Επίπεδο.

Τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιούμε έναν Οδικό Χάρτη διεύρυνσης των Λύσεων που προσφέρουμε για τις κατασκευές, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση: Από τη μία πλευρά εισάγουμε καινοτόμες προϊοντικές λύσεις Τσιμέντου με μειωμένες εκπομπές CO2, ενώ παράλληλα διαθέτουμε λύσεις για τις κατασκευές με έμφαση στην τοιχοποιία και την πλήρωση δαπέδων που συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στον συνολικό κύκλο ζωής των κατασκευών. Ακόμη, είμαστε περήφανοι σήμερα να αποτελούμε τον Στρατηγικό Συνεργάτη και βασικό Προμηθευτή των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ελλάδας στον κλάδο των ξηρών κονιαμάτων, συνεισφέροντας στις υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης λύσεις τους για τις κατασκευές.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου;

Θα γίνω κοινότυπος, αλλά οι υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες συνεχίζουν να αποτελούν έναν πολύ βασικό ανασταλτικό παράγοντα πολλών επενδύσεων στην Ελλάδα σήμερα. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιοποίησης και στις κατασκευές, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση ενός μοντέρνου νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει απαρχαιωμένα εμπόδια στην υλοποίησή τους.

Την ίδια ώρα, ας μη ξεχνάμε ότι το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας γερνάει και οι παρεμβάσεις για την βελτίωση ή την αντικατάστασή του με έξυπνα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα δεν πρέπει πια να περιορίζονται μόνο στο ενεργειακό κομμάτι αλλά στην γενικότερη κατασκευαστική του αναβάθμιση.

Όσον αφορά τις Υποδομές της Χώρας, συνεχίζει να μας λείπει ένα μοντέρνο σύστημα δημοπράτησης και παρακολούθησης των Δημόσιων Έργων που οδηγεί συχνά σε φαινόμενα όπως οι ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές. Ως Όμιλος, συμμετέχουμε ενεργά στο δημόσιο διάλογο αλλά και τις δράσεις που σχετίζονται με αυτές τις παθογένειες και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επενδύουμε σε μια πιο δυναμική εποχή για τον κλάδο, με αρωγούς τους πρωταγωνιστές αυτής της εποχής, τους Πελάτες μας: Όσοι επιβίωσαν από την πολύ δύσκολη τελευταία δεκαετία, ιδιώτες, τεχνικές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, επένδυσαν, έγιναν πιο ανταγωνιστικοί, και είμαι σίγουρος ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην εξέλιξη του κλάδου στην Ελλάδα, κάνοντάς μας, για ακόμη μια φορά, υπερήφανους.

Πηγή: buildexpogreece.com

Απάντηση