Διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής σε σχολείο στη Βραζιλία

Αποδόθηκε το διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής RIBA, τιμή κάθε δύο χρόνια για ένα κτίσμα «που είναι παράδειγμα αριστείας σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής φιλοδοξίας, και έχει ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Το RIBA 2018 δόθηκε στο «Χωριό των Παιδιών», ένα συγκρότημα σχολείων στην άκρη του δάσους της βροχής, στη βόρεια Βραζιλία. Συνεργάστηκαν δύο αρχιτεκτονικά γραφεία της Βραζιλίας, το Aleph Zero και το Rosenbaum.

Το «Χωριό» προορόζεται να στεγάσει 540 μαθητές ηλικίας από 13 έως 18 χρονών, που φτάνουν από απομακρυσμένες περιοχές (κάποιοι κατεβαίνουν τα ποτάμια με βάρκα).

Ανήκει στο σύνολο 40 σχολείων που λειτουργεί το Ίδρυμα Bradesco, προσφέροντας εκπαίδευση σε παιδιά αγροτικών περιοχών της Βραζιλίας.

Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να είναι «σπίτι, μακριά απ’ το σπίτι». Οι κοιτώνες που φιλοξενούσαν 40 μαθητές αντικαταστάθηκαν από μικρότερα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έξι μαθητές το καθένα. Δύο μεγάλα «χωριά», ένα για αγόρια και ένα για κορίτσια, συγκροτήθηκαν σε στρατηγικά σημεία στα άκρα του χώρου.

Σαράντα πέντε δωμάτια, για έξι παιδιά το καθένα, διατάχθηκαν σε ομάδες των πέντε, γύρω από τρεις μεγάλες «αυλές», πλήρεις από τροπική χλωρίδα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ γύρω από τους κοιτώνες, οργανώθηκαν ζώνες – χώροι μελέτης, χώροι για τηλεόραση και για παιχνίδι – που στοχεύουν στο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των παιδιών.

«Πέραν του ότι είναι μια εξέχουσα δουλειά αρχιτεκτονικής, το «Χωριό των Παιδιών» αντιπροσωπεύει τη γενναιοδωρία της φιλανθρωπικής αποστολής του Ιδρύματος Bradesco να προσφέρει πολύ αναγκαίες υποδομές σε όσους που, υπό άλλες συνθήκες, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα σχολεία» τόνισε η αρχιτέκτων Ελίζαμπεθ Ντίλερ (του γραφείου DS+R), η οποία ήταν μέλος της επιτροπής απόδοσης του φετινού βραβείου RIBA.

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση