Δεν είναι όλα τα φωτοβολταϊκά ίσα και όμοια

φωτοβολταϊκά

Τρεις φωτοβολταϊκοί μύθοι σχετικά με την ποιότητα και την απόδοση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και τι να αναζητήσετε πριν επενδύσετε.


Στην παρούσα φάση, στην Ελληνική Αγορά Φωτοβολταϊκών υπάρχει το προνόμιο της πλούσιας εμπειρίας σε επίπεδο νομοθεσίας, θεσμών και λειτουργίας, σε τεχνικό επίπεδο, παρακολουθώντας την τεχνολογική εξέλιξη του εξοπλισμού, και τη συμπεριφορά και απόδοση των συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες.

Παράλληλα, η αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων εγγυημένης τιμής (Feed-in Tariff), καθώς και η καταλυτική λειτουργία του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταστήσει την φωτοβολταϊκή τεχνολογία μία από τις ανταγωνιστικότερες σε όρους κόστους παραγωγής κιλοβατώρας (¤/kWh).

Είναι στο χέρι μας, επομένως, ο τρόπος, με τον οποίο θα αξιοποιηθεί αυτή η συσσωρευμένη τεχνογνωσία, προς όφελος των καταναλωτών και άρα της ίδιας της αγοράς.

Η ευκαιρία του Net-Metering

Ο ενεργειακός συμψηφισμός αποτελεί, πιθανότατα, τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης και εφαρμογής της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, διότι φέρνει την παραγωγή ενέργειας μέσα στην κατανάλωση, παρέχοντας το πλέον ορθολογικό και ισορροπημένο κίνητρο: «παράγουμε ενέργεια εκεί που την καταναλώνουμε και ωφελούμαστε από τη σημαντικότατη εξοικονόμηση».

Επιπλέον, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα Net-Metering αποτελεί ενεργό στοιχείο του σύγχρονου σπιτιού και κτιρίου και αυξάνει την αξία του, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος λειτουργίας, αλλά κυρίως θωρακίζοντας το νοικοκυριό ή την επιχείρηση απέναντι σε μελλοντικές αυξήσεις του κόστους της ενέργειας.

Γιατί να επενδύσει κανείς σε ένα ποιοτικό φωτοβολταϊκό πλαίσιο;

Λίγο έως πολύ, όλοι οι καταναλωτές επιζητούν την ποιότητα και από την πλευρά των Εμπορικών και Τεχνικών Εταιρειών – δυστυχώς – όλοι διατείνονται ότι την προσφέρουν. Στην πραγματικότητα:

 • Η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα διαρκεί – ή πρέπει να διαρκεί – τουλάχιστον για 25-30 χρόνια.
  Ανεξάρτητα από το μέγεθος του συστήματος, ακόμη και στα σημερινά επίπεδα τιμών, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια αποτελούν το 50-60% της αξίας της επένδυσης.
 • Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια εκτίθενται άμεσα στο περιβάλλον για περισσότερα από 25 χρόνια. Αρα ένα ποιοτικό φωτοβολταϊκό πλαίσιο πρέπει να εξασφαλίζει:
 • Υψηλή απόδοση για τουλάχιστον 25-30 χρόνια
 • Ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία, η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας, ειδικά στα συστήματα Net-Metering, τα οποία κατά μία έννοια ταυτίζονται με το κόστος λειτουργίας του κτιρίου..

Μύθοι για τα φωτοβολταϊκά

Έχει παρατηρηθεί ότι η επιδίωξη της γρήγορης απόσβεσης μιας επένδυσης έχει διαμορφώσει μια φιλοσοφία στην επιλογή εξοπλισμού, η οποία βασίζεται σε τρεις πολύ σαθρούς άξονες, τρεις φωτοβολταϊκούς «μύθους»:

 • «… Όλα τα πάνελ, πάνω-κάτω ίδια είναι…»

Μπορεί οπτικά να μοιάζουν σε γενικές γραμμές, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά σε ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο εύκολα αποκαλύπτει διαφορές στη σχεδίαση, τη μηχανική στιβαρότητα, αλλά και την ποιότητα των υλικών.

Σε επίπεδο εφαρμογής και συγκρίνοντας τις αποδόσεις παραγωγής, οι διαφοροποιήσεις γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές.

 • «Η τιμή μετράει πάνω από όλα…»

Σαφώς, ένα ποιοτικό προϊόν πρέπει προσφέρεται στην κατάλληλη τιμή, ώστε ο επενδυτής να ελκύεται.

Ύψιστης σημασίας, όμως, είναι να γίνει αντιληπτό από τον επενδυτή/καταναλωτή τι ρίσκα αναλαμβάνει με την απόφασή του να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το χαμηλό κόστος, χωρίς να εξετάσει σε βάθος τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών πλαισίων και την αξιοπιστία του κατασκευαστή.

Οι εκπτώσεις στην ποιότητα του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε προβληματική λειτουργία, χαμηλή απόδοση και συμβιβασμό της επένδυσης.

 • «Η επένδυση πρέπει να αποσβεστεί το ταχύτερο δυνατό…»

Οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις, είτε στο πλαίσιο Feed-in Tariff είτε ως συστήματα Net-Metering, δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αγώνας ταχύτητας.

Το αντίθετο μάλιστα: πρόκειται για αγώνα αντοχής, μεγάλων αποστάσεων και ανώμαλου δρόμου!

Δίνοντας προτεραιότητα στο χαμηλό κόστος κτήσης με στόχο τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης, είναι πλέον αποδεδειγμένο και στην πράξη ότι τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ίδια η επένδυση.

Τι πρέπει να αναζητήσετε πριν επενδύσετε;

Tα παρακάτω αποτελούν απολύτως απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν πριν προμηθευτεί κανείς φωτοβολταϊκά πλαίσια:

 • Πιστοποιήσεις κατά IEC 61215(edition 2), IEC 61730(Protection Class II)
 • Πιστοποιήσεις Εργοστασίου βάσει ISO 9001/ISO14001/ISO 18001
 • Πιστοποιητικό Χώρας Προέλευσης και Κατασκευής
 • Όροι Εγγύησης Εργοστασίου
 • Οικονομική Κατάσταση του Κατασκευαστικού Οίκου
 • Το εργοστάσιο πρέπει να συνοδεύει κάθε παράδοση με τις ακριβείς μετρήσεις των βασικών χαρακτηριστικών των Φ/Β πλαισίων ανά σειριακό αριθμό (flash-report)

Επιπλέον απαιτήσεις

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα σε όρους Ποιότητας και Αξιοπιστίας, αναζητήστε από τον κατασκευαστή φωτοβολταϊκών πλαισίων τα εξής:

 • Συμμόρφωση του datasheet με το πρότυπο DIN EN 50380:2003: Αφορά το περιεχόμενο και τον τρόπο παρουσίασης των δεδομένων ενός datasheet φωτοβολταϊκού πλαισίου, καθώς και την αξιόπιστη αντιστοίχιση των δεδομένων του datasheet με αυτά των μετρήσεων των πρότυπων πλαισίων του κατασκευαστή. Το εργοστάσιο SOLARWATT συμμορφώνεται με το πρότυπο από το 2003.
 • Πιστοποιητικά Αντοχής των πλαισίων σε συνθήκες Παραθαλάσσιων Περιοχών, Υψηλής Συγκέντρωσης Αμμωνίας, Αμμοθύελλας, Ισχυρής Χαλαζόπτωσης: Αποτελούν ενισχυμένο τεκμήριο της κατασκευαστικής ποιότητας των προϊόντων ενός εργοστασίου. Η SOLARWATT διαθέτει τις εν λόγω πιστοποιήσεις για όλες τις σειρές φωτοβολταϊκών πλαισίων της.
 • Σχεδίαση και Κατασκευή για Προστασία από PID (Potential Induced Degradation): Με εμπειρία από το 1993, το εργοστάσιο SOLARWATT σχεδιάζει και κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία είναι προστατευμένα από το PID πολύ πριν το φαινόμενο αυτό γίνει ευρύτερα γνωστό στη βιομηχανία. Κατάλληλη σχεδίαση του πλαισίου, χρήση υλικών κορυφαίας ποιότητας και αυστηρά ελεγχόμενη παραγωγική διαδικασία διασφαλίζουν την υψηλή απόδοση των φωτοβολταϊκών πλαισίων SOLARWATT τόσο σήμερα όσο και μετά από δεκαετίες λειτουργίας σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες.
 • Χαμηλή NOCT και Xαμηλός Θερμοκρασιακός Συντελεστής Ισχύος: Κατάλληλη επιλογή των πρώτων υλών, σχεδίαση και αυστηρή παρακολούθηση της διαδικασίας κατασκευής ενός πλαισίου διασφαλίζουν εξαιρετικά θερμικά χαρακτηριστικά και υψηλές επιδόσεις για τα φωτοβολταϊκά πλαίσια SOLARWATT, ειδικά σε θερμά κλίματα, όπως αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο χαμηλότερος θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος σημαίνει ότι το πλαίσιο SOLARWATT εμφανίζει μικρότερη πτώση ισχύος κατά τις θερμές περιόδους λειτουργίας, επομένως υψηλότερη απόδοση. Η χαμηλότερη NOCT καταδεικνύει την αποτελεσματικότερη απαγωγή θερμότητας από το πλαίσιο λόγω των υλικών που το απαρτίζουν, επομένως μικρότερη θερμική καταπόνηση, δηλαδή σημαντικά αργότερη γήρανση και άρα μακροχρόνια υψηλή απόδοση!
 • Μηχανική Αντοχή και Στιβαρή Κατασκευή.

Πηγή: 4green.gr

Απάντηση