Δειλά σημάδια ανάκαμψης της οικοδομής που απαιτούν άμεσες πολεοδομικές ενέργειες

ανάκαμψης

Την ώρα που η οικοδομή εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, έστω και πολύ δειλά για την ώρα, το Ρέθυμνο παραμένει ανέτοιμο να καλύψει το τεράστιο κενό σε χώρους οικοπεδοποίησης, έχοντας πάνω από 30 χρόνια να κάνει μία επέκταση του σχεδίου πόλης και έχοντας Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μόνο στα χαρτιά.


Αυτές τις ελλείψεις τις επισημαίνουν εδώ και χρόνια οι μηχανικοί, είτε ως ιδιώτες είτε ως ΤΕΕ, και τονίζουν ότι η νέα νομοθεσία, που δίνει τη δυνατότητα σύνταξης τοπικών χωρικών σχεδίων μπορεί να δώσει μία πρώτη ώθηση μέχρι την σύνταξη και εφαρμογή του ΓΠΣ.

Αυτά τονίζει και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Team FM και την «Πρώτη Γραμμή» ο πολιτικός μηχανικός, τέως αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Μανώλης Κρεβατσούλης, που αναφέρεται στην προοπτική που δίνει πλέον η εποχή για επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας, μετά από χρόνια πτώσης που είχε φτάσει μέχρι και το 82% την δεκαετία της μέχρι στιγμής κρίσης.

«Η κάμψη της οικοδομής στην 10ετία της κρίσης ήταν περίπου 82% σε σχέση με την οικοδομή που είχαμε την τετραετία 2002-2006. Οι μηχανικοί ασχολούνταν κυρίως με τακτοποιήσεις, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, δεν υπήρχε ενεργή οικοδομή.

Σήμερα νομίζω ότι έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα και το βλέπουμε κατ’ αρχάς στα τεχνικά γραφεία, δεν το έχουμε δει ακόμα στην αγορά. Δεν θέλω να το συγκρίνω με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Όμως, έχει μεγαλώσει πολύ η ζήτηση κατοικίας, τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση. Γνωρίζουμε τι γίνεται στο Ρέθυμνο με τους φοιτητές και τους οικογενειάρχες που ψάχνουν ένα σπίτι να στεγαστούν. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις ένα διαμέρισμα τριών ή τεσσάρων υπνοδωματίων», σχολιάζει ο κ. Κρεβατσούλης, ο οποίος χαρακτηρίζει δέλεαρ την προοπτική μείωσης του φόρου από 24% σε 3% για την μεταβίβαση ακινήτων.

«Ο φόρος ήταν τόσο μεγάλος που αύξανε υπερβολικά την αξία των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μη γίνονται αγοραπωλησίες. Έχει εξαγγελθεί ότι το 24% θα γίνει ένας απλός φόρος μεταβίβασης και θα γίνει 3% και άρα είναι ένα μεγάλο δέλεαρ προκειμένου να μπουν μπροστά ξανά οι κατασκευές», λέει.

ΠΡΩΤΑ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΠΣ

Ο γνωστός Ρεθυμνιώτης πολιτικός μηχανικός περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το Ρέθυμνο θα μπορέσει να μπει και πάλι σε «τροχιά οικοδομής», πρώτα με την επέκταση του σχεδίου πόλης και στη συνέχεια με την εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

«Το επόμενο μεγάλο θέμα είναι η επέκταση του σχεδίου πόλεως. Υπάρχουν σήμερα ελάχιστα οικόπεδα και καθένα έχει τη δική του ιστορία, έχει τα προβλήματα οικοδομησιμότητας, τα οποία θεωρώ ότι επιλύονται.

Αλλά έχουμε ένα μικρό σχέδιο πόλης, που ασφυκτιά. Χρειαζόμαστε άμεσα να γίνει ένα τοπικό χωρικό, προκειμένου να μας ανοίξει τις πόρτες για την έγκριση πολεοδομικού σχεδίου. Πλέον υπάρχει η νέα νομοθεσία του 2018, όπου μπορεί να γίνει η σύνταξη τοπικού χωρικού σχεδίου.

Υποχρεωτικά και βάσει της νομοθεσίας εντός 36 μηνών, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα γίνεται η σύνταξη και η ένταξη του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής. Άρα του πολεοδομικού σχεδίου. Αυτά είναι κάποια χαρμόσυνα νέα, γιατί πρέπει άμεσα να κινηθούμε στη σύνταξη τοπικού χωρικού πλαισίου, που θα μας λύσει πολλά προβλήματα.

Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο ότι θα έχουμε νέα οικόπεδα προς οικοδόμηση, θα έχουμε νέους δρόμους, νέους δημόσιους χώρους και πλατείες και αυτό που μας ενδιαφέρει ως τεχνικό κόσμο είναι να έχουμε μεγάλα οικόπεδα, με χαμηλό ποσοστό οικοδόμησης, πολλούς ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους και επίσης με το νέο τοπικό χωρικό θα λυθούν και πολλές αμαρτίες του παρελθόντος», τονίζει.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ

Όπως αναφέρει, «υπάρχει ένα ΓΠΣ, όπου έχουν καθοριστεί πάρα πολλά τμήματα που είναι προς ένταξη. Χοντρικά είναι όλη η περιοχή κάτω από τον εθνικό δρόμο και μέχρι τις παρυφές του σημερινού σχεδίου πόλης. Αυτά είναι τα πρώτα που θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν Καστελλάκια και Τρία Μοναστήρια. Και μετά προχωράμε προς Πλατανιά.

Αυτές είναι οι περιοχές προς άμεση ένταξη. Το ΓΠΣ έχει δώσει συγκεκριμένους συντελεστές δόμησης και χρήσεις γης. Υπάρχει μία προεργασία που έχει ξεκινήσει από το 2005, είναι έτοιμη, ψηφισμένη και σε ισχύ. Άρα έχουμε ένα μεγάλο πάτημα για να συνεχίσουμε.

Θα μπορούσε ήδη να έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε τώρα που θεωρούμε ότι θα ξεκινήσει μία οικοδομική διαδικασία, να μας είχε βρει έτοιμους. Παρ’ όλα, αυτά μπορούμε να το ξεκινήσουμε για να τελειώσει όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να έχουμε ένα σχέδιο πόλης για εμάς, αλλά και για την επόμενη γενιά».

Δεν κρύβει, δε, πως ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα είναι η διευθέτηση των ορίων των οικισμών, τονίζοντας πως «πρέπει να φτιάξουμε τους οικισμούς, που έχουν προβλήματα και πρέπει επιτέλους να οργανωθούν.

Να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί οικισμοί, οι οποίοι θέλουν να έχουν επέκταση ορίων και ποιοι είναι αυτοί που δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτοί οι οικισμοί που θέλουν να έχουν επέκταση ορίων, πρέπει να γίνει μία σοβαρή μελέτη με βάση τους παλιούς οικισμούς».

Πηγή: goodnet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση