Δανία: Επενδύσεις 30 δισ. σε αιολικά νησιά που τροφοδοτούν μια Ελλάδα

Δανία

Τη δημιουργία ενός τεχνητού νησιού στο οποίο θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες ισχύος έως 10 γιγαβάτ (GW), ικανά να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας -και όχι μόνο-, σχεδιάζει η Δανία.


Η Δανία, πατρίδα της κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρείας ανεμογεννητριών Vestas (VWS.CO) και του μεγαλύτερου κατασκευαστή παράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο (ORSTED.CO), πρόσφατα ενέκρινε έναν νόμο που προβλέπει την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 70% μέχρι το 2030.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας αναζητά την τοποθεσία για την κατασκευή ενός ή περισσοτέρων νησιών που θα περιβάλλονται από αιολικά πάρκα ανοικτής θάλασσας συνολικής ισχύος τουλάχιστον 10 GW – που αντιστοιχούν στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 10 εκατομμυρίων νοικοκυριών, σχεδόν όσο μια Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Δανία ήδη από το 2018 καλύπτει το 41% ​​της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια. Επίπεδο, που την κατατάσσει στην πρώτη θέση της Ευρώπης για τον τομέα αυτό.

Το σχεδιαζόμενο νέο project θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της κλιματικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή και χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο φιλόδοξες νομοθεσίες παγκοσμίως.

Το οικονομικό κόστος των σχεδίων αυτών θα μπορούσε να ανέλθει στα 200-300 δισ. δανέζικες κορώνες (ή 30-44 δισ. δολάρια), με το αρμόδιο υπουργείο να ανακοινώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος τους θα καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές.

Η Δανία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων, έχει δεσμεύσει ήδη 65 εκατομμύρια κορώνες για να διατεθούν στην έρευνα αποθήκευσης και μετατροπής της ενέργειας που θα φτάνει στο τεχνητό νησί σε άλλες μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς η συνολική παραγόμενη ενέργεια θα ξεπερνά κατά πολύ τις εγχώριες ανάγκες οικιακής κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία.

«Αν θέλουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες του παράκτιου αιολικού πάρκου, θα πρέπει να αναπτύξουμε την τεχνολογία ώστε για να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια σε καύσιμο για αεροσκάφη, τα πλοία και την βιομηχανία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργεια και Κλίματος Dan Jorgensen.

Στην χώρα όπως αναφέρει το Reuters καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για το ανανεώσιμο υδρογόνο, καθώς η βιομηχανία, η αεροπλοϊα και η ναυτιλία αναζητούν τρόπους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Η ενεργειακή εταιρεία Orsted έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επενδύσει σε πιλοτικά προγράμματα για την παραγωγή καυσίμων υδρογόνου από αιολική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: newmoney.gr

Απάντηση