Dalianis Architects: Αυτό το σπίτι στην Τζια, είναι σαν καρφωμένο στην πλαγιά

Τζια

Η Τζια χαρακτηρίζεται από την άγρια ομορφιά του τοπίου που ενισχύεται χάρη στο βραχώδες έδαφος και τους χωμάτινους δρόμους. Εκεί και συγκεκριμένα στην περιοχή Βελάδο, συνδυάζοντας τοπικές, κυκλαδίτικες μεθόδους χτισίματος με σύγχρονα αρχιτεκτονικά εργαλεία, το αρχιτεκτονικό γραφείο Dalianis Architects δημιούργησε ένα σπίτι με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα με θέα στην Κύθνο, στην Γυάρο και την Σύρο.


Στον αρχέγονο αυτόν τόπο, στη Τζια, ανάμεσα σε βελανιδιές, σκίνα και χαμηλής βλάστησης μυρτιές, δεσπόζει το εν λόγω σπίτι, το οποίο πέρα από τα σκληρά χαρακτηριστικά του βραχώδους τοπίου, δανείζεται επίσης την τεχνοτροπία των περιστερώνων, και δημιουργεί ένα μοναδικό καταφύγιο όπου ήλιος, αέρας και θάλασσα έχουν τον πρώτο λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, η καλοκαιρινή κατοικία στην Κέα είναι χωρισμένη σε 3 επίπεδα ενωμένα μεταξύ τους με μια μακρόστενη σκάλα και διάδρομο. Η έντονη κλίση του φυσικού εδάφους προσδιορίζουν αυτό το προτεταμένο κλιμακωτό κτίσμα που ξεπροβάλει μέσα από το βραχώδες έδαφος για να εναρμονιστεί εν τέλει με το φυσικό τοπίο. Παράλληλα, η διαφοροποίηση των όγκων, επιτρέπει σε κάθε χώρο άμεση επαφή με την φύση και τον εξωτερικό χώρο, ιδιωτικότητα και ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δαλιάνη και τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Δαλιάνη που αποτελούν τους Dalianis Architects.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν, κατά την φάση του σχεδιασμού, η βέλτιστη τοποθέτηση της κατοικίας στο οικόπεδο. Συγκεκριμένα, εξαιτίας του πετρώδους εδάφους και της απότομης κλίσης του ανάγλυφου, καθώς και του μακρόστενου προς την θέα σχήματος του, έπρεπε να βρεθεί λύση η οποία δεν θα θυσίαζε την θέα και την αίσθηση ιδιωτικότητας σε κάθε χώρο.

Η πρόκληση αυτή αντιμετωπίστηκε τοποθετώντας τους εσωτερικούς χώρους ως τρεις διακριτούς λιτούς όγκους τοποθετημένους προς την θέα και στο ανάγλυφο, δίνοντας έτσι σε κάθε χώρο την αίσθηση του ισογείου και την άμεση επαφή με την φύση. Στον πρώτο όγκο, ο οποίος καλύπτεται από φυτεμένο δώμα έτσι ώστε να μην είναι εμφανής η κατοικία από τον κοινόχρηστο δρόμο στην άνω πλευρά του οικοπέδου, και τελευταίο τα υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους.

κατοικία-Τζια

Στον μεσαίο όγκο, περιοχή του οικοπέδου με το μεγαλύτερο πλάτος, τοποθετήθηκαν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι διημέρευσης μαζί με την πισίνα. Όλοι οι όγκοι έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την σύγχρονη χρήση τους, την αίσθηση λιτής πολυτέλειας και την συνεχή επαφή και διάλογο με την φύση και την θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο iefimerida o Κωνσταντίνος Δαλιάνης.

Έτσι, συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με τη σύγχρονη προσέγγιση και τη διεξοδική μελέτη της τοπογραφίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Dalianis Architects τοποθέτησε μοναδικά την κατοικία στο τοπίο, σαν να υπήρχε πάντα εκεί.

Φέρνοντας τα μέσα έξω

Αυτό έχει αναδειχθεί ως μία από τις σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική. Ο συνδυασμός των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων διαβίωσης ή η μίμηση της όψης των εσωτερικών χώρων, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για τη δημιουργία πολυτελών εξωτερικών χώρων χωρίς όρια.

Κάτι αντίστοιχο επιτυγχάνεται στην καλοκαιρινή κατοικία στην Κέα με την χρήση όμοιων και συνεχόμενων υλικών μέσα και έξω της κατοικίας (π.χ πατητή τσιμεντοκονία σε όλα τα δάπεδα), τη χρήση φυσικών υλικών όπου είναι δυνατόν και παραδοσιακών χτιστών όγκων (καναπές, κρεβάτι κ.α) και την χρήση μεγάλων συρόμενων υαλοπετασμάτων καθώς και την επανάληψη του μοτίβου που χρησιμοποιείται για εξώφυλλα στις πόρτες και την πέργκολα, σε στοιχεία πάνελ στις ντουλάπες.

Τέλος, όπως σημειώνουν οι Dalianis Architects οι προσόψεις είναι βαμμένες με λευκά χρώματα παραδοσιακών τεχνικών και υλικών, επιτρέποντας ταυτόχρονα στο έργο να ενοποιείται οπτικά με το περιβάλλον του, σεβόμενο τον παραδοσιακό χαρακτήρα των «κατοικιών» της Κέας και ταυτόχρονα να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκουρόχρωμο και άγριο πέτρωμα του εδάφους.

Δείτε φωτογραφίες από το μοναδικό σπίτι στην Τζια:

Φωτογραφίες: Dalianis Architects

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση