Χίλια πράσινα έργα της Ευρώπης θα λάβουν 200 δισ. ευρώ

έργα

Περισσότερα από 1.000 πράσινα έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κλίματος στη συμβουλευτική εταιρεία ΕΥ. Τα έργα αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 2 εκατ. θέσεις εργασίας και απαιτούν επενδύσεις περίπου 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.


Από αυτά τα έργα, εκείνα που θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για έναρξη εντός δύο ετών εάν λάβουν χρηματοδότηση καλύπτουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας, την ανακαίνιση κτιρίων, τις μεταφορές με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την κατασκευή τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πιο αποδοτικές βιομηχανικές διαδικασίες.

Παραδείγματα των έργων περιλαμβάνουν το HYBRIT από μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας χάλυβα SSAB, της εξορυκτικής εταιρείας LKAB και της ενεργειακής εταιρείας Vattenfall με αντικείμενο την αντικατάσταση του άνθρακα από υδρογόνο χωρίς ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή χάλυβα στη Σουηδία. Η επένδυση αυτή θα χρειαζόταν 1,5 – 2 δις. ευρώ, δήλωσε ο Στιβ Βάρλεϊ, αντιπρόεδρος της EY για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ένα άλλο έργο που έχει αναλάβει η κορεατική εταιρεία χημικών LG Chem είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλου εργοστασίου για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα στην Κρακοβία της Πολωνίας. Ένα τρίτο επενδυτικό πρόγραμμα σχετίζεται με το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για την ανακαίνιση κτιρίων του Παρισιού ώστε να καταστούν πιο αποδοτικά ενεργειακά, όπως δήλωσε ο Βάρλεϊ.

Τα 1.000 έργα που αναφέρονται στην έρευνα αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 10% των πράσινων έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη, ανέφερε η EY. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των πράσινων έργων της Ε.Ε. θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και 1 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις και να δημιουργήσουν τουλάχιστον 12 εκατ. θέσεις εργασίας, όσες δηλαδή χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως δήλωσε ο Βάρλεϊ.

Για να εντοπίσει ποια έργα ενδέχεται να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε., η EY πήρε συνεντεύξεις από επιχειρήσεις, αξιωματούχους και επενδυτές σε κάθε κράτος μέλος. Εξέτασε επίσης αιτήσεις προγραμματισμού και αιτήματα χρηματοδότησης.

Περίπου το 30% των έργων που επισημαίνει η EY αναπτύσσονται από νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εστιάζουν στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο πράσινο υδρογόνο και στα υλικά κατασκευής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Περισσότερο από το 20% των έργων είναι μικρής κλίμακας και απαιτούν επενδύσεις έως και 5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: businessdaily.gr

Απάντηση